• Hamel & Na čem záleží

    Gary Hamel je fenomén. Fascinuje mě s jakou lehkostí a elegancí dokáže vysvětlit, v čem je problém dnešních firem a jak ho řešit. Včera večer jsme v HUBu představovali jeho novou knihu "Na čem dnes záleží" a při té příležitosti jsme shlédli jednu z jeho přednášek. Pokud vám nevadí angličtina, podívejte se na to (viz výše).

    číst více

  • Deset otázek z VIVY

    Renča Ptáčníková z ostravské Vivy mi položila deset otázek pro jejich měsíčník. Některé mi doteď vrtají v hlavě (nejsem si totiž moc jistý odpověďmi), a tak jsem si říkal, že by je mohl ocenit i někdo jiný. Pokud jste se o VIVě ještě nedoslechli (divil bych se), mrkněte na mě. Když jsem tam vloni vkročil poprvé (a zatím naposledy), přišel jsem si tam jako v ráji. Příští středu 10.4. tam budu na přednášce v rámci projektu Peníze, nebo život?. Tak se tam třeba s někým uvidíme :-).

    číst více

  • Temná stránka byznysu


    Minulý týden mě Petr Koubský na jedné konferenci uvedl jako “enfent terrible českého HR". Před dvěma lety v Bratislavě to byl zase “HR rebel”. Ať už to ale kdo vnímá, jak to vnímat chce, řekl jsem si, že bych měl dostát tomuto odstínu své pověsti a přidat pár "temnějších" textů. O "temnu" dumám intenzivně od komentáře Naďi Johanisové k mé knize Peníze, nebo život? (viz dole na stránce knihy), kde říká že by “... k těm pastelům přidala i nějaké tmavší barvy…”. Já si vždy myslel, že ten

    číst více
  • Kapitálo- a Socio- tvorné firmy

    Rozdělení firem na "kapitálo-tvorné" a "socio-tvorné". Narazil jsem na to nedávno v literatuře. Nadchlo mě svou jednoduchostí a přitom trefností. Kapitálo-tvorné firmy existují proto, aby na prvním místě tvořily kapitál a teprve potom (možná) zlepšovaly kvalitu života. Socio-tvorné společnosti fungují, aby na prvním místě přispěly k lepšímu životu a teprve potom, aby (možná) vytvořily kapitál. číst více

  • Na čem dnes záleží; 4.4. 19.15

    České vydání knihy Na čem dnes záleží, jednoho z nejvlivnějších myslitelů managementu a organizace firem dneška, Garyho Hamela dorazí 3.4. do Prahy. Přijďte to s námi ve čtvrtek 4.4. od 19.15 do HUBu oslavit a téma svobodnějších přístupů k práci pořádně prodiskutovat. Registrujte se ZDE.

    číst více

  • Seriál o svobodě. Díl 1 & 2

    Rozhodl jsem se pro seriál krátkých videí s cílem vysvětlit podstatu Svobody v práci jako jednoho z přístupů, jak pře-nastavit firmu tak, aby v ní většina lidí mohla dělat maximum toho, co mají rádi. V tomto blogu se můžete podívat na první dva díly. Kromě toho i na aktuální seznam "možností se potkat" (duben - červen) a tématiku humanizace práce a firem osobně probrat. Hodil jsem sice flintu do žita (zde), ale začínám stále silněji pociťovat zodpovědnost za to, do čeho jsme se zde pustili. Dochází mi, jak důležité je v tématu svobodnějších přístpů k práci propojovat lidi a vytvářet pravidelné příležitosti k spolu-práci. První možností je 3.4. Peníze, nebo život? a druhá 4.4. představení knihy Garyho Hamela číst více

  • Dobrá & špatná práce

    Snimek obrazovky 2013-03-20 v 9.22.19 AM

    Mnozí lidé dělí práci na "dobrou" a "špatnou". A tu špatnou prý někdo dělat musí. Můj názor na tuto problematiku je jiný. Zkusím ho zformulovat do následujících řádek. K napsání mě přiměl jeden článek na internetu. Zde je úryvek:

    číst více

  • Šest rizik hledání práce

    Většina lidí upřednostňujících zaměstnání před podnikáním tvrdí, že důvodem č. 1 pro tuto volbu je “jistota”. Já mám však okolo sebe momentálně několik “zaměstnání preferujících” lidí, kteří v současné době práci (zaměstnaneckou) hledají (místo toho, aby si ji vytvořili). Pozoruji, jak riskantní začíná život “zaměstnance” být. Zdá se mi, že jistoty spojené se zaměstnáním jsou jedním z mýtů, které odešly s 20.stoletím. Myslím si, že postavit si vlastní podnikání na důlku je v dnešní době daleko jistější než mnohá zaměstnání.

    číst více

  • Freedom@school subtitled

    It seems that more and more parents approach their kids as equals, at least in our part of the world. They value freedom and responsibility over fear and obedience. No wonder that people with these values seek freedom not only in the family but in the rest of their lives as well.
    Our daughter Valerie turned six last year which is the obligatory schooling age in the Czech republic. Finally, we had to start thinking about her formal education. Myself, quite a "freedom freak", I set on a quest to find "the right" school for her (not a very common thing in our country). An institution that would respect her personality and help her grow into a self-aware, happy human being. The whole experience was so intense that a friend of ours, a filmmaker Andrea" width="640" height="337" frameborder="0" číst více

  • Kdo je tady šmejd?

    O víkendu jsem dokončil svůj každoroční maraton filmů na Jednom světě. Už léta ho užívám jako jeden z “probouzecích” mechanismů, který mi pomáhá chápat, jak to okolo nás vlastně funguje. Letos jsem se “nadchl” především ze Šmejdů, z hororového filmu, který "musíte" vidět (jak moc "musení" nemám rád).

    číst více