• 19 bodů od Dalai Lamy

    19 bodů od Dalai Lamy

    Foto: Elchblut

    Před lety jsem u kamarádky na zdi jejího bytu našel následujících devatenáct bodů s titulkem „Krátký buddhistický pohled na život“. Mnoha z těch bodů jsme se na tomto blogu již dotkli. Přesto však mohou přinést nový pohled na stále stejnou skutečnost.
    Nevím jak vy, já si mnohé věci potřebuji dokola připomínat (jinak na ně zapomínám). S body 2, 5, 8, 13 nebo 15 jsem měl vždy obtíž a pravděpodobně vždy budu mít. Proto ocením, když mi je někdo nebo něco připomene.

    číst více

  • Lepší nabídka!?

    Lepší nabídka!?

    Foto: **Elle**

    Člověk odjakživa touží po něčem lepším. A protože se pohybuji v prostředí marketingové komunikace, přátelé a známí okolo mě dostávají pravidelně nabídky k lepšímu zaměstnání. Dobré lidi si dnes firmy přetahují, a tak není výjimkou, že manažeři střídají zaměstnání co dva tři roky. „Je to dobrá nabídka,“ odpovídají, když se jich ptám, proč mění místo.

    číst více

  • Pád do ticha

    Pád do ticha

    Foto: heartkins

    Před pár lety jsem stál v půjčovně DVD a zíral do regálů, aniž bych měl jasno, na co se chci dívat. Očima jsem přejížděl známé přebaly, až jsem si úplně dole v rohu všiml nenápadné modré krabičky s horolezcem. To je ono! Za chvíli chci jet na hory, tak mě to alespoň správně navnadí.

    číst více

  • Jakou máte práci?

    Jakou máte práci?

    Když jsme byli malí, hráli jsme si pouze s tím, s čím jsme si chtěli hrát. I když okolí mělo často jiný názor, my jsme ho neposlouchali. Hračky, se kterými bychom si měli nebo se kterými jsme si museli hrát, nás nezajímaly.

    číst více

  • Co si o sobě myslíte?

    Co si o sobě myslíte?

    Foto: OneEighteen

    Zajímavý výzkum provedli v sousedním Německu. Celkem tisíci lidem ukázali dvě fotografie zalesněné a kopcovité krajiny. První fotka byla plná turistů, na druhé fotografii bylo jen pár lidí. Všem respondentům položili dvě otázky: Ve kterém z těchto dvou míst byste chtěli trávit svou dovolenou? Okolo 60 % lidí si vybralo krajinu bez lidí. Pouze 34 % zvolilo tu s lidmi.

    číst více

  • Přemýšlíte o smyslu vaší práce?

    Adolf Eichmann, Obersturmbannführer SS , nechvalně proslul jako hlavní architekt holocaustu během druhé světové války. V roce 1945 se tajemně vypařil. Teprve za patnáct let ho izraelský Mossad vypátral v Argentině. V roce 1962 byl obviněn a odsouzen k trestu smrti. Při své obhajobě údajně mluvil o tom, že plnil rozkazy, a že v nacistických vyhlazovacích táborech pouze pracoval. Nejenom Eichmann, i jiní zaměstnanci koncentračních táborů tvrdili, že se necítí vinni za smrt jiných lidí, protože pouze chodili do práce.

    číst více

  • Den bez negativismu

    Den bez negativismu

    Foto: jonSpot

    Negativismus jde bohužel ruku v ruce s autopilotem. A pokud vycházíme z toho, že autopilot nás řídí v 90 % našeho bdělého stavu, pak se dá říci, že jsme rození negativisté. Pokusím se prožít den bez negativismu. Schválně jsem si vybral sobotu, den s rodinou, kdy normálně vstávám skoro před obědem a den mi většinou proklouzne mezi prsty, takže ani nevím, jak jsem ho prožil.

    číst více

  • Kolik toho potřebujeme vědět?

    Kolik toho potřebujeme vědět?

    Foto: DoBeRaGi

    Jen na Wikipedii jsem našel 2 405 000 článků v angličtině a další milióny ve všech možných dalších jazycích. Každý z těchto článků mi přišel zajímavý. Napadlo mě, že se pokusím náhodnými prokliky najít něco, co zajímavé nebude. Začal sem tak, že jsem na úvodní stránce klepnul myší na slovo, které jsem první uviděl, a tak pořád dál a dál, a tak jsem se dostával na další a další články. Přes Seznam bestsellerů NY Times jsem se dostal na Beletrii, Romea a Julii, Viktoriánské období, Belle Époque, fašistické Německo, Východní Evropu atd. V každém článku bylo něco nového a zajímavého.

    číst více

  • Ani k stáru

    Asi jste viděli Vratné lahve otce a syna Svěrákových. Pokud ano, jistě si vzpomenete na hlavní píseň „Ani k stáru“. Jestli ne, zaposlouchejte se do ní na stránkách filmu nebo si zakupte CD/MP3. Je to 140 sekund nabitých moudry o životě.

    Podobné skladby mě nutí přemýšlet.

    číst více

  • Armádní jazyk v našich ústech

    Armádní jazyk v našich ústechFoto: jpetralia

    Člověk odjakživa zabíjel druhé. Podle mnohých zdrojů, jen v minulém století, usmrtili naši předci přes sto miliónů jiných lidí. Náčelníci, králové a jiní mocní si už od dávných dob udržovali skupiny ozbrojených mužů, se kterými dobývali, plenili nebo naopak odráželi útoky dobývajících a plenících. Jestliže jsme se tedy jako lidstvo na něco ve své historii opravdu zaměřovali, potom to bylo válečnictví.

    číst více