Reakce českých politických stran na genocidu v Gaze

V tomto blogu si můžete projít reakce vybraných českých politických stran a politických představitelů na genocidu v Gaze. 

Moje známá Lenka napsala  TOP09, Zeleným, KDU-ČSL, Pirátům, Stan, ODS, ANO, a též senátorovi Pavlu Fischerovi s otázkou, jak se staví k humanitární katastrofě a válečným zločinům v Gaze. V tomto blogu se podívejte, jaké byli jejich odpovědi. Přikládám i reakci prezidenta Petra Pavla na opakovanou žádost o schůzku s českou Palestinkou, která je z postoje českých politiků a médií k situaci Palestinců dlouhodobě znepokojena. Následně jsme obeslali ještě Sociální demokracii, SPD, KSČM, Budoucnost a Levici. 

ODS
Na naše dotazy neodpověli. 

Sociální sítě Petra Fialy jsou však stanoviska ODS plné. Za všechny jeho postoje vybírám ten z 27.10.'23 - viz foto v úvodu -  "... Barbarské útoky teroristického hnutí Hamás na izraelské civilisty ze 7. října šokovaly celý svět. Mým zásadním požadavkem bylo, aby Evropská rada jednoznačně poukázala na to, kdo je agresor, a potvrdila, že stojí za Izraelem a jeho právem na sebeobranu. Evropská rada uznala právo Izraele na sebeobranu, odsoudila útoky Hamásu i jeho praxi používání civilistů v Gaze jako živých štítů. Vyzvala také k okamžitému propuštění všech rukojmí" (zdroj). Přikládám jeden z mnoha příkladů postojů ODS zde: Posílání financí do Gazy je opak toho, co by EU měla dělat. Vymstí se nám to

STAN

"Dobrý den, opravdu nebudeme komentovat jakoukoliv nepotvrzenou informaci pocházející od zaujatých zdrojů. Stejně jako nekomentujeme propagandistické výroky Ruské federace, nechceme komentovat ani informace pocházející od hnutí Hamás. V pásmu Gazy teď zuří válka a bohužel při tom umírají i nevinní lidé a civilisté. To je samozřejmě strašné, ale opravdu nesmíme zapomínat na to, kdo tuto válku vyvolal. Brutální útok Hamásu ze 7. října tohoto roku nemůže být ponechán bez odezvy a Hamás musí být zničen a poražen. Proto jsme také nepodpořili rezoluci OSN, která volá po příměří. To by jen poskytlo teroristům z Hamásu čas nabrat nové síly a to se nesmí stát. Tým STAN" 

KDU-ČSL 

"Děkuji za váš příspěvek a vyjádření vašeho názoru. Vážíme si toho, že jste nás v minulosti podpořila svým hlasem, a chápeme, že současná situace ve světě může vyvolávat silné emoce a rozdílné názory. Je pro nás důležité slyšet různé pohledy a brát je v potaz. Chci vás ujistit, že naše dlouhodobá politika podpory Izraele je založena na pečlivém zvážení a na hodnotách, které jsou pro naši stranu důležité. Současně si ale velmi vážíme svobody slova a práva každého vyjádřit svůj názor. Za tým KDU-ČSL, Marta"

Hnutí ANO

Bez odpovědi. 
Obecným postojem strany je mlčení. 

TOP 09

"Dobrý den, Izrael má naši plnou podporu při válce proti teroristům z Hamásu. Naše podpora Izraele je dlouhodobá a je to náš postoj již od vzniku naší strany.
Naopak morální kredit jsme si zachovali, jelikož stojíme na straně napadených. Rozhodně nám to nepřináší žádné osobní výhody, ale vidíme to jako naší osobní povinnost. V Gaze rozhodně žádná genocida neprobíhá, to hnutí Hamás si klade za cíl likvidaci Izraele."

Piráti

Neodpověděli.
S postojem je možné se seznámit v: Stranické stanovisko a Diskuze v rámci Pirátské strany
Hlavním postojem strany je ale ignorace/mlčení. Pirátům já jsem fandíval. Tohle jsem si včera vyfotil na jejich centrále: "ODVAHA DĚLAT, CO JE SPRÁVNÉ". Bohužel, dnes už je to jen prázdný slogan. Měli by to přelepit. 

Zelení

Neodpověděli.
Osobně jsem psal i spolu-předsedovi Michalu Bergovi. Ani ten mi neodpověděl. 
Hlavním postojem strany je ale ignorace/mlčení.

Pavel Fischer

Neodpověděl.

Petr Pavel

Česká Palestinka Yara Abu Aataya se pokoušela opakovaně žádat prezidenta ČR Petra Pavla o reakci. Marně. Odpovědí bylo ticho - viz zde. O Yařiných zkušenostech s českými médii více zde: Česká veřejnoprávní média nedělají zpravodajství, ale propagandu. Tento fakt je třeba pochopit, ne se s ním však smířit. (Série "Oligarchizace Česka"). K postoji Petra Pavla doporučuji: Svou návštěvou Izraele prezident Pavel demonstroval, že nám na palestinských životech nezáleží.

Sociální demokracie

Neodpověděli.

SPD

Neodpověděli.

KSČM

Z KSČM mi poslali odkaz na jejich stanovisko zdePro KSČM je řešením konfliktu mezi Izraelem a Palestinou bezpodmínečné dodržování rezolucí Organizace spojených národů a mezinárodního práva, spojené se spuštěním mírového procesu, který ukončí izraelskou okupaci a zaručí právo Palestinců na suverénní a nezávislý stát. 

Budoucnost

Strana vydala stanovisko odsuzující veškeré násilí zde. Oproti tomu s jakou vervou odsuzuje izraelské zločiny místopředseda strany Bob Čáp, je to však stanovisko neslané/nemastné. 

Levice

Poslali mi stanovisko strany zde. Ve stanovisku se píše: „Odsuzujeme útoky na civilisty. Hlavní odpovědnost nese izraelská okupační armáda a Izrael, který je za okupaci a blokádu Gazy odpovědný. Situace Palestinců byla a je dlouhodobě ignorována, OSN jim dává právo na obranu proti okupaci. Nepodporujeme žádnou z palestinských frakcí, jsme na straně mezinárodního práva, lidských práv, proti apartheidu a izraelské kolonizaci palestinských území.“

Podtrženo, sečteno... Jak před Vánoci prohlásila filozofka Anna Hogenová: "Strašně se lže, jako by se sami lháři přesvědčovali o tom, kam až je možno zajít, do kdy si to lidé už nedají líbit. Jako by byl vypsán tučný grant na zjištění, co lidé vydrží. Cítíme se podvedeni." 

Pro mě osobně je fascinující, že na straně pravdy a spravedlnosti stojí ze zavedených stran pouze KSČM - strana, kterou je moderní do dnešních dní odsuzovat, opovrhovat jí a oslavovat, když se její zástupci náhodou nedostanou do parlamentu. Dále je pro mě zajímavé, že tu jsou na straně pravdy miniaturní strany jako Levice, o kterých jsem vlastně do dneška pořádně nevěděl - viz můj nedávný objev Vítek Prokop

Kontext: 

V tomto článku si porovnejte skutečnost s izraelsko-americkým narativem, který dnes už kromě USA a Izraele šíří jen několik málo "kolaborantských států", mezi nimi i Česko - Proč byla a je pomoc Ukrajině tak enormní, zatímco nad tím, co se děje v Gaze, jsme jen mávli rukou?

Za 90 dní (tj. k 4.1.'24) zavraždila izraelská armáda v Gaze už: 30 676 lidíz toho 12040 dětí a 6103 žen. 58 690 lidí bylo zraněných. 105 zavražděných novinářů (většina cíleně), 241 zavražděných lékařů a zdravotníků, 283 raněných K 4.1. bylo v Gaze 1 935 000 bezdomovců - v noci je tam nyní i pod 10C a tak lidé trpí podchlazením. Vedle podchlazení se tu umírá hladem a na podvýživu - strategií fašistické izraelské vlády je nechat lidi v Gaze zemřít hladem a žízní (zdroj).

Horor Gazy má ale i jeden obrovsky "pozitivní" dopad - probudil a dále probouzí miliony lidí po celém světě. Tito lidé se dozvídají o osadnickém kolonialismu, o uspořádání globálních mocenských struktur, americké hegemonii, o podřízenosti Evropy americkým zájmům, o podřízenosti "demokratické" politiky korporacím a oligarchům nebo o selektivnosti západní koncepce lidských práv a solidarity, které se vztahují pouze na bílé lidi a jejich přátele. 

Destruktivní, život a planetu ničící systém nadřazenosti bílého muže nad zbytkem světa nebyl za posledních 500 let tak obnažený jako dnes. Nevidí to pouze slepý. 
____________
Kde se můžeme vidět: Akce
Moje knihy: Knihy
Peoplecomm: zde - Pomozte nám šířit důležité knihy. Díky.