• Kniha "Peníze, nebo život?"

    Sedím v brněnské Literární kavárně. Před chvílí jsem dostřihl video z dnešního rána, z tiskárny, kde se právě rodí kniha “Peníze, nebo život? Jak přestat vydělávat na život a začít i v práci žít” - zde. Překvapilo mě, že v  sobě zaznamenávám pocity jako po každém 1/2 maratonu (viz např. zde). Cítím velkou únavu, ale zároveň obrovské naplnění a zadostiučinění. A ať už to nyní dopadne jakkoli, splnil jsem si dávný dětský sen. A tak tu sedím, cucám panáka Jamesona, rozjímám a pozoruji, jako okolo mne proplouvají vzpomínky. Je jich celý oceán :-).

    číst více

  • Billboardoví králové

    Společně s kolegou a kamarádem Lukášem Plíhalem v poslední době živě debatujeme o prezidentských kandidaturách. O víkendu jsme byli v Karlových Varech a zkusili si na toto téma vyměnit své pohledy (točeno v Becherplatz). Je to rozhovor hospodsky neučesaný. Přesto věřím, že v něm najdete nějaké inspirativní myšlenky a podělíte se o své. A snad to v konečném důsledku  i přispěje k tomu, že se za cca měsíc rozhodneme (pro celek) správně. A také bych si přál, abychom trochu přihodili do debaty o smysluplnějším, zodpovědnějším podnikání.

    číst více

  • Už jste psali Ježíškovi?

    Pokud jste ještě nepsali Ježíškovi, podívejte se k nám do eshopu :-). Najdete tam trika a tašky (v sekci věci) s připomínkou, abychom dělali, co milujeme a milovali, co děláme. Já osobně to (dělat, co milujeme...) považuji za jeden z nejpodstatnějších předpokladů pro svobodnou a šťastnou společnost. Více o tom proč jsme se do toho pustili, zde.

    číst více

  • O vyhazovech

    Přátelé, je tu někdo, kdo se (v práci) umí rozcházet s lidmi? Ať už je to proto, že se podnikání právě nedaří, protože člověk nedodává, kvůli nesouladu v hodnotách, nebo se míjíte v záměrech, …? … číst více

  • Děla, řepka & manažeři

    V návaznosti na úvahu o systému z minulého týdnu tu mám jeden čerstvý postřeh. Včera jsme se s holkama vrátili z chaty od rodičů v Orlických horách. Bylo tam po nulou a provozovatelé místních vleků spustili letos poprvé svá sněhová děla. Mě u toho napadla jedna malá podobnost ve fungování moderních vlekařů, zemědělců a manažerů.

    číst více

  • Ne–mocný systém

    Včera jsem na kurzu Autorita & vedení narazil na jedno AHA, o které se nemůžu nepodělit. V jedné části jsme si měli každý pojmenovat jednu klíčovou hodnotu, které v současné době věnujeme největší pozornost. Vznikl seznam, který vidíte napravo nahoře (férovost, blízkost,…). Napadlo mě vedle toho sepsat hodnoty naší většinové společnosti. Avšak ne ty naleštěné, deklarované (našimi politiky, médii, reklamou,…), ale ty většinovou společností vnímané (alespoň to, co od lidí okolo sebe slyším j číst více

  • Poslušnost či zodpovědnost?

    Pro mě osobně byla toto nejpodstatnější přednáška na Svobodě NaŽivo. Nakládání s mocí a s vlivem z toho plynoucím považuji za snad nejdůležitější předpoklad pro fungování svobodné společnosti, ať je tou společností rodina, škola, firma, stát či jakékoli jiné uskupení.

    číst více

  • Fenomén Dušek

    Před týdnem jsme zveřejnili video záznam přednášky Jaroslava Duška ze Svobody Naživo. K dnešku má bezmála 14 500 shlédnutí (+ zde dalších téměř 27 000 shlédnutí). Přes 40 tisíc shlédnutí čtvrthodinové přednášky o tématech, u kterých je třeba přemýšlet, v češtině, mi přijde fenomenální.

    číst více

  • Zubařský zážitek

    Potkal jsem člověka, který miluje svoji práci. A nemůžu se o ten zážitek nepodělit.

    číst více

  • Kam zmizelo vzdělávání?

    Přál bych si, kdyby se názory Ondřeje Šteffla dostaly i k tomu nejposlednějšímu rodiči v nejzastrčenější vísce v Čechách i na Slovensku. Myslím si, že vz–dělá–vání je to, co z nás dělá člověka (tedy i pracujícího) a je možná chybou, že většina z nás dává rovnítko mezi vzdělání a školu. Obávám se, že pokud by měla naše škola (tak jak dnes funguje) dále suplovat vzdělávání, čeká nás časem ekonomický i společenský kolaps. Proto jsem velkým fanouškem informovanosti (viz článek o snu). Prosím, pokud vás to video zaujme, šiřte ho. Zde je Ondřejův článek na stejné téma z tohoto týdne: Kam zmizelo vzdělávání?

    číst více