• Muž, který chtěl být šťastný

    Muž, který chtěl být šťastný

    Foto: maureen sill

    Možná jste to také zažili. Při cestách mimo náš „systém“, kde se to lidé nesnaží „daleko či vysoko dotáhnout“ a nepoměřují se přes to, co vlastní. U národů, které ještě rozumějí přírodě a tomu, jak všechno se vším souvisí. Třeba jste při svých cestách potkali někoho MOUDRÉHO. Někoho, kdo vám otevřel nové pohledy na život…?

    číst více

  • Ovčané a ti další občané

    Fascinuje mě vztah lidí k systému. Ať už je to celkový chod světa (systém vztahů k jiným národům, vztah k planetě, fungování státu a komunit, vztah občana k institucím a naopak, sousedé, rodina), běh života (systém výchovy, vzdělání, práce, kariéry) nebo systém fungování konkrétní firmy či jednotlivých oddělení.

    číst více

  • Umění jízdy na kajaku

    Umění jízdy na kajaku

    Foto: Carlos. Net

    Už dva roky patří k mým oblíbeným sportům kajak. Nerad dělám věci sám, proto jsem si před dvěma lety pořídil kajak pro dva. Nikdy jsem se to neučil, ani teď mě nenapadlo sáhnout po nějaké příručce nebo oslovit zkušeného vodáka a požádat, aby mi předal zkušenosti. Tak jako i v jiných částech života zkouším metodu „pokus-omyl“.

    číst více

  • Co je to šťastný život?

    Co je to šťastný život?

    Foto: IrenaS

    Poslední dobou si okolo sebe všímám, že se hodně mluví o štěstí. Mnoho psychologů začalo systematicky štěstí jako materii zkoumat, o štěstí se točí dokumenty, BBC o štěstí připravilo celý program, na internetu se štěstí věnuje spousta stránek. Znamená to, že je štěstí kolem nás moc nebo málo?

    číst více

  • Co na to říkáte?

    Co na to říkáte?

    V sousedním, nám mentalitou podobném, Německu pracuje ze 100 lidí pouze 16 s nasazením. 69 se nepřetrhne a 15 práci nesnáší. Situace v našich firmách je podobná.

    Co na to říkáte?

    číst více

  • Manažerské školení v ZŠ Klíček

    Manažerské školení v ZŠ Klíček

    Foto: hkvam

    „Děti, to jsou naši noví žáci, Petra a Tomáš. Budou se tu s námi dnes učit český jazyk. Rozdělte se do skupin, vezměte si pomůcky a pusťte se do práce.“

    číst více

  • Prachy, prachy, prachy

    Prachy, prachy, prachy

    Foto: Benn G.

    Přemýšleli jste někdy o roli peněz ve vašem životě? Všimli jste si, jak moc řídí, co každý den děláme? Jak moc se je snažíme získat a mít jich víc, víc a ještě víc? Jak moc se přes ně poměřujeme s ostatními? Mluvíme o schopných, o těch točíme filmy, píšeme články a obdivujeme je. Ti, kteří nashromáždili méně nebo málo, považujeme za neschopné chudáky. Přehlížíme je nebo je jinak zatracujeme. Všimli jste si, kolik konfliktů (na všech úrovních spolužití) vzniká denně na celé planetě kvůli tomu, že jeden chce víc a druhý nechce míň?

    číst více

  • 111 pracovních revolucí

    Přes 85 % lidí má z celého týdne nejraději pátek nebo sobotu. Filozofie KZP (= „Konečně zase pátek“ či častěji „Kurva, zase pondělí“) tak vlád číst více

  • Co jsem chtěl a co jsem dostal?

    Co jsem chtěl a co jsem dostal?

    „Vždyť jsem ti to přece jasně říkal(a)!“ Kolikrát já jsem jenom tuto větu ve svém životě v různých obměnách už slyšel od svých rodičů, učitelů, šéfů, přítelkyň, manželky, přátel? A já stále ne a ne rozumět tomu, co mi druzí tak jasně říkají.

    číst více

  • Co vás štve v práci?

    Co vás štve v práci?

    Foto: Xander Shaw

    Z té informace jsem se tenkrát posadil na zadek. Už nevím, jestli to byl Gallup Management Journal, First Break all the rules nebo něco jiného. Ale zpráva o tom, že pouze dva z deseti pracujících dělají to, v čem jsou nejlepší, mě prostě dostala.

    číst více