• O kouzelníkovi v našich hlavách

    Nevím, jestli jste si všimli, že v každém z nás žije malý kouzelník. Má nadpřirozené schopnosti a také jich hojně využívá. Díky němu například víme, jací lidé jsou, bez toho, že bychom se s nimi kdy předtím setkali. Stačí nám ani ne vteřina a do detailu máme jasno v tom, s kým máme tu čest. Nemusíme ho/jí ani vidět. Stačí něco uslyšet, ucítit nebo si to jednoduše představit.

    číst více

  • Meditace?

    Meditace?

    Foto: Timhaiti

    Minulé pondělí jsem zmiňoval setkání v centru Maitrea v Praze z kraje prosince loňského roku. Sešlo se celkem 17 lidí a bylo to moc fajn. O co šlo? Šlo o …nebojme se toho slova – o meditace. Ha! „New age“, sekty, askeze, zbytečnost, hlouposti pro slabochy, útěk od reality… ne? Pokud ne, fajn, minimálně nejste předpojatí a tohle opravdu meditace není. Ale co to tedy je, co s ní a proč se vůbec zajímat?

    číst více

  • Budování sebevědomí

    Budování sebevědomí

    Foto: yanabee

    Znáte to: klídek, pohodička, známé věci, známí lidé, známé úkoly. Máme to rádi. S novými věcmi je to jinak. Ty nás zneklidňují a stresují. Ovšem pokud na to jdeme chytře, nejistota a stres po chvíli zjemní a často zmizí docela. A my jsme si tak rázem jistější v dříve třeba i nepředstavitelné situaci. Jen si vybavte, co z toho, co dnes děláte „levou zadní“ vás dříve stresovalo. Já jsem například dříve při myšlence na prezentování omdléval. Dnes si mluvení před lidmi více než užívám.

    číst více

  • Co znamená úspěšný život?

    Co znamená úspěšný život?

    Foto: Ben.Doo.Dat

    Kolikrát jsem se už snažil společně s jinými lidmi definovat, co je úspěšný život!? Kolikrát jsem v různých knihách narazil na propracované teorie a definice!? Kolikrát jsem na toto téma narazil při cestách mimo náš „úspěšný“ svět!?

    číst více

  • Tady a teď? Snadno a rychle?

    Tady a teď? Snadno a rychle?

    Před nedávnem jsem měl poprvé možnost se setkat s manažery, s kravaťáky (jak se jim mezi lidem říká). Měl jsem trochu obavu. Nebudou moc upjatí? Jak přijmou můj přístup, který je založen spíše na přímé zkušenosti než na teoriích a informacích?

    číst více

  • Dveře nezavře jen blbec!

    Dveře nezavře jen blbec!

    Zde je druhá (ze čtyř) sada cedulí a nápisů. První naleznete zde.

    Ukázka toho, kolik zákazů a vykřičníků se vejde na jednu tabuli.

    číst více

  • Pracovat kdy a kolik je libo

    Jedna z věcí, kterou jsem letos intenzivně hledal jsou příklady demokracie ve firmách. Už před časem mě kamarád upozornil na jeden velmi zajímavý. Je to úryvek z knihy „Zaměstnání a vesmírné síly“.

    číst více

  • Prima další rok!

    Prima další rok!

    Foto: Green_Mamba

    Přátelé!

    Přemýšlím, že z těch letošních (zatím) 365 dní jsem strávil jen pár mimo net – několik dní bez elektřiny v Senegalu a chvíli pod stanem ve Skotsku. Neměřil jsem to, ale podle reakcí Péti (manželka) jsem u počítače proseděl moře času. Bavilo mě to. A snad to tu bavilo i vás…

    číst více

  • Žabáci a jejich studny

    V Cestě k lásce od Anthonyho de Mella mě zaujal příměr o žábách ve studně. Podle té paralely je většina z nás žabákem, který si myslí, že existuje jen jediný svět – jeho studna. Víme, co se patří, co je správné a co normální. Když se něco našemu pojetí reality vymyká, považujeme to za divné, nenormální, úchylné, nebezpečné nebo třeba i trestuhodné.

    číst více

  • Pohovor – hra na někoho jiného

    Občas na našich setkáních požádám lidi o následující experiment: Každému rozdám jablko a požádám je, aby ho měli celý den u sebe, ovšem tak, že to ostatní neuvidí (což je buď velmi obtížné nebo dokonce nemožné). Ke konci dne je už většina lidí unavená a poněkud rozmrzelá z nesmyslného schovávání jablka, které stejně všichni ostatní vidí. Mnoha lidem už během dne dojde paralela skrývání věcí, které by ostatní neměli vidět, s předstíráním, že jsme takoví a ne makoví. číst více