• Cesta nahoru a cesta k sobě

    Cesta nahoru a cesta k sobě

    Foto: iiruseva

    Do PeopleCommu jsem se pustil na konci roku 2001, po půl roce bloumání Latinskou Amerikou. Podnětem pro ten výlet byla zpráva lékařů, že jsem si uhnal únavový syndrom. Příčinou jejich diagnózy byla nejspíše má překotná snaha uspět v prostředí, do kterého jsem nepatřil, tzv. cesta nahoru (více níže).

    číst více

  • O kouzelníkovi v našich hlavách

    Nevím, jestli jste si všimli, že v každém z nás žije malý kouzelník. Má nadpřirozené schopnosti a také jich hojně využívá. Díky němu například víme, jací lidé jsou, bez toho, že bychom se s nimi kdy předtím setkali. Stačí nám ani ne vteřina a do detailu máme jasno v tom, s kým máme tu čest. Nemusíme ho/jí ani vidět. Stačí něco uslyšet, ucítit nebo si to jednoduše představit.

    číst více

  • Meditace?

    Meditace?

    Foto: Timhaiti

    Minulé pondělí jsem zmiňoval setkání v centru Maitrea v Praze z kraje prosince loňského roku. Sešlo se celkem 17 lidí a bylo to moc fajn. O co šlo? Šlo o …nebojme se toho slova – o meditace. Ha! „New age“, sekty, askeze, zbytečnost, hlouposti pro slabochy, útěk od reality… ne? Pokud ne, fajn, minimálně nejste předpojatí a tohle opravdu meditace není. Ale co to tedy je, co s ní a proč se vůbec zajímat?

    číst více

  • Budování sebevědomí

    Budování sebevědomí

    Foto: yanabee

    Znáte to: klídek, pohodička, známé věci, známí lidé, známé úkoly. Máme to rádi. S novými věcmi je to jinak. Ty nás zneklidňují a stresují. Ovšem pokud na to jdeme chytře, nejistota a stres po chvíli zjemní a často zmizí docela. A my jsme si tak rázem jistější v dříve třeba i nepředstavitelné situaci. Jen si vybavte, co z toho, co dnes děláte „levou zadní“ vás dříve stresovalo. Já jsem například dříve při myšlence na prezentování omdléval. Dnes si mluvení před lidmi více než užívám.

    číst více

  • Co znamená úspěšný život?

    Co znamená úspěšný život?

    Foto: Ben.Doo.Dat

    Kolikrát jsem se už snažil společně s jinými lidmi definovat, co je úspěšný život!? Kolikrát jsem v různých knihách narazil na propracované teorie a definice!? Kolikrát jsem na toto téma narazil při cestách mimo náš „úspěšný“ svět!?

    číst více

  • Tady a teď? Snadno a rychle?

    Tady a teď? Snadno a rychle?

    Před nedávnem jsem měl poprvé možnost se setkat s manažery, s kravaťáky (jak se jim mezi lidem říká). Měl jsem trochu obavu. Nebudou moc upjatí? Jak přijmou můj přístup, který je založen spíše na přímé zkušenosti než na teoriích a informacích?

    číst více

  • Dveře nezavře jen blbec!

    Dveře nezavře jen blbec!

    Zde je druhá (ze čtyř) sada cedulí a nápisů. První naleznete zde.

    Ukázka toho, kolik zákazů a vykřičníků se vejde na jednu tabuli.

    číst více

  • Pracovat kdy a kolik je libo

    Jedna z věcí, kterou jsem letos intenzivně hledal jsou příklady demokracie ve firmách. Už před časem mě kamarád upozornil na jeden velmi zajímavý. Je to úryvek z knihy „Zaměstnání a vesmírné síly“.

    číst více

  • Prima další rok!

    Prima další rok!

    Foto: Green_Mamba

    Přátelé!

    Přemýšlím, že z těch letošních (zatím) 365 dní jsem strávil jen pár mimo net – několik dní bez elektřiny v Senegalu a chvíli pod stanem ve Skotsku. Neměřil jsem to, ale podle reakcí Péti (manželka) jsem u počítače proseděl moře času. Bavilo mě to. A snad to tu bavilo i vás…

    číst více

  • Žabáci a jejich studny

    V Cestě k lásce od Anthonyho de Mella mě zaujal příměr o žábách ve studně. Podle té paralely je většina z nás žabákem, který si myslí, že existuje jen jediný svět – jeho studna. Víme, co se patří, co je správné a co normální. Když se něco našemu pojetí reality vymyká, považujeme to za divné, nenormální, úchylné, nebezpečné nebo třeba i trestuhodné.

    číst více