Zprávy ze života #85: Jak jsem zjistil, že jsem komunista

Zprávy ze života #85 jsou přehledem novinek, odkazy na články a videa za poslední tři měsíce. Tak dlouho jsem se ke Zprávám nedostal. 
Minulá čísla Zpráv naleznete zde. Pokud tyto Zprávy nedostáváte a chtěli byste, objednat si je můžete zde

Přátelé a kamarádi, zdravím. 

Můj život je tento půlrok rychlejší, než by mi bylo milé, a tak se ani nedostávám k počítači - minulé Zprávy jsem posílal zkraje února. Od posledně se toho nahromadilo požehnaně, a tak se to pokusím sepsat pár vybraných bodů do krátkých odstav-ců/ečků s odkazy. 

O traumatu komunismu
Původně jsem chtěl toto číslo věnovat tématu fanouškovství, ale nakonec jsem sáhl po "národním traumatu", konkrétně toho spojeného s lety 1948 a 1968. Trápí mě, jak jsou obě téma masově zneužívána a jak je máme nezreflektované.
V konceptech jsme měl dlouho esej, ve které jsem se chtěl zamyslet nad tím, jak snadné je nás Čechy strašit komunismem a okupací ze strany Ruska. Práce na textu mě ale zavedla do nečekaných zákoutí a měla pro mě jeden zajímavý vedlejší efekt. Došlo mi, že témata jako lokalizace, místní ekonomika, ekonomika štěstí, tyrkysové organizace, demokratizace školství, komunitní život,... prostě to, čím se zabývám, to všechno popisovali i ranní myslitelé komunismu. Přestože jsem člověk, který se vyhýbá značkování a zařazování, díky tomuto článku se už přestávám bránit tomu, když mě někdo bude označovat za socialistu/komunistu. Naopak v myšlenkám prvních socialistů jako byl třeba Anton Pannekoek nacházím obrovskou inspiraci: "České národní trauma aneb Jak to bylo s komunismem". 

Rekonstrukce bytu
Zkraje roku jsem se plánoval pustit do finiše mé nové knihy, kterou jsem rozepsal koncem loňského roku v Gruzii. Jenomže, jak víme... člověk míní, Pán Bůh mění. Rozpad mé rodiny znamenal, že bylo třeba najít a zrekonstruovat nový domov pro mou maminku. To se, i díky těmto Zprávám, povedlo. Maminka se stěhuje tento týden. Za námi je půlroční rekonstrukce, která byla a stále je obrovskou školou a také fascinujícím koncertem koordinace, ukázkou možností důvěry, ekonomiky daru, souhry řemesel a také soudržnosti rodiny na malém českém městě. Obrovsky mě to vytížilo (a dál vytěžuje), nesmírně jsem se na toho na tom ale naučil. Cítím obrovský vděk vůči mnoha lidem. 

Zahrada 
Do toho jsem se hned zkraje roku vrhl do založení naší zahrady v Cholupicích. Zažili jsme tam několik parádních brigád a vždy i následných hostin. Vyrubali a odvozili jsme betonové stavby (bazén, jezírko, kompost, starý skleník,..), postavili nový skleník, pokácel jsem staré nemocné stromy, napálil hory uhlezaložil záhony, zasadil spousty keřů, obří záhon jahod, naučil jsem se dělat s různými novými (ná)stroji. Jelikož se jedná o zahrádkářskou kolonii, užívám si tam i mraky sousedské pospolitosti. Mimo jiné, spřátelil jsem se s místním jezdeckým oddílem, kteří mi darují hnůj. Jinak, založit každý záhon je tam "Dílo" - každé zarytí rýče znamená nějaký kus plastu, kamení a kořenů. Logicky mi to jde jak psovi pastva.

Pěstírna
Do toho mi za okny bují pěstírna - viz fotka z dneška v úvodu. Dnes budu ještě rozsazovat okurky/ačokču. Na všech třech zahradách, kde se snažím vypěstovat jídlo, už toho mám mraky venku. Včera jsem zaplakal, když jsem v Cholupicích viděl komplet zmrzlé víno a ořešák. Před pár dny u nás totiž bylo 30C a pak v noci mínus 5. Spoustu rostlin to zaskočilo a nepřežily to. Uvidíme, zda se vzpamatují. Nevíte někdo?

Gabor Maté v Bratislavě
Gabor Maté bude 14.9. v Bratislavě. Lístky se vyprodaly během 1 dne, ale řeší se navýšení kapacity. Aktuální situaci sledujte zde.

Počty prodaných knih za 2023
Minulý týden jsme se dopočítali výsledků prodejů našich knih za loňský rok. Od nás ke čtenářům se jich za r. 2023 dostalo neuvěřitelných 22 403. TOP 6 byly tyto: 

Mýtus normálnosti - 4707 ks
Respektovat a být respektován
 - 4272 ks
Držte si své děti 
- 3448 ks
Když tělo řekne NE
 - 2824 ks
Roztěkaná mysl - 1982 - ks
Dobrý život ve stínu konzumní společnosti
 - 988 - ks

Jsme mikro-nakladatelství o 2,5 lidech, nepoužíváme "přeškrtnuté ceny" a distribuci. Proto nás ta čísla překvapila. Pro mě osobně je ale obrovskou nadějí, že ty nej, jsou všechno knihy Gabora Malého (trauma), kniha o sebeřízení a kniha o podstatě dobrého života a konzumní společnosti - tj. vše o podstatě. 

Budoucnost organizací
Kompletně jsme předělali knihu Budoucnost organizací - viz Budoucnost organizací: Jedna z nejdůležitějších knih pro dnešní dobu + video. V této knize jsme zaktualizovali "manifest za čtení knih", který najdete na každé přední vnitřní straně obálky. Poprvé jsme v manifestu zmínili i to, jak se svět změnil po aktuálním masakru v Gaze (online verze manifestu je zde). Plus, nově na každé obálce našich knih najdete i ikonku šité vazby (zde). Stále nám totiž píší čtenáři s tím, že dostali "vadnou" knihu. 

Video-kurz Respektovat a být respektován
Janě Nováčkové, spoluautorce knihy Respektovat a být respektován se podařilo dokončit video-kurz ke knize Respektovat a být respektován. Mrkněte. 

Farma Jednorožec a 10 let naší KPZ-ky
Objevil jsem nádhernou farmu, shodou okolností budou tento rok živit i naši KPZ-ku, s kterou slavíme tyto dny už deset let - Farma Jednorožec - ukázka budoucnosti produkce jídla, péče o krajinu a budování sousedských komunit - za farmou stojí Farmářská škola - pro mě jedna z dalších velkých nadějí na lepší svět.

Naše budoucnost je lokálna
Byl jsem na návštěvě v Košiích, v Rožňavě a na Brdárce. V Košicích na přednášce byla kamera - je to dlouhé a dost teoretické, ale pokusil jsem se tam říct několik věcí, o kterých jsem se dosud veřejně mluvit neodvažoval. Na Brdárce jsem potkal mimo jiné i Peťa Tuláka Glončáka, jako příklad života (de facto) bez peněz. A Brdárku jsem si zamiloval. Doporučuji k prozkoumání Alternativa Brdárka. Sešli jsme se tam i s kamarádem Robem Zelníkem, který stojí za projektem Lokalnost.org. Tam i zpět jsem jel nočním vlakem, to mě bavilo moc.

Design regenerativních kultur
Příští čtvrtek 2.5., ve Skautském institutu v Praze budeme představovat jednu z nejdůležitěšjích knih za posledních deset let, která konečně vznikla i v češtině  - Design regenerativních kultur. Naší nadějí je, že kniha by mohla propojt všechna sociální hnutí, která jsou dnes tolik rozdrobená a nespolupracující. Kniha bude v institutu ke koupi, budeme o tématu diskutovat, má z toho být i stream pro přespolní. Detaily zde

Hmotnost okovů
Kamarád z Bělehradu mi poslal fascinující dokument s názvem "Hmotnost okovů". Pojednává o rozpadu Jugoslávie. Vysvětluje, jak za tím rozpadem stály ekonomické zájmy největších světových korporací a oligarchů. Téma je velmi precizně zrešeršované a hlavně zpracované z úhlu, který v Česku neznáme. Je to v angličtině/srbo-chorvatštině s angl. titulky a více než aktuální pro pochopení vývoje dnešního světa. 

Obnažený Západ
Vy kdo se zajímáte o to, jak funguje svět, víte že žijeme v době neobyčejného nárůstu propagandy, kdy je nám "po orwellovsku" válka vydávána - úplně normálně - za mír a "nevědomost za sílu". Našel jsem knihu, která velmi srozumitelně a čtivě odhaluje oponu toho, jak naše část světa skutečně funguje: Kdo vládne světu - příběh skutečného rozložení mocenských struktur v moderním světě z pera Noama Chomského. Dohodli jsme se, že jí pomůžeme šířit a společně s knihou Propast - příběh toho, jak se svět rozdělil na bohatý sever a chudý jih, která se věnuje stejnému tématu, jsme vytvořili balíček s názvem Obnažený Západ. Doporučuji všem, kdo tuší, že svět funguje jinak než je nám tvrzeno. 

Petr Drulák
K tématu "obnaženého Západu" - objevil jsem Petra Druláka. Je možné, že jsem poslední, kdo ho neznal. Nadchlo mě, že jsou tu lidi - jako je on - s odvahou a pochopením, které znám od lidí typu Noam Chomsky nebo Jefrey Sachs, kteří mi pomáhají od pocitu, že jsem se nezbláznil. Je to vzácný úkaz, když někdo dovede vysvětlit dění okolo nás bez lží, propagandy nebo jiných projevů traumatu. 

Ve středu bouře
Další z obnažovatelná Západu Janis Varufakis dokončil práci na oči-otevírajícím dokumentu s názvem In the eye of the storm. Pokud se kouknete nebo jste už viděli, napište, co na to říkáte. 

Kavárny na Hlaváku
Tohle bylo takové zajímavé AHA - zjištění, že osm kaváren, ve dvou hlavních patrech pražského Hlavního nádraží patří dvěma obřím nadnárodním korporacím: Kavárny na pražském Hlavním nádraží: Iluze volby jako jeden ze základních pilířů konzumního kapitalismu

Co je to dobrý život
Abychom věděli, o co usilovat, je třeba si definovat ideál života tak jak ho popsali filozofové - vyndal jsem kapitolu ze své knihy: Dobrý život znamená žít v souladu s vnitřním nastavením a podle univerzálně definovaných ctností

A co ještě: 
16.5. jsem v Nitře a v dalších místech
Další díly seriálu "Škola základ života"
Další články v blogu
Rozhovor o leváctí

Tolik body, které jsem měl na srdci. Na besedách, kam nyní hodně jezdím, mi vždycky někdo řekne, že navenek působím smutně. Já cítím, že ten můj obyčejný, běžný život je radostný. Večer často "padám za vlast" - cítím se fyzicky vyčerpaný, ale šťastný. Těším se, až bude maminka přestěhovaná a všechna zelenina v zemi.
Na nějaké úrovni cítím hluboký smutek - živený narůstající hegemonií oligarchie a korporací, rozevíráním nůžek mezi ultrabohatými a námi ostatními, pokračující ekologickou destrukcí, všudypřítomnou propagandou a stále bizarnějšími aktivitami asociálních politiků,... obecně zjištěním, že jsme se jako lidstvo dostali do problémů, na jejichž řešení nemáme aktuálně nastavený systém ani instituce. 

Nezbývá než věřit, že to půjde a dělat, co můžeme. 

Toť vše. Mějte se hezky! 

Tomáš

Všechna čísla Zpráv ze života naleznete zde
Pokud víte o někom, koho by potěšily, k objednání jsou zde.