Zprávy ze života #68: Jak změnit okraj na mainstream a co dělat v dnešní době

Posílal jsem dnes Zprávy ze života #68, v kterých najdete komplet seriál Příběhy z okraje, které vycházely celý rok v Pravém domácím časopise a poslední kapitolu z přepracovaného, nového vydání mé knihy Dobrý život ve stínu konzumní společnosti o tom, co dělat, pokud by chtěl člověk přiložit ruku k dílu k záchraně života tak jak ho dnes známe. Minulá čísla Zpráv naleznete zde. Pokud moje Zprávy nedostáváte a chtěli byste, objednejte si je zde

Ahoj přátelé, 

Jestli je vám někdy smutno, rozhlédněte se po okraji naší společnosti. Pokud já někde - mimo svůj život - čerpám energii a naději, pak je to právě tam. 

Dokončil jsem seriál, který na stránkách Pravého domácího časopisu přinášel celý rok příklady alter-nativního světa, který bují právě na okraji. V těchto Zprávách vám posílám odkazy na všechny díly. Seriál se jmenuje Příběhy z okraje aneb naše budoucnost je lokální

Jak z okraje udělat mainstream a co dělat dál? (#12) 
S vlastní ženou v cizím pokoji Naděje a budoucnost “ekonomiky sdílení" (#11) 
Dobrovolnictví (ve škole) (#10)
Patagonia - firma, která dává veškerý svůj zisk na záchranu planety (#9)
Proč jsou městské zahrádkářské kolonie doslova ne-zastupitelné (#8)
Vrátka - firma, která existuje proto, aby vracela lidi do života (#7)
Škola života v Montessori na Beránku #(6)
Z kolébky do kolébky (#5)
Wära a Wörgl: Místní měny, které nakoply místní ekonomiku (#4) 
"Škola-Neškola" (#3) 
"Zachraňme bezobaly!" (#2)
Modřanská KPZ-k (#1)

Jak asi mnozí tušíme, zatímco na okrajích se životu daří, lidé se probouzejí, znovu-napojují na sebe a své okolí a propojují se, v mainstreamové společnosti jsme svědky bezprecedentních krizí od nárůstu nerovností, nedůvěry, chudoby, nemocnosti, extrémismu, válek až po kolabování ekosystémů a hrozbu nezvratného kolapsu světa tak, jak jsme ho znali. 

Stojíme na křižovatce (proto viz úvodní fotka), kdy si můžeme vybrat ze dvou možností: buď budeme dál konzumenty toho, co je nám předkládáno elitami nebo se - v rámci svých možností - zapojíme do nutných změn. 

Proto jsem do posledního dílu "Příběhů z okraje" přidal i celou poslední kapitolu z nového vydání mé knihy Dobrý život ve stínu konzumní společnosti, která se věnuje tomu, co dělat v dnešní době - odkaz na obojí je ZDE

A kdyby nebylo zřejmé, proč to posílám, zde jsou nedávná slova Davida Attenborougha : “Dnes jsme už zoufale blízko bodům zlomu, které pokud nastanou, spustí spirálu zvyšování teplot katastrofických hodnot. Pokud budeme pokračovat dál, čeká nás kolaps všeho, co nám dává pocit jistoty - produkce jídla, přístup k pitné vodě, teploty v níž je možné žít, oceánských potravinových řetězců…. A když už pak nebude příroda schopná podporovat naše nejzákladnější potřeby, většina zbytku naší civilizace rychle zkolabuje…” 

Pravý domácí časopis (PDČ)

Měsíčník, Pravý domácí časopis, kde Příběhy z okraje celý rok vycházely, prosincovým číslem, po deseti letech, skončil. Variantou je, že bude pokračovat jako čtvrtletník. Podmínkou je, že si ho předplatí dostatek čtenářů tak, aby bylo možné zaplatit náklady na jeho tvorbu. Potřebná částka na rok jsou 2 miliony korun, aktuálně je předplaceno za cca 300 tisíc - ZDE.

Mně PDČ změnil život, a to především tím, že mě propojil s neuvěřitelným množstvím spřízených duší a tím, že deset let poctivě nasvětloval okrajová témata, která by se do středněproudých, miliardářských médií nikdy nedostala. Vím, že je nás mnoho, kterým PDČ pomohl. Život bez něj by byl jiný. Chci proto požádat, abychom ho společně udrželi. Můžete-li, předplaťte si ho a/nebo pořiďte předplatné svým blízkým dárkový certifikát. Díky!

Peoplecomm

Naše dvě nového knihy Hostina a Jeden odstavec denně se rozlétly do světa, na obě máme první skvělé ohlasy. Při tvorbě Hostiny vznikla řada fotografií, které se do knihy nepropracovaly, budeme je sdílet na FB/IG

Dobrý život ve stínu konzumní společnosti - Byla to zase škola s touhle knihou. Na 2. vydání jsme pracovali celý rok a třešní na dortu měl být rejstřík. Přes tyto Zprávy ze života jsme našli člověka, který rejstříky umí. Všechno vypadalo skvěle, pán se jevil jako skutečný odborník a zodpovědný člověk. Měsíc jsme té tvorbě dali. Nakonec z toho byl ale jen pot, slzy a nervy v tiskárně a knihárně, zda knihu stihneme do Vánoc. Jak bude, hned napíšu. Pokud by někdo chtěl, pár kusů bylo ještě minulý týden ke koupi v Praze v Obživě a v Hubu. Možná tam ještě něco je. 

Do eshopu jsme zařadili 4 nové knihy od kamarádů z Walden Press: Jak přežít konec civilizace aneb Cesta k soběstačnostiEkosystémy měst budoucnostiRodinné hospodaření v měnícím se světě a Vztahy bez hierarchie (Lidé a permakultura). Mrkněte. 

Pokud byste chtěli na PeopleCommu pořídit Ježíška, budeme moc, moc rádi. Kolega Michal prosí o objednávky nejpozději do 20.12. Díky!

Mýtus normálnosti 

Jsme uprostřed tvorby nové Matého knihy - Viktor, překladatel, překládá, Anička už začala korektury, s Karolínou pracujeme na obálce, ostatní kolegové jsou na značkách. Já mám knihu rozečtenou, dávkuju si ji po kouscích, neboť u toho místy brečím. Gabor mi říkal, že jsme v covidu napsali stejnou knihu. Ano, zdá se mi v mnoha ohledech podobné. Obě knihy zkoumají vliv prostředí na naše životy. Mýtus normálnosti z pohledu zdraví, Dobrý život ve stínu konzumní společnosti z pohledu kvality života a dopadu na planetu. 

A víte, co mě zatím nadchlo nejvíc? Pasáž, kde Gabor vysvětluje, že pro zdravý a šťastný život potřebujete 3 základní věci: a) ničím nerušené, klidné těhotenství vaší matky, b) přirozený, ničím nerušený porod, c) první 3-5 let života v obklopení široké rodiny, která je přítomá, v klidu a bez stresu. 

Anička, naše korektorka, které už bylo 70 mi ke knize napsala: "Mám za sebou zhruba čtvrtinu další knížky G. Matého. Jsem ochotná prohlásit, že je to můj "nejoblíbenější spisovatel". :-) Zase obrazně řečeno "tluču čelem do zdi", proč se tyhle věci dozvídám až dnes, a to přesto, že si nemyslím, že bych jako matka nějak zásadně chybovala. Ale hlavně se rozhlížím po svém nejbližším okolí, zamýšlím se nad některými osudy a snažím se rozklíčovat příčiny a následky."

Mějte se hezky

Tomáš

Všechna čísla Zpráv ze Života neleznete zde

____________

Kde se můžeme vidět: Akce
Moje knihy: Knihy
Všechny moje články: Linktree 
Peoplecomm: Zde - Pomozte nám šířit důležité knihy. Díky.
Slušná firma: Zde - Propojte nás s podobně smýšlejícími firmami. Díky.