• Do práce psa, dítě, partnera,…

    Do práce psa, dítě, partnera,...

    Foto: kmf221

    Záleží na tom, kde pracujete. Možná si říkáte, že je přece normální si do práce přivést psa, dítě nebo manželku. Pokud ano, nejspíš děláte v agenturním světě, menší nebo v nějaké svobodnější firmě.

    číst více

  • Peklo, nebo ráj? Lžeme míň!

    Peklo, nebo ráj? Lžeme míň!

    Jednoho dne zahynul při autonehodě úspěšný personalista.

    Jeho duše vystoupala k Bráně Nebeské, kde ji přivítal svatý Petr: „Ty, personalisto, vítej v Nebi, ale současně ti musím říct, že pro nás představuješ jistý problém. Ještě tu nemáme žádné personalisty, a tak pořádně nevíme, co s tebou. A když u někoho nevíme, co s ním, držíme se takového malého pravidla – na jeden den ho pošleme do pekla, na druhý den ho máme u nás v nebi a nakonec si sám vybere, kde chce zůstat.“

    číst více

  • Ať se vrátí tak zdraví, jak přišli

    Ať se vrátí tak zdraví, jak přišli

    Na jedné z konferencí, které jsme v minulosti organizovali, vystoupil můj spolužák z MBA Jarda Ostrčil, HR manažer z CS Cabot. Z jeho vystoupení mi dodnes v hlavě utkvěla jedna fascinující myšlenka. Řekl, že je zodpovědností firmy postarat se o to, aby se zaměstnanec vrátil domů zdravý. Jestliže přišel zdravý do práce, měl by se z ní zdravý i vrátit.

    číst více

  • Přestaňte kopat do mrtvého koně!

    Přestaňte kopat do mrtvého koně!

    Foto: nirrimi

    „Stop kicking the dead horse! – přestaň kopat do mrtvého koně, říkal mi často můj kamarád Patrick, Amík žijící léta v Praze. Já mu tenkrát moc nerozuměl. Až jsem někde na internetu narazil na údajné moudro severoamerických indiánů (snad Dakotů), kteří říkají: „Když zjistíte, že jedete na mrtvém koni, je třeba sesednout!

    číst více

  • Špatný šéf? Za to může táta!

    Většinou si neuvědomujeme, že první firma, ve které jsme pracovali, byla naše rodina. Rodiče byli našimi prvními šéfy. Sourozenci prvními kolegy. A to, jak nás rodiče vedli, určilo pro většinu lidí to, jak oni povedou další lidi, ať už doma nebo v práci.

    číst více

  • Nesnáším svou práci!

    Nesnáším svou práci!

    Šel jsem do Hypernovy koupit sušák na prádlo. Měli celkem sympatický za 1390,- (po slevě). Nad kasami svítil nápis: „Žádné velké fronty, když jste ve frontě 4, otevíráme pro vás druhou kasu“. To mě potěšilo, protože na mě venku čekala rodina. Po chvíli hledání jsem však nechytil lepší než dvanácté místo u jedné z několika málo otevřených kas. Atmosféra byla logicky napjatá. Většina postávajících brblala něco o bordelu a o tom, že se na to můžou „vyprdnout“. Ale přesto stáli. I já stál. Asi po půlhodině, mezitím, což jsem to už málem několikrát vzdal, na mě přišla řada.

    číst více

  • Když selže lízátko…

    Když selže lízátko...

    Foto: Orion

    Představte si, že máte dvě malé děti a kromě nich také tchýni s mnoha roztodivnými zvyky. Ta například vždy při setkání s dětmi vytáhne lízátko a povídá: „Řekni, koho máš nejraději!“ Správná odpověď zní: „Babičku!“. Děti se rychle učí, a tak jim dojde, že za „babičku“ dostanou lízátko. Babička je šťastná, i děti jsou spokojené. Alespoň v danou chvíli.

    číst více

  • Databáze demokratických firem.

    Databáze demokratických firem.

    Když pozoruji děti, vidím, že snad nejpřirozenějším způsobem učení se je nápodoba. A zdá se, že ani v dospělosti se to příliš nemění. Snad proto tolik potřebujeme příklady, které můžeme pozorovat a od nichž se můžeme učit.

    číst více

  • Peníze nebo život?!

    K dispozici je i český překlad tohoto fascinujícího projevu.

    číst více

  • Černá listina sprostých slov

    Černá listina sprostých slov

    Foto: majordomo

    Když jsme byli malí a učili se mateřskému jazyku, rodiče nás vychovávali pokyny typu: „To se říká!“, „To se neříká!“, „Co se říká?“, atp. Tak jsme se postupně naučili nejdříve podstatným jménům, potom slovesům, přídavným jménům a následně i dalším slovům. Jinak řečeno, převzali jsme od svého okolí to, jak věci nazýváme nebo jak pojmenováváme dění okolo nás.

    číst více