• The Spirit level

    Tento týden jsem si konečně lehl (doslova) do knihy The Spirit Level, která mi už přes rok leží v knihovně a musím říct, že čtu revoluci. Už jsem tím dříve listoval, a tak neupadám do mdlob, ale jeden výzkum za druhým mně doslova dostává. Přijde mi, že jsem léta nedržel něco, pro náš svět, tak zásadního. Teď jsem zjistil, že spolu-autor knihy Richard Wilkinson představil hlavní závěry i na TEDu, a že se našli dobrovolníci, kteří video vybavili cz titulky (Díky, Veroniko a Petře).

    číst více

  • Svoboda zvolit si jméno

    Ahoj kamarádi! Mám pocit jakési "motivační křižovatky", co se psaní tohoto blogu týče a navíc jsem tento týden po letech ulehl s chřipkou. Včera mne však zaujala zpráva o tom, že jakási parta ochránců našich zvyklostí zatrhla českým ženám možnost volby tvaru jejich příjmení (viz zde). Určitě jste to též zaznamenali. Protože je rok 2013 a my žijeme v EU, tj. není třeba rok 1972 a my nejsme například v Afghanistánu, zaujalo mě to. Dovolte proto kratičkou mikro-úvahu.

    číst více

  • Nová vlna byznysu

    Toto je článek od mého kamaráda Roberta Peňažky (možná si vzpomenete z první Svobody NaŽivo - zde), který napsal pro Magazín Magnus (převzato s jejich svolením). Mně se moc líbí, jak přemýšlí (o životě, svobodě, práci a podnikání) a jak o svých úvahách píše (nebo mluví). Proto jsem ho požádal, abychom ten článek dali i sem. Věřím, že vás potěší.

    číst více

  • Prosby roku 2013

    Zkraje roku jsem zkusil popsat pár zajímavých momentů roku 2012 - zde . Tento týden si rovnám noty na rok 2013, z čeho mi vyplývá několik věcí, o které potřebuji požádat. Pokud se chcete zapojit, pomoci mi/nám, vyzkoušet si něco nového, potkat se s novými lidmi, čtěte pozorně a napište (u většiny bodů mé kolegyni Adrianě). Budu moc rád. Celkem se jedná o deset bodů.

    číst více

  • Česko mluví o vzdělávání

    Tento týden vzrostl raketově můj optimismus. Určitě je to tím, že už pár dní chodím běhat na pláž, čuchám moře a do toho poslouchám racky (čas od času, vřele doporučuji!). Srovnal jsem si tu noty a posekal hromadu restů. Dostala se ke mně ale hromada projektů, z kterých mám velkou radost. Především ze dvou vzdělávacích, které jsem šířil už přes FB, ale patří to i sem. První je Česko mluví o vzdělávání (viz video výše) z dílny EDUinu (více zde). Druhý je projekt Dobrá škola. Myslím si, že pokud se všichni začneme skutečně bavit o vzdělávání (proč, co, jak číst více

  • Antická teorie vlivu

    Určitě ji znáte... "Antická teorie vlivu" je geniální pojmenování základních principů skutečného vedení lidí. Zjistil jsem, že mnoho našinců o tom ale nikdy neslyšelo. Přece jenom, ve škole jsme se učili jiným věcem. Protože si už ale za chvíli zkusíme poprvé zvolit člověka, kterému předáme gigantický vliv na životy nás ostatních, zkusím ji v kostce popsat. Třeba to někomu v pátek a v sobotu pomůže v rozhodování.

    číst více

  • 21 Experimentů & objevů 2012

    Ahoj kamarádi! Zdravím v novém roce s bilancí experimentů, objevů a radostí roku 2012. Mám pocit, že jsem si z toho udělal takový každoroční přechodový rituál :-). Třeba v tom naleznete inspiraci nebo vám to doplní informace o dění kolem peoplecommu a "svobody v práci".

    číst více

  • K čemu to bylo, je & bude?

    Toto je poslední článek tohoto blogu tento rok. Já na 2012 spoléhal jako na rok, kdy bychom se mohli (výrazněji než v minulosti) posunout do trochu "jiné úrovně vědomí" a začít žít smysluplněji, zodpovědněji a radostněji. Proto jsem si letos "plivl do dlaní" a o 106 jezdil po přednáškách, kurzech, točil videa, seděl na schůzkách a hlavně u počítače. Uspořádali jsme opět Svobodu Naživo, natočili náš první film a kilometry dalšího video-záznamu, vydali jsme mou první knihu (a pra číst více

  • Peníze? Nebo život (a peníze)?

    Včera večer jsme knihu Peníze, nebo život? oslavili v HUBu. Pro mě to byl velký zážitek. Díky všem, kteří jste tam byli. Od včerejška je možné ji objednávat v našem eshopu. Ode dneška je ke koupi v HUBu, Drtinova 10, Praha a v kavárně KafíčkoMíšeňská 10, Praha.

    číst více

  • Billboardoví králové II.

    Zde je pokračování debaty o "svobodě zvolit si prezidenta". První díl je zde. Dnes o roli prezidenta, roli občana, hodnotách a integritě, o čtyřech jezdcích nebo o volebních průzkumech. Nám to pomohlo si některé věci zase o kousek ujasnit. Snad to pomůže i někomu dalšímu. Budeme se těšit na postřehy, názory a komentáře. Točili jsme dnes dopoledne v Nové syntéze.

    číst více