Semler & Hamel na cestě

To, jakou moc mají knihy, patří k mým největším profesním překvapením. Co se podařilo trojlístku našich knih Svoboda v práci, Podivín a Štěstí doručeno mi dodnes přijde fenomenální. Proto jsme se rozhodli letos přidat dvě další s tématikou nových přístupů k práci a podnikání, které skýtají haldu další inspirace, příkladů i návodů na to, jak nastavit práci tak, aby v ní člověk mohl dělat to, co má opravdu rád a v čem je nejlepší. Jedná se o novou knihu Garyho Hamela s názvem Garyho Hamela považují mnozí za jednoho z nejvlivnějších myslitelů managementu a fungování firem dneška. Jeho "Management 2.0" patří mezi nejvýraznější iniciativy na poli humanizace firemního prostředí dneška. Možná jste jeho stopy zaznamenali i zde na blogu, např. ve Snídani O hodnotách nebo o O Applu. Mně osobně pomohla kniha pochopit hlouběji fungování některých detailů kapitalismu a konkrétně firemního světa. Došly mi lépe některé trendy, které je dobré sledovat a narazil jsem tu též na další konkrétní příklady svobodnějšího uspořádání firem. Osobně mě ta kniha nadchla tak, že jsem se vloni v létě pustil do ne zcela příjemného maratonu vyjednávání o možnosti ji přinést do ČR. Přijde mi, že by mohla fenomenálně navázat na zmíněný trojlístek a mnohé věci skvěle propojit. Osobně bych si přál, kdyby se právě tato kniha dostala do rukou většiny lidí z našeho byznysu a politiky. Myslím, že by náš svět možná brzy vypadal dost jinak a třeba by se do Čech brzy nejezdilo už jenom za pivem a svůdnými ženami, ale i obdivovat fungování našich firem (tak jako se hrnou lidi např. do Sao Paula - do Semca nebo do Las Vegas - do Zapposu). To bych si (v rámci své naivity - jak tomu mnozí říkají) přál. Knihu přeložil Viktor Jurek, který stojí i za českou verzí Štěstí doručeno. Pokud cítíte, že vás tato kniha zajímá, nechte nám na sebe email a my vám napíšeme ihned potom, co kniha dorazí (očekáváme cca do měsíce) - viz Na čem dnes záleží?

Myslím si, že pokud by se kapitáni našeho byznysu seznámili s některými závěry Garyho Hamela, možná by se do Čech brzy nejezdilo už jenom za pivem a svůdnými ženami, ale i obdivovat fungování našich firem.

Když se kolega Skondr ptal vloni ve Vzletu na to, kdo četl Podivína, přihlásila se většina lidí v sále. Proto usuzuji, že Ricardo Semlera netřeba představovat. Já osobně jsem Podivína i Sedmidenní víkend četl v jednom zátahu. Už si proto ani nepamatuji, která kniha mě nadchla víc. Vím jenom, jak moc mě do dnešních dní příběh Semca změnil život. Ukázal mi něco, o čem jsem do té doby pouze matně tušil. Vývoj posledních dvou let (a všechny ohlasy s tím spojené) naznačuje, že nás je v ČR a na Slovensku mnohem, mnohem víc, které Semlerovo vyprávění přitahuje. Vlastně i dva roky nazpátek v San Franciscu patřil Semler a Semco k nejcitovanějším zdrojům. Dáša Brejlová, která překládala jak Podivína tak Sedmidenní víkend, měla ze začátku pocit, že Sedmidenní víkend je "takový hlubší Podivín". Nakonec říkala, že ji to přišlo úplně jiné. Já jsem se při čtení překladu znovu nadchl. A to doslova. Přijde mi neuvěřitelný, když to některé knihy dokážou. Čtete je opakovaně a chvíli máte pusu od ucha k uchu a za chvíli brečíte. Zvláštní. Jsem zvědavý, co na to budete říkat vy. Stejně jako u první knihy, i zde můžete zanechat email pro případ, že chcete dostat informaci ihned, co se kniha objeví v prodeji - Sedmidenní víkend. Obálky obou knih jsou ve vývinu, tj. prosím berte to tak (včetně jazykových chyb).

"Kolik lidí tu četlo Podivína?", ptal se moderátor Petr Skondrojanis nabitého sálu v kině Vzlet na loňské Svobodě NaŽivo. Zvedl se les rukou.

Kromě těchto dvou knih se, díky neuvěřitelné práci kamaráda Honzy Šeda, schyluje k podpisu smlouvy na práva Summerhillu, Nový pohled na dětství, což je kniha, která mi změnila život a o kterou jsme usilovali déle než rok. Nepoužívám slovo povinnost, ale v tomto případě cítím, že máme povinnost sem tu knihu dostat. Snad to všechno klapne. Pokud ano, dále už nemáme další knižní plány. Raději se budeme věnovat tomu, aby se naše stávající knihy dostaly k co možná nejvíce lidem. A též se chceme konečně vrhnout i na e-formu knih, i když například u Semlera ji neplánujeme, neboť jsme od agenta dostali podmínky, které nejsme schopni zvládnout (40% poplatek z každé knihy). Proto se na nás za to nezlobte.

Prosba na závěr: Byl by tu někdo, kdo by nám byl ochotný otitulkovat toto video: Reinventing the Technology of Human Accomplishment? Je to jedna z nejlepších Hamelových přednášek, která by mohla přinést jeho přemýšlení k širšímu okrohu lidí. Pokud ano, napište mi: tomas@peoplecomm.cz. Moc vám děkuji.