The Spirit level

Tento týden jsem si konečně lehl (doslova) do knihy The Spirit Level, která mi už přes rok leží v knihovně a musím říct, že čtu revoluci. Už jsem tím dříve listoval, a tak neupadám do mdlob, ale jeden výzkum za druhým mně doslova dostává. Přijde mi, že jsem léta nedržel něco, pro náš svět, tak zásadního. Teď jsem zjistil, že spolu-autor knihy Richard Wilkinson představil hlavní závěry i na TEDu, a že se našli dobrovolníci, kteří video vybavili cz titulky (Díky, Veroniko a Petře).

V kostce jde o to, že společnostem s nižšími rozdíly mezi příjmy nejbohatších a nejchudších se daří často řádově lépe než těm, kde je rozdíl mezi bohatými a chudými větší. A to snad ve všech, pro život podstatných, parametrech, tj. v délce života, zdraví, vnímaném štěstí a samozřejmě i v míře korupce, celkové kriminalitě, závislostech a dalších podobných jevech. Chceme-li tedy zlepšit kvalitu života (jak pro chudé tak pro bohaté) zaměřme se na větší ekonomickou rovnost ve společnosti. To je hlavní vzkaz autorů.

"Equality", čili rovnost nebo také "fairness", čili férovost patří mezi základní principy jakékoli společnosti (tedy i firmy), která stojí na přirozených lidských vazbách (bez potřeby hierarchie a návazného byrokratického aparátu). Jakmile začne pocit rovnosti mizet, přirozená společnost se začne rozpadat.

Obávám se, že pro mnohé spolu-našince to může být téma obtížně stravitelné. Po létech nucené rovnosti, mnozí řádně vyhládlí, se to i po více než dvaceti letech, snažíme dohnat. Budujeme kariéry, "děláme byznys", snažíme se "stát milionáři", nakupujeme jako o život, obdivujeme své miliardáře a jiné celebrity, vášnivě sestavujeme jejich žebříčky, zvědavě jim nakukujeme do životů a snažíme se je alespoň trochu (mnohdy nevědomě) napodobit... Jenomže! To je právě tak trochu zcestí. Naše, jakoby stále slepější orientace na hromadění materiálních věcí vede ke dvou dominantním pocitům... "závisti" vůči těm, kteří mají víc a "strachu" z těch, kteří mají míň. O důsledcích mluví Richard Wilkinson více než výmluvně.

Buď jak buď, pokud o té knize nevíte, stopro zalistujte. Já v papíru nakupuju nejvíc zde. A pokud se vám nechce číst, dejte si určitě alespoň ten TEDTalk nahoře. A pokud chytíte podstatu sdělení, šiřte to prosím dál. Mimochodem, neplánuje tu knihu někdo vydat v češtině? Díky.