Ulož.to aneb Hoří, má panenko

Mám tu "svařákové dilema" #2 (viz nedávné "Kdo nakupuje").
Vrátili jsme se předevčírem od kamarádů z Holandska. Zaujalo mě, že když se chtěli doma podívat na film, šli si ho koupit na itunes. Řekl jsem jim, že u nás si většina lidí stahuje filmy zdarma (na Ulož.to). Vznikla z toho zajímavá debata o rozdílech mezi našimi kulturami - mimo jiné o cti, o poctivosti, etice, morálce a o zodpovědnosti. Já si přitom vzpomněl na leden 1993, kdy jsem v Holandsku zasedl poprvé do školy a začal si poprvé všímat toho, že my Češi a Slováci jsme při testech jediní, kdo vytahuje tahák.

Není to tak dávno, co mě napadlo si na ulož.to zadat do jejich vyhledávače názvy našich knih. Našel jsem tam tehdy dvě. Včera jsem to zkusil znovu a našel jsem další. Začal jsem o tom stahování a nahrávání čehokoli bez ohledu na to, kdo to vlastní, přemýšlet. Především o tom, jak je možné dnes v EU zcela legálně vydělávat třeba právě na krádeži. Musím říct, že jsem se v tomto tématu dlouho hledal, a že mi došlo teprve po tom, co jsem dal dva roky života práce na své první knize. Když jsem pak přidal dva další na té druhé, měl jsem už v celku jasno v tom, že není možné si jen tak vzít něco, čemu někdo dal kus svého života. Bez této zkušenost je pravděpodobné, že bych dál stahoval s ostatními.

Existují dva rámce, které rozlišují správné od nesprávného: legislativa a svědomí. Ve většině dnešního byznysu svědomí neexistuje. Stejně tak u mnoha lidí. Správné s nesprávným splývá. Ve společnosti tak již do velké míry nepanuje shoda na tom, co je zlé a co dobré.

Začal jsem fenomén webů typu ulož.to zkoumat ve snaze se dopátrat, čí je toto hromadné, veřejné kradení vlastně zodpovědnost. Ten podnik na mě působí jako elektronická verze scény z filmu "Hoří, má panenko", kdy se na plese zhasne a během minuty zmizí celá tombola (viz ukázka nahoře). I tady je zhasnuto (nedozvíte se, kdo tam soubory věší ani, kdo si je stahuje). Krade se tu ve velkém a/nebo se sem non-stop přináší kradené zboží. Všichni se na to dívají a pánové z ulož-to si na tom (zdá se mi) mastí kapsu. Já si říkám, že jsem to celé buď hrubě nepochopil nebo nechápu s jakou drzostí může někdo nabízet rychlejší krádež za vyšší cenu (viz jejich reklamní banery níže)? Co je to za perverzní hru, kdy se krade jako o život a nikdo se tomu nediví.

Ulož.to na mě působí jako elektronická verze scény z filmu "Hoří, má panenko", kdy se na plese zhasne a během minuty zmizí celá tombola. I tady je zhasnuto a krade se o stošest.

Zaujal mě názor spolumajitele webu Jana Karabiny: "Uživatelé k nám mohou nahrávat libovolný obsah, nesou však plnou odpovědnost za jeho nezávadnost.zdroj. Odkazuje se přitom na Facebook a na Youtube. Jenomže na Youtube nebo na Facebooku je rozsvíceno. I když je tam část lidí pod pseudonymy a existují i falešné účty, obecně je vidět, kdo tam co dělá. Lidi je tam možné kontaktovat. Na Ulož.to to nejde nebo já jsem alespoň nepřišel na to, jak to udělat. Je samozřejmě možné si ulož.to pravidelně procházet a hlídat si, zda vám náhodou někdo něco neukradl - tak to radí Jan Karabina - kdybyste měli náhodou dlouhou chvíli. V případě, že najdete něco, co vám někdo ukradl, máte vyplnit formulář. Jeho odeslání je třeba potvrdit. Když to nestihnete do časového limitu, je třeba vyplnit vše znovu. Jan Karabina k tomu dodává: "Ulož.to funguje v rámci právního řádu ČR a jakékoliv zjištěné přestoupení ve sdílení materiálů autorských okamžitě mažeme," (stejný zdroj). Pokud "okamžitě" znamená do dvou dní (vlastní zkušenost) a nutnost se opakovaně připomínat, potom s panem Karabinou souhlasím.

"Ulož.to prý funguje v rámci právního řádu ČR. Pokud právní řád ČR opravdu umožňuje usnadňovat a vydělávat na kradení (a navíc skrývat zloděje) je třeba ho urychleně změnit.

Je nás viditelně víc, kteří ve volném čase vyplňují dotazníky na ulož.to (viz ...vzhledem k velkému množství podnětů...):

Snimek obrazovky 2016-03-26 v 11.34.49

Tenkrát v tom roce 1993 jsem si poprvé začal všímat, že pro nás Čechy je podvádět stejně samozřejmé jako je třeba pro Holanďany jezdit na kole. Léta totality a let strávených v našem školním systému se na nás na dlouhou dobu podepsaly. A znáte to: pokud je něco časté, lidská mysl to vyhodnotí jako normální. Čest výjimkám!

Odmítám se smířit s obecně přijímaným názorem, že co Čech to zloděj. Nechci žít v zemi, kde jeden druhému nevěří, protože zájmem většiny je malá domů.

Jak už jsem psal, jako u všeho, i zde je možné, že jsem to celé vůbec nepochopil. V tom případě se samozřejmě omlouvám a prosím o vysvětlení, kde jsem co přehlédl a nedomyslel. Na ulož.to najdete samozřejmě i neukradené soubory. Můj dojem je ovšem ten, že převažují ty ukradené - viz např. tzv. "nejkvalitnější videa" - printscreen #1. Nebo že by tam byl Avatar, Spectre, Forrest Gump nebo Steve Jobs legálně ke stažení zdarma?

Snimek obrazovky 2016-05-02 v 17.09.47

Zaujalo mě, že za příplatek je možné získat v kradení lepší pozici. Představte si tu švandu, kdyby to takhle probíhalo na plese v Hoří, má panenko. Že by tam o ty šunky a vázy soutěžili zajíci s hlemýžděma...

Snimek obrazovky 2016-05-02 v 17.10.11

Nebo motorkáři s cyklistama. V ulož.to se prostě nějaký grafik vyřádil.

Snimek obrazovky 2016-05-26 v 10.09.10

Abyste mi rozuměli - s našimi knihami se to má následovně: Díky příjmům z nich můžu pomáhat u nás ve škole a ve čtvrti, můžu se věnovat práci na šíření firemní svobody, zodpovědnosti a slušnosti, na šíření povědomí o KPZ-kách, bezobalovosti, můžu psát tyhle články, točit hodiny a hodiny videí nebo jezdit po přednáškách bez nároků na honorář. U přeložených knih máme navíc ve smlouvách postih pro případ, že by nám knihy, o které se máme v ČR starat, někdo rozkrádal. O vlastních knihách jsem už psal. Hlavně ale, pokud mám obden kontrolovat ulož.to, vyplňovat ty jejich vypečené dotazníky a hrát tuhle smutnou hru, budu si muset přerovnat co, proč a jak dělám.

Co se týče kopírování našich knih - můžete namítnout, že se nám doposud nepodařilo připravit jejich e-verze. Ano. Nenašel jsem na to správné parnery a upřímně jsem si z toho (při rozsahu jiných aktivit) nikdy neudělal svou hlavní prioritu. Až nyní připravujeme s Evou Klečkovou a kamarády z Blueweb nový peoplecomm.cz a ebooky budou jejich součástí (ty, na jejichž e-verze máme práva).

Za předpokladu, že jsem to celé pochopil správně a na ulož.to se vážně krade tak mi řekněte, zda jsem jediný, komu tohle nepřijde v pořádku? Pokud jsem to nepochopil, poučte mě, prosím. Jestli na ulož.to najdete něco z peoplecommu, pošlete mi prosím zprávu na tomas@peoplecomm.cz.

Mějte se!

P.S.: Zde je aktuální přehled mých podzimních akcí. Podívejte se především na cyklus Život v 21.století: "Jak?", který se sestává ze tří přednášek a následných besed:  4.10. Život bez škatulek, 3.11. Důlek a 6.12. Svobodná firma. Vždy v Praze od 16:30 do 20:30.