Nesmrtelný duch Václava Klause

Zkraje listopadu jsem stonal z covidem. V mém případě to nebyla ani trochu "rýmička". A hlavně se mi covid rozjel na chatě u rodičů, odkud je do nejbližší nemocnice 50 km a kam se sanitka dostane jenom s obtížemi. Hlavně ale jsem se přes týden budil v panice, zda jsem nenakazil. 

Tři týdny jsem byl v izolaci a to bylo hodně času na přemýšlení. Přemítal jsem mimo jiné i o celých těch dnes už 31 letech s Václavem Klausem (tím starším), neboť právě ten zažívá v covidu svůj revival. Možná se shodneme na tom, že málokdo zanechal po roce 1989 na naší společnosti takový otisk jako on. Hledal jsem, zda dopad Václava Klause na naší společnost už někdo analyzoval. Nic uceleného jsem ale nenašel :-( . Když si to skládám všechno dohromady... myslím, že kdyby se sestavoval žebříček Čechů podle negativního dopadu na českou společnost, Václav Klaus by byl v absolutní špičce. Ve své knize Dobrý život ve stínu konzumní společnosti jsem mu věnoval kousek prostoru v tématu popíračství klimatické změny (o jeho počátcích si přečtěte zde). Překvapila mě na tom jedna věc, a to že jeho negativní vliv byl nejspíš mnohonásobně větší, než by mě kdy bývalo napadlo, a to zdaleka nejenom v Česko-Slovensku, ale globálně. 

Velmi podstatnou příčinou popírání pravých důvodů změny klimatu jsou v každé zemi vlivní politici a jejich odborníci na PR. V Česku to byl a v době vzniku knihy stále je ekonom Václav Klaus starší. Český klimatolog Radim Tolasz ocenil poslední Klausovu knihu z roku 2017 s názvem Zničí nás klima, nebo boj s klimatem? za „konzistentní názorovou stabilitu“. O jednotlivých pasážích však říká, že jsou odborně nesprávné, zavádějící a často záměrně manipulativní. O knihu byl minimální zájem, zřejmě také proto, že se česká klimaskepse v roce 2019 přesunula ze seriózního mediálního prostoru na konspirační weby a sociální sítě (zde).

V první dekádě 21. století byl však Václav Klaus patrně nejcitovanějším českým mluvčím o klimatu. Zde jsou dva příklady jeho bonmotů:

„Globální oteplování způsobené lidmi je nesmyslná fikce.“

„Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci.“ (zde

Níže najdete několik cizojazyčných. 

Veřejně proklamované názory Václava Klause v té době přehlušovaly jak hlas tehdejšího ministra životního prostředí Martina Bursíka, tak odborníků-klimatologů. Téma klimatu tak ve své podstatě „vlastnil“ hlavní místní propagátor filozofie globalizace a volného trhu, které kolaps přírody zásadně urychlují.

Jeho duch se ozývá i ústy mnoha jeho dnešních následovníků. Opakovaně oceňovaná ekonomka Markéta Šichtařová se v prosinci 2019 v rozhovoru pro DVTV nechala slyšet, že nám „zelení šílenci nesmí vzít naše auta a byty“, a varovala, že „se posouváme k socialismu“. Klíčem k dobrému klimatu na planetě je podle ní bohatství. Nebude prý pak třeba vadit, že dojde voda, protože, když budeme bohatí, tak si ji vyrobíme. Podle Šichtařové by se bankéři neměli chovat jako ekologové a sama nechápala, proč by jako ekonomka měla odpovídat na ekologické otázky.

Jak už jsem psal, Václav Klaus nezanechal stopu pouze v Česku nebo na Slovensku. Patříval totiž i k oblíbeným řečníkům už zmiňovaného Heartland Institutu a dalších setkání tzv. klimatických realistů, jak lidé popírající fakt selhávání klimatu sami sebe nazývají. Viz printscreen: 

Klimatičtí realisté Hearland Institu: 

Klaus byl důležitou postavou pro celé toto hnutí: byl to prezident evropského demokratického státu, akademicky vzdělaný člověk, který téma mnoho let konzistentně a sebejistě popíral. Jeho kniha Modrá, nikoli zelená planeta byla přeložena do osmnácti jazyků. Myslím, že zvláštním přínosem pro celé hnutí byl Klaus tím, že prožil dvě třetiny svého života v komunismu a jak sám ve svých projevech často zdůrazňoval, „... vyvinul si zvláštní cit na situace, kdy se někdo snaží omezovat svobodu, racionalitu a svobodnou výměnu myšlenek tím, že chce ostatním vnutit nějaké dogma“ (zde).

https://heartland.org/Center-Climate-Environment/Climate-Realists/index.html

Příběh ekonoma, profesora, akademika, prezidenta evropského státu, který má vlastní zkušenost s komunistickou diktaturou, a umí tedy daleko lépe než jeho kolegové na Západě rozpoznat hrozby nových diktatur, tedy i té klimatické, byl a v určitých kruzích stále je obzvlášť silný.

Klaus byl důležitou postavou hnutí popírající aktuální změny klimatu. Příběh ekonoma, profesora, akademika a především prezidenta evropského státu, který má vlastní zkušenost s komunistickou diktaturou, a umí tedy daleko lépe než jeho kolegové na Západě rozpoznat hrozby nových diktatur, tedy i té klimatické, byl a v určitých kruzích stále je obzvlášť silný.

Zde čtyři z jeho mnoha citací v angličtině s tématem pomýleného mýtu měnícího se klimatu. Chcete-li víc, zagooglujte si. Václav Klaus byl (a stále je) velice produktivní člověk.

Václav Klause je jak známo člověk velmi, velmi sebejistý. V tomto rozhovoru vysvětluje v čem se Al Gore a klimatičtí vědci mýlí:

Duch předního českého klimatologa Václava Klause a jemu podobných dnes stále žije.

........

Na Linktree najdete všechny mé články, které uveřejňuji na pěti blozích, do kterých přispívám. V případě, že čerpáte z mé práce a chtěli byste vyrovnat energie - zde je možnost poslat mi libovolný finanční příspěvek na transparentní účet číslo: 2400493472/2010. Dar za dar. Díky. 

Tomáš HajzlerLinkTreeFBIGLiYTZprávy ze životaKnihy 
Moje nová kniha: Dobrý život ve stínu konzumní společnosti