Etické banky

Etické (nebo též sociální) banky. Už jsem tu u nich mluvil. Jeden z mých letošních objevů. Kromě Bati, prvorepublikových družstev nebo ekonomice postavené na sdílení je to další zdroj pro inspiraci v tom, jak přistupovat k byznysu. Banky, pro něž jsou peníze prostředkem, ne cílem. Banky, které investují na prvním místě do prospěšných, místních, menších,... projektů. Teprve na místě druhém se zabývají výnosností.

Pro většinovou banku je hlavním (a vlastně většinou jediným) cílem maximalizovat zisk. Jestli investují třeba do hazardního průmyslu, který rozvrací rodiny, do tabákového průmyslu, který zabíjí nebo třeba do těžařského závodu, který devastuje přirodu je těmto institucím jedno. Zní to možná drsně, ale ukažte mi jedinou v našich končinách, které to jedno není. Možná proto mě nadchlo zjištění, že existuje asociace bank, které poskytují bankovní služby postavené na hodnotách - www.gabv.org a že kromě věhlasného Muhamada Yunuse a jeho Grameen bank existuje po celém světě nespočet bankovních institucí, které se hlásí k principům tzv. etického bankovnictví.

Uga jsem potkal na konferenci věnované tomuto tématu. Požádali jsme ho, aby tento koncept pro bratislavskou Slobodu NaŽivo krátce představil. Nakonec jsme tento video-vstup nepromítli (z důvodu přeplněného programu) a já ho dávám k šíření až nyní. Děkuji Vaškovi Pavlínovi za titulky. Mimochodem, po zmiňované konferenci vznikla v ČR  skupina, která se věnuje založení první etické/sociální finanční instituce u nás. Pokud vás to téma zajímá, zapojte se zde na facebooku. Dle mého něco takového zoufale potřebujeme. Jestli vás tento způsob podnikání nadchl tak jako mě - šiřte to prosím. A pokud máte kamarády v klasických bankách - pošlete to především jim. Třeba ta informace narazí na nějakou otevřenou hlavu. Díky!