Co je “cool” práce?

Jestli tu nejste poprvé, můj názor na práci znáte. Pokud člověku bylo třicet, do smrti mu zbývá možná 13 tisíc dní. V případě, že je starší, má k dispozici nejspíš méně. Základní životní otázkou většiny lidí je, čím ten čas naplnit. Co se týče činností, kterým jsme si navykli říkat práce, máme na výběr v zásadě ze dvou možností. Buď můžeme pracovat s cílem vydělat a/nebo zvýšit své společenské postavení. Nebo tak, že bude naše práce pro druhé službou a nám zdrojem naplnění, radosti a případně i příjmů. Taková práce je příjemná, zábavná, prostě “cool”. Ve videu nahoře naleznete v pořadí třetí (a zároveň poslední) debatu o tom, “co je cool práce”. V textu pod videem se pak podívejte na seznam devíti parametrů, který by taková práce měla mít. Do 25.9. se můžete hlásit na další podzimní kolo workshopu “Zodpovědná firma.

7. Je dobře honorovaná. V případě, že je to práce vykonávaná za honorář, kromě vnitřní motivace, je nutné mít pocit, že odměna za její přínos je adekvátní a férová. V případě, že práci vykováváme pro druhé bez nároku na odměnu, je nutné nehmotné ocenění, ať už má formu vřelých slov, úsměvu, polibku či objetí.

8. Je dobře zorganizovaná. První tři body by nebyly možné, kdyby ta práce nebyla dobře zorganizovaná. Je nutné si na ní vyhradit správný čas v dostatečném množství a zajistit si možnost se jí věnovat ve správném místě, se správnými lidmi a se správnými pomůckami.

9. Je v rovnováze se zbytkem života. Práce, ve které dosahujeme výsledky je laciným zdrojem vysoce závislostního dopaminu. Čím více vás práce pohlcuje (viz bod 1), tím spíše je třeba dbát na potřebnou rovnováhu. Dopaminovou závislost reguluje především oxytocin, který získáváme z blízkých mezilidských vztahů. Aby se “cool práce” nezvrhla v destruktivní workoholismus, je třeba před ní upřednostnit vztahy.

Tolik devět kvalit dobré, "cool práce". Není to seznam do kamene vytesaný, a tak doplňujte, komentujte, polemizujte.

Co se týče debaty ve videu nahoře, zda najdete jedničku a zde dvojku zde. Tady je představení jednotlivých projektů v rámci trojky:

Jan Bílý:

Andrea Šváchová:

Míša" width="560" height="315" frameborder="0" allowfullscreen> Pospíšilová:

Tomáš Vejmola; Tomovy křížaly i detailněji zde