Česnek z ráje

Snimek obrazovky 2013-11-26 v 11.15.30

Vítek Brodský je jedním z lidí, které vždy když potkám, mám pocit, že svět je a bude lepší. Jeho vlastnosti jako vstřícnost, velkorysost, empatie, spolehlivost nebo nadhled jsou jen některé z důvodů. Letos mě nadchlo, když se ke mě dostal jeho projekt cesnekceskyraj.cz. S dovolením o tom napíšu pár řádek, neboť v jeho projektu může být dávka inspirace pro další lidi.

Vítek se léta věnuje tématům ekologie, soběstačnosti, udržitelnosti a též některým tradičním formám zemědělství (především permakultuře). Kromě toho, že studuje vysokou školu a jede v hromadě projektů  - angažuje se například v Akademii soběstačnosti, v Kokoze nám s kamarády pomáhají při většině našich setkání - Svoboda Naživo, Život (i peníze) a další. Co se týče česneku, padli si do oka s Lubomírem Krupou, který se do česneku pustil na severní Moravě a už před dvěma lety osadil tehdy neobdělávané rodinné pole. Stejně tak Vítek - i jeho rodina vlastní půdu, kterou neobdělává. A tak nelenil, nakoupil od Lubomíra 50 kg sadby a první várka česneku z ráje byla na světě.

Kamarád (Petr Hanuš) mu udělal jednoduché, ale za to velmi trefné stránky a Vítek sám hbitě komunikuje na facebooku. Dělá, co miluje a mílovými kroky se učí. Je tedy v tom, co dělá i dobrý. Má skvělý produkt - v době nehezkého čínského chemo-česneku - i výborně načasovaný - nabízí tedy něco, co je pro druhé lidi více než užitečné. Prostě ideální důlek. Buduje si renomé a komunitu, prostě (z mého pohledu) 7 principů z Peníze, nebo život? v praxi. Díky za krásný příklad, Vítku.