Cena za trvanlivost

Ftaláty a bisfenol A. Několik málo z osmdesáti (podle některých zdrojů až ze stovky) tisíc průmyslově vyráběných chemikálií, které se dnes staly běžnou součástí našich životů. Chemikálií, jejichž vliv na lidské zdraví ani přírodu ve valné většině doposud nikdo nezkoumal. Ftaláty zjemňují plast, způsobují jeho ohebnost a posilují pevnost. Umožňují nám balit naše potraviny a další zboží do pohledných a neprodyšných plastových obalů, které dramaticky prodlužují jejich životnost. Bisfenol A alias BPA zase chrání potraviny před oxidací a usnadňuje tak konzervaci potravin a opět zcela zásadně prodlužuje dobu, po které mohou být zavařeniny v konzervě.

Ftaláty se svými vlastnostmi podobají ženských hormonům a jsou jedním z hlavních podezřelých, co se týče mužské neplodnosti (už prý 25% českých párů má problém s početím). Bisphenol A zase brání růstu buněk, které posilují imunitu, přispívá ke genovým mutacím a je jedním z viníků dlouhodobého poškození imunity. Obě látky (či skupiny látek) hrají svou roli i ve vzniku alergií, astmatu, autismu, rakoviny, hormonálních poruchách a nevyhnutelně i genových mutacích.

Dokument německé televize Cena za trvanlivost (nahoře) je jedním z mnoha zdrojů informací o tom, jak náš dnešní spotřební svět funguje. Uslyšíte tam, co už nejspíš dávno víte. Do potravin dnes běžně pronikají toxické chemikálie a o většině nevíme téměř nic, nikdo dosud neprověřoval jejich vliv na zdraví, neřkuli zdravotní nezávadnost. Doslechnete se i o výzkumu dvou tisíc dětí v Německu a možná vás zaujmou některá prohlášení vědců a lékařů v dokumentu jako třeba toto: “Zůstává záhadou, proč není používání ftalátů dávno zakázáno. Ftaláty se našly v tělech všech německých dětí. U 20% byly zjištěny hodnoty z toxikologického hlediska kritické. 80% našich dětí konzumuje více ftalátů než je z toxikologického hlediska únosné. Nebezpečnými ftaláty jsme kontaminování všichni.”

“Zůstává záhadou, proč není používání ftalátů dávno zakázáno. Ftaláty se našly v tělech všech německých dětí. U 20% byly zjištěny hodnoty z toxikologického hlediska kritické. 80% našich dětí konzumuje více ftalátů než je z toxikologického hlediska únosné. Nebezpečnými ftaláty jsme kontaminování všichni.”

Mám okolo sebe lidi, kteří se podobným informacím usmějí a prohlásí: “Na něco zemřít musíš!” Někteří se mi podívají do očí a s údivem se zeptají: “Co furt řešíš?” Nezřídka narazím i na ty, kteří mě obejmou a řeknou: “Vesmír to zařídí.” Další pak kroutí hlavou a mumlají něco o tom, že to přece není možné, že to bude určitě nějaký podvrh. Jsme jako těžcí kuřáci, kteří ví, že mají zaděláno na pěknou patálii (=kouření zkracuje život v průměru o 14 let), ale naše hlava nám vždy vysvětlí proč si dát další cigárko. “Nám se přece nemůže nic stát. A přece to nemůže být tak hrozné.”

Z hlediska podnikání to já osobně považuji za trestný čin. V tomto kontextu mě fascinuje, jak na jedné straně stíháme drobné zlodějíčky a neplatiče, zatímco velkým podnikatelům tleskáme za umístění v žebříčcích ziskovosti jejich firem a množství jejich osobního majetku. Mnohé si dokonce zvolíme do politiky. Náš prezident lítá v jejich tryskáčích. Čteme jejich noviny, sledujeme jejich televizi, posloucháme jejich rádio... Říkám si, jak je to možné? Je to ne-vědomí nebo úmysl? Jak je možné, že jíme něco, co nám ubližuje? Jak je možné, že tím krmíme naše děti? Vždyť ty informace máme! Vědci nám strkají pod nos.

Nevyhovuje mi to. Proto jsem vydal knihu Zodpovědná firma a prosím koho můžu, aby nám ji pomohl dostat do poslední české firmy - dnes k těm potravinářským. Do toho se snažím vyhledávat a propojovat příklady firem, které se snaží prospívat spíše než že by škodily.

Co se týče mého osobního života, ftalátům a bisfenolu se snažíme vyhýbat těmito způsoby:

  1. Založili jsme KPZ-ku. Zeleninu, ovoce a maso máme přímo od dodavatelů. Z ČR. Bez obalů.
  2. Založili jsme si zahradu a část zeleniny si pěstujeme vlastními silami.
  3. Suché potraviny kupujeme od pytlici.cz a bezobalu.org.
  4. Podporujeme drobné, místní obchodníky, kteří fungují svobodně a zodpovědně. Vyhýbáme se supermarketům.
  5. Sušíme, zavařujeme, kvasíme a mrazíme.

Pokud vám to nepřijde jako sci-fi konspirace, šiřte prosím. Furt nechápu, že něco takového dovedeme s takovým klidem tolerovat. Díky.

P.S.: Všimli jste si, že jsme některé knížky na peoplecommu zabalili do tématických balíčků? Nová práce, Nová firma a Semco.