Byznys naruby. Ale úplně naruby.

Kamarád Skondr dával před časem na facebook úryvek z knihy Na čem dnes záleží. Připomněl mi, jak moc nás právě tahle kniha ovlivnila při loňských přípravách Svobody NaŽivo. A jak moc mě osobně pomohla pochopit další záludnosti fungování firemního světa a ukázat na čem stavět tak, aby firma dokázala i v 21.století vzkvétat. Posuďte sami i kdyby jen z toho krátkého úryvku níže. Představte si, jak moc by se změnil svět každého z nás, kdybychom k byznysu, ke školám, jeden k druhému i sami k sobě přistupovali tímto způsobem. Myslím si, že takový život by si nejden z nás chtěl dát na smrtelné posteli ještě jednou!

"Roky jsem učil druhý ročník MBA na London Business School. V poslední hodině jsem obvykle studentům dával rady na rozloučenou. Říkával jsem jim, že by ve svém prvním zaměstnání po dokončení školy měli k práci přistupovat tak, jakoby platilo následující:

Za prvé, vaše ovdovělá matka investovala životní úspory do vaší firmy. Je jediným akcionářem a tato investice představuje veškeré její prostředky. Samozřejmě uděláte, co bude ve vašich silách, abyste jí zajistili spokojený důchod. Proto vás nikdy ani nenapadne obětovat dlouhodobé výsledky ve prospěch okamžitého výdělku!

Za druhé, šéf je váš starší sourozenec. Budete se k němu chovat s respektem, ale nebudete váhat přijít s dobře míněnou radou, pokud si budete myslet, že je na místě. A nikdy nebudete podlézat.

Za třetí, vaši zaměstnanci jsou kamárádi z dětsví. Vždycky se jich zastanete a uděláte vše, co bude ve vašich silách, abyste jim práci usnadnili. Když to ale bude potřeba připomenete jim, že přátelství znamená vzájemný závazek. Nikdy s nimi nebudete zacházet jako s "lidskými zdroji".

Za čtvrté, vaše děti jsou primárními zákazníky vaší firmy. Chcete je potěšit a udělat jim radost. Pořádně si podáte každého, kdo by je chtěl nějak oklamat nebo využít. Nikdy nezneužijete zákazníka!

Za paté, máte značný vlastní majetek. Pracujete proto, že chcete, ne proto, že musíte, takže nikdy nezaprodáte svou poctivost za povýšení nebo pochvalné hodnocení. Raději podáte výpověď, než abyste udělali ústupek.

Pokud se budete řídit těmito zásadami, pomohou vám vypěstovat zárodky dobrého správcovství ve vašem profesním životě a prostřednictvím vašeho příkladu i v životech ostatních."

Na čem dnes záleží překládal Viktor Jurek (stějně jako Štěstí doručeno a Summerhill). Knihu  koupíte osobně v HUBuKafíčku.