A.S. Neill, Summerhill: The best of

Snimek obrazovky 2013-07-15 v 10.48.50 AM

Po Semlerovi a Hamelovi tu mám paklík myšlenek dalšího našeho autora, zakladatele první demokratické školy na světě, Summerhillu, A.S.Neilla. Mně ty jeho myšlenky (i šedesát a více let potom, co je vyslovil přijdou stále naprosto “mimo”.  Ne nadarmo v Summerhillu říkají, že jsou stále “ahead of time”, tj. stále napřed. O myšlenkách A.S.Neilla platí to samé. Pokud jste v knize nebo jinde narazili na další jeho citát

"Vím, že pokud bude člověk v průběhu svého bezmocného dětství formován dospělými, kteří přijímají masové životní postoje, nemůže být v dospělosti svobodný!

"Lidé touží po svobodě a zároveň se jí obávají. Přesto bych si rád myslel, že v průběhu dalších tisíce let masy dokážou změnit svůj davový instinkt a spolupráce překoná soutěživost a láska překoná nenávist."

"Těší mě, když vidím, jak z neštastných dětí plných nenávisti a strachu vyrůstají šťastné děti s hlavou hrdě vztyčenou. Nesejde mi na tom, jestli z nich budou profesoři nebo instalatéři, protože si myslím, že ať už budou dělat cokoli, získali u nás do života určitou míru rovnováhy a elánu."

"Úspěch pro mne neznamená tituly, dobrá místa a slávu. Za úspěch považuji, pokud k nám přijde dítě plné nenávisti a strachu a za 2 roky se ve stejné tváři zračí život a štěstí."

Snimek obrazovky 2013-06-24 v 9.46.59 AM

Dětství není dospělost. Dětství je období her. Žádné dítě si ale nehraje dost.

"Žádný muž, který je opravdu šťastný, nikdy nevyrušoval na schůzi, nehlásal válku ani nelynčoval černocha. Žádná šťastná žena nikdy nesekýrovala svého muže ani děti. Nikdo šťastný nikdy nikoho nezavraždil ani neokradl. Za příčinu všech zločinů, veškeré nenávisti, všech válek lze v podstatě označit nedostatek pocitu štěstí.

"Raději vychovám šťastného metaře, než neurotického předsedu vlády."

"Dítě by mělo žít svůj vlastní život, ne život podle představ svých úzkostlivých rodičů ani podle názorů pedagogů přesvědčených, že vědí co je pro děti nejlepší."

"Pokud jsou emoce svobodné, intelekt se o sebe postará."

"Dítě je od přírody moudré a realistické. Pokud ho necháme bez jakéhokoli zasahování  dospělých,  vyvine se tak, jak se může vyvinout. "

"Nenávist plodí nenávist. Láska plodí lásku." 

Snimek obrazovky 2015-03-25 v 12.54.54

"Dítě nemůžete přinutit, aby se naučilo hudbě či čemukoli jinému bez toho, že byste z nich nejprve udělali dospělé bez vlasního názoru. Uděláte z nich bytosti, které přijímají status quo - skvělou věc pro společnost, která potřebuje poslušné “sediče” u nudných stolů, “stojiče” v obchodech, mechanické “dobíhače” ranních příměstských vlaků - společnost, která stojí na ramenou malého vystrašeného člověka - k smrti vystrašeného konformisty." 

"Žádný učitel nemá právo “léčit” dítě z hluku, který dělá při bubnování. Jediné "léčení", kterému by se měl učitel věnovat je léčba neštěstí." 

"Obtížné dítě je dítě, které je nešťastné. Dítě, které válčí samo se sebou. V důsledku toho válčí i se zbytkem světa." 

"Svobodné děti není snadné ovlivnit. Hlavním důvodem je absence strachu. Absence strachu je ale zároveň to nejlepší, co se dítěti může stát. "

"Láska a nenávist nejsou protiklady. Opakem lásky je lhostejnost."