Zprávy ze života #70: Al-Nakba

Foto: cc, zde
Poslal jsem právě "Zprávy ze života #70", v kterých jsem se zaměřil na problematiku Palestiny/Izraele. K tématu se podívejte též na "Moje slzy pro Palestinu Aneb, jak naše mysl vnímá, co se děje v Izraeli/Palestině". Minulá čísla Zpráv naleznetezde. Pokud moje Zprávy nedostáváte a chtěli byste, objednejte si je zde

Ahoj přátelé, 

Zdravím po chvíli. Následující dvě čísla Zpráv ze života chci věnovat dvěma tématům, která ovlivňují životy každého z nás víc, než dokážeme domyslet a která nám jsou ale cíleně prezentována z úhle, který má ke skutečnosti často velmi daleko. 

Dnes o tématu Izraele vs. Palestiny. 

Je to jedna z oblastí, které jsou natolik prošpikované propagandou/PR, že jakýkoli pokus přiblížit se k pochopení skutečnosti, je opravdová dřina vyžadující odhodlání, odvahu, dostatek energie, volného času a také jisté znalosti a schopnosti. Bohužel propaganda často rozdmýchává hluboké emoce jako jsou strach, nenávist, zlost, frustrace nebo touha po pomstě. Místo hlubokého pochopení toho, co a proč se děje, tak většina z nás padá do pasti zkratkovitých klišé, která slyšíme/vidíme v médiích/na internetu, odkud je přebíráme a dál opakujeme. 

Pokusit se poodstoupit ze stínu propagandy a téma alespoň trochu pochopit, může přitom člověku otevřít nečekané obzory. Nebál bych se prohlásit, že to může být i první krok k osvobození se z "Platónské jeskyně/Matrixu", v které/m jsme ještě i dnes cíleně a pevně drženi. 

Z vlastní zkušenosti vím, že na cestě z "jeskyně" je nezbytné studium historie. Včera jsem zaslechl úryvek z povídání izraelského historika Yuvala Harariho, kde vysvětluje, že ve školách se nikdy nezakazuje výuka matematiky nebo fyziky, ale dějin ano. Je to totiž právě historie, co otevírá oči, probouzí a tak ohrožuje status quo vládnoucích elit. 

K dnešnímu tématu posílám - a velmi doporučuji - 4-dílný seriál o historii oblasti z dílny AlJazeery. Je to doslova napěchované informacemi (vše ověřitelné), které vám už nedovolí vidět svět tak jako předtím. Všechny 4 díly jsou navíc s CZ titulky. Prosím, dokoukejte to komplet, poslouchejte pozorně a pokud vám to otevře oči, šiřme to:  

Al-Nakba - 1. díl 
Al-Nakba - 2. díl
Al-Nakba - 3. díl
Al-Nakba - 4. díl

Proč ale věnovat drahocený čas pochopení něčeho tak "vzdáleného" jako je dění v Izraeli/Palestině?  

Obecně třeba proto, že porozuměním tamnímu vývoji, můžeme pochopit velký díl skládanky fungování světa jako celku, tj. i dění u nás doma. 

Tak například - najdeme tu učebnicovou lekci z fungování "osadnického kolonialismu", tj. toho co se dělo a dále děje v Americe, v Austrálii/na Novém Zélandě na mnoha dalších místech, kde si bílý muž podrobil lidi hnědé a černé. 

Jomkipurská válka byla přímou příčinou ropné krize v roce 1973, která byla následně příčinou odklonu od poválečné keynesiánské politiky západních zemí a postupnému návratu ke kapitalismu volného trhu (neoliberalismus), který je zase přímou příčinou dnešních rekordních nerovností, nástupu extremismu, návratu k válčení a bezprecedentní jaderné hrozby. 

Je to laboratoř globálního vzestupu extrémismu (k tomu detailně s. 605 - 617 v 2. vydání knihy Dobrý život ve stínu konz. společnosti - viz vložené PDF-ko zde). Poslední volby v Izraeli vyústily ve vládu složenou z fašistů a náboženských extremistů. Fascinující je sledovat dráhu např. Bena-Gvira, který hlasitě prosazuje etnickou čistku Palestinců a nedávno se stal ministrem bezpečnosti. Skokově tu narůstá autoritářství, izraelská společnost je ultra-rozdělená, v zemi se protestuje proti posledním krokům nové vlády. V mnohem obnaženějším tam tak můžeme pozorovat, co se děje a dále bude dít po celé planetě, tj. i u nás. 

Můžeme tu pozorovat i rozmach šmírovacího kapitalismu (Izrael patří ke světové špičce ve špehovacích technologiích - viz např. aféra Pegasus). Šmírovací AI umožnuje Izraeli kontrolovat miliony Palestinců s minimem vojenské síly. Prodej izraelské AI autoritářským vládám po celém světě pak zajišťuje, že roste počet vlád, které dění v Izreali ve vztahu k Palestincům, ignorují. 

A ještě jeden důvod, proč se tomuto tématu věnovat - ten nejpodstatnější. Pradávná moudrost praví: "Chceš-li mír, zajisti spravedlnost." V globálním světě toto platí celosvětově. Dokud budou palestinští rodiči večer ukládat své děti se strachem, že jim je někdo zabije, můžeme na mír zapomenout. 

Já jsem toto téma dlouho míjel, v Izraeli jsem býval pečený vařený, napsal jsem tam své dvě první knihy, mám to tam rád a mám tam přátele. Až v květnu 2021 mě v článku na iROZHLAS.cz zaujalo, kterak informovali o "prvních dvou obětech" tehdejšího konfliktu v Gaze, v kterém bylo v té době už 28 mrtvých, včetně 10 dětí. Nakonec zahynulo miniálně 260 lidí, z toho 39 žen a 67 dětí a 1900 bylo zraněných. V titulku ani v anotaci na iRozhlasu o tom ale nebylo ani slovo. Hlavní zprávou toho dne bylo to, že "lobbista Janoušek musí nosit helmu". 

Rozčílilo mě to. 

Napsal jsem šéfredaktorovi Radkovi Kedroňovi s prosbou o vysvětlení, co je tohle za (veřejnoprávní, tj. z našich peněz placenou) žurnalistiku. Ptal jsem se, proč informují pouze o obětech mimo Gazu a ne v Gaze a zda je Janouškova helma opravdu to nejhlavnější, co co by měl český čtenář vědět. Odepsal mi nějaký Jan Bartoněk, že tak nějak to prostě je, tj. neodpověděl mi nic. 

To byla chvíle, kdy jsem si řekl, že si i o tom "něco zjistím". Začal jsem sledovat nespočet izraelských, arabských i jiných autorů, novinářů a neziskovek s cílem získat pohledy "za zdí/z první ruky". A musím říct, že je fascinující porovnávat si, co je "nám vysíláno na zeď (platónské) jeskyně" a jaký je pohled "lidí za zdí". Brečet se mi chce z toho, jak izraelští vojáci nebo osadníci zastřelí prakticky denně nějaké Palestince, velmi často i děti, ženy a staré lidi, nezřídka způsobem, jakým čeští myslivci pálí na zajíce. V době, kdy má u sebe každý mobilní telefon, jsou to někdy otřesné záběry. V západních médiích o tom ale zpravidla nenajdete ani zmínku, čeští politici k tomu mlčí a pokud se nějaký ozve, je zesměšněn. Z těch evropských slyšíte kritiku maximálně z Irska.  

Nikdy by mě nenapadlo, že česká veřejnoprávní média budou hlásat to, co hlásají ta nejvíce pravicová média v Izraeli, tj. ne skutečnost, ale úzce profilovanou propagandu, jejímž cílem je "indoktrinovat" běžný lid rovnicí: Palestinec/Arab = terorista vs. Izrael = stát, který se musí bránit útokům arabských teroristů. 

Funguje to! Jak říká klasik: "Lidé nechtějí pravdu, stačí když jim dáte nepřítele."

Známé indiánské přísloví přitom praví: "Nemůžete někoho opravdu pochopit, dokud neujdete míli v jeho mokasínách." Pokud bychom se o to chtěli pokusit, nabízím jednoduché "mentálním cvičení": Představte si, že by 2. světová válka neskončila (nebo, že by naší zemi v srpnu 1968 ovládla sovětská okupační vojska napřímo, ne přes loutkový režim). Představte si, že většina Čechů by byla vyhnána ze svých domovů a vměstnána do několika obřích utečeneckých táborů a enkláv, kolem kterých by se časem postavila 9 metrů vysoká betonová zeď. Dostat se ven by bylo buď nemožné nebo podmíněné ponižujícími žádostmi a kontrolami. I v těch několika málo místech, kde vám bylo okupační mocí ještě umožněno přežívat, jste dále vyháněni ze svých domovů, je vám zabírána půda, vaše domy jsou demolovány. I v utečeneckých táborech by pak ale okupační ostřelovači pravidelně zabíjeli vaše sousedy, členy vaší rodiny. Desítky tisíc lidí, včetně stovek dětí by byly pozavíraní ve věznicích. Čas od času byste se vzbouřili. Každé vaše povstání by bylo ale krvavě potlačeno. Ve světě byste byli vykreslování jako nebezpeční teroristé, které je třeba eliminovat. 

Zkuste to, je to oči-otevírající. 

Zde ještě několik odkazů: 

Nedávné vlákno Daniela Prokopa k tématu vývoje v Izraeli (CZ & Angl.) - to může posloužit k prvnímu zorientování a proklikání se dál
K tématu apartheidu (CZ titulky)
Lia Tarachansky: On the Side of the road (CZ titulky) - dokumentární film mladé izraelské autorky snažící se dokumentovat události roku 1948
David Sheen o nedávném vývoji v Izraeli (Angl.) - Jeden z mála nezávislých novinářů v Izraeli o vývoji po posledních volbách
Tématu se věnuje často i Gabor Maté (mluvili jsme o tom osobně, když byl v Praze) - zde např. konverzace s izraelským historikem Ilanem Pappém 

Na závěr chci jen položit řečnickou otázku: Má lidský život opravdu hodnotu podle toho, jakou má člověk národnost, jaké je v jeho zemi zřízení či náboženství? Pro většinu z nás, kdo jsme indoktrinovaní většinovými médii, politikou a naším školstvím, má. Ale má i tehdy, když se opravdu zamyslíme, zpřítomníme a znovu-napojíme na sebe sama, ostatní lidi a přírodu? Pokud se vám to podaří, zjistíte, že život český nebo dnes třeba ukrajinský má stejnou hodnotu jako ten palestinský, kurdský, syrský, jemenský, západosaharský, somálský, konžský,... Patriarchát a dnešní destruktivní systém postavení na dobývání, komodifiki a extrakci se začne drolit. Začne prosvítat nový svět, v kterém jsou ženy a hnědí lidé stejně hodnotné/í jako ti bílí. 

To je svět, o kterém sním a je to svět, v kterém vidím naději i pro naše děti. 
Díky, že jsem vám o tom mohl napsat, i když vím, že po takovémhle tématu mi přijde nespočet nenávistných reakcí. 

___________

Knižní novinky

Do eshopu na Peoplecommu jsme přidali pět velmi zajímavých knih od kamarádů z Neklidu:

Dějiny světa na příkladu sedmi laciných věcí - Průvodce kapitalismem, přírodou a budoucností naší planety
Imperiální způsob života - Každodenní život a ekologická krize kapitalismu
Na obranu nerůstu - Jedna z mála knih na téma nerůstu v češtině
Pedagogika utlačovaných - Základní kniha kritické pedagogiky konečně v češtině
Kde to jsem? - Poučení z lockdownu pro mimozemšťany od nedávno zesnulého francouzského filozofa

___________

PeopleComm

Složili jsme 3,5 tuny 2. vydání Dobrého života ve stínu konzumní společnosti a kniha šíří, že nestíháme expedovat. Aktuálně připravujeme dotisky knih Respektovat a být respektován (třetí), Držte si své děti (čtvrtý) a V říši hladových duchů (třetí). Koukněte na Martinus.cz - na "nejprodávanější" knihy. Ve chvíli, kdy se na to dívám já, je tam 6 knih z Peoplecommu v top 10. 
Podobně se šíří i naše poslední novinky Hostina a Jeden odstavec denně
Když se zamyslíte nad tím, o čem ty knihy jsou, je to ultra-naděje.

___________

Od posledně ke sledování

Film Lokální planeta je konečně s CZ titulky. Must see. Pomozte nám ho šířit.
4. díl Rozhovorů s Janem Bímem - tento je o tom, jak (i v dospělosti) dospět.

___________

Od posledně ke čtení

O důležitosti veřejného koupaliště pro kvalitu života v obci a o tom, co stane, když se to veřejné zprivatizuje - na třech příkladech z vlastního života popisuji, co se stane, když se zprivatizuje příroda a co to vlastně soukromé vlastnictví je.
 - Fenomén jednorázovosti a extrakce zisku na příkladu domu našich sousedů, který se po cca deseti letech rozpadl a je třeba ho kompletně renovovat.
People & Planet v IKEA
 - O stínu známého "supermarketového" řetezce.
Dronová ekonomika vs. chleba pro vašeho souseda - Pokračování seriálu Byznys 101 o tom, jak funguje byznys. 

___________

Důlek

26.-29.3. se koná tradiční Důlek - tři intenzivní dny o tom, jak najít to, pro co se člověk narodil, k čemu tíhne a co ho volá. O tom, jak si nastavit život, aby člověk mohl dělat mnohem víc toho, co miluje, ale i tom, jak se také naučit milovat to, co člověk dělá, ale jeho srdcovka to rozhodně není. O tom, jak se mnohem častěji dostat do "flow" a o tom, jak si vytvořit placenou práci. Více viz např. Pohlednice z Důlku. Je tam ještě pár míst. Uzavírka přihlášek koncem února.

Díky! Mějte se. 

Tomáš 

Všechna čísla Zpráv ze života neleznete zde
Pokud víte o někom, koho by potěšily, k objednání jsou zde

____________

Kde se můžeme vidět: Akce
Moje knihy: Knihy
Všechny moje články: Linktree 
Peoplecomm: Zde - Pomozte nám šířit důležité knihy. Díky.
Slušná firma: Zde - Propojte nás s podobně smýšlejícími firmami. Díky.