Zpráva o štěstí

Včera jsem sem dával Dudlíkový strom a dnes tu příklad jednoho parádního firemního rituálu. V Peoplecommu jsme ho dlouho testovali a nyní stojíme na křižovatce a dumáme, co s tím dál. Nazvali jsme si to „Happiness report“ a spočívá to v tom, že každý (kdo chce) pošle jednou za 14 dní jednomu z nás (na koho právě vyšla řada), co ho/ji za poslední dva týdny nejvíc potěšilo. Ten, u které se všechny body, fotky nebo videa sejdou z toho potom vytvoří prezentaci, která je pak všem k dispozici. Smyslem je lépe se poznat, sblížit a pomoci si zaměřit se na pozitivní stránku světa.

Nápad jsme si vypůjčili od Mind Valley. Mně osobně nadchnul jejich zápisník vděčnosti a Awesomeness report, což je přesně to, co náš Happiness. Přijde mi to jako geniální zvyk předevěším pro manšafty s lidma rozesetýma všude možně, přesně jako jsme my. My nyní hledáme formu a periodicitu.

Zde je několik ukázek pro inspiraci: Happiness report 13. 1. 2011 Lukáš PHappiness report 27. 1. 2011 Pavel T.Happiness report 10. 2. 2012 Jirka ČAdamPavel – dubenDan květenAdam – květenKatka – červenJirka červen.

Pokud si každý večer, po dobu jednoho měsíce řeknete/sepíšete pět věcí, za které jste byli ten den vděční, nebo co se vám líbilo, pocit vašeho vnímaného štěstí vzroste o cca 20%.

Možná pro zajímavost jsme si tuhle debatu o štěstí zavedli doma. Každý večer před usnutím se s Valérkou (bezmála 7 let) bavíme o tom, co se nám ten den líbilo. Ze začátku bylo nutné, abych se ptal a z Valči to lezlo jako z chlupaté deky. Dnes už se z toho stal rodinný rituál, které se účastní i Péťa a Valentýna (2,5 roku). Včera to z nás Valentýna před usnutím tahala asi půl hodiny. Pro mě je fascinující pozorovat, jaký vliv má taková malá blbost na život člověka a fungování rodiny. Teoretici říkají, že pokud si každý večer řeknete/sepíšete pět věcí, za které jste byli ten den vděční, a co se vám líbilo, pocit vašeho vnímaného štěstí vzroste do měsíce o cca 20 %. Navíc vám taková věc naprosto vyladí optiku a vy, daleko víc než dřív, začnete vidět pozitivní a radostné věci. Má Prozac nebo jiná antidepresiva takový účinek? Pochybuju.

P. S.: Sedím už druhý týden v HUBu se špuntama v uších a zcela asociálně dokončuji poslední úpravy knížky. Bára (artbara.cz) se už pustila do ilustrací. Zde je ukázka: