www.svobodavpraci.cz

Díky (především) Lukášovi Plíhalovi, Adamovi Marčanovi a Pepovi Nevoralovi za nové místo na internetu, které má ambici ještě lépe propojit snahy o přirozenější fungování firem a práce. První, ne–dokonalou verzi naleznete na www.svobodavpraci.cz. Video v úvodu (stejně jako to v minulém blogu) vzniklo minulý týden v Blavě a protože je k tématu, sahám po něm.

Prosím, pomozte nám ji rozpohybovat a oživit! V této fázi především tím, že nám do komentářů napíšete vaše postřehy, návrhy, otázky, kritiku, prostě cokoliv, co by mohlo přispět k tomu, že tu v budoucnu bude skutečný ruch, protože se tam bude chodit pro insipiraci, informace, kontakty a bůhvíco ještě.

Proč jsme to udělali? Jde nám o to, aby ve více firmách pracovali svobodní lidé (ani lidské zdroje, ani ovčané), o to, aby svět byznysu fungoval při–rozeněji (více podle toho s čím jsme se na–rodili, nebo co máme od pří–rody), z–odpověd–něji (abychom si byli schopní z–odpověd–ět důsledky svých činů) a udržitelněji (tj. abychom se udrželi, až přijde bouře/„krize“). Se světem firem se pojí i svět vzdělávacího systému (jako přípravky na svět práce), proto se okrajově chceme věnovat i jemu.

Pokud tu nejste poprvé, víte, že jsme začali vydáním třech knih o tom, jak k byznysu přistoupit z pohledu člověčenství. Následovala Svoboda NaŽivo, Setkávání ke svobodě a řada návazných aktivit, kurzy a přednášky s tématikou svobody v práci, hromada videí a článků na tomto a jiných blozích a jinde v médiích. Portál www.svobodavpraci.cz považujeme za další opěrnou nohu pro kohokoli, kdo chce v práci fungovat více podle svých představ (nebo zorganizovat byznys tak, aby v něm byli lidé). Přáli bychom si, aby to bylo místo, které soustředí informace o tom, „jak na to“, na koho se obrátit, nebo co, kde a kdy se v této oblasti děje.

Tímto projektem také poprvé oddělujeme „Peoplecomm“ od „svobody v práci“. Zkusím vysvětlit, jak se dívám na to, co je co. Peoplecomm je entita, která ma ambici ovlivňovat v ČR a na Slovensku snahy o svobodnější pracovní prostředí. Je to společnost, jejímž posláním je svobodnější svět práce a vzdělávání. V širším smyslu chceme přispět k posunu v občanské společnosti. Cílem nebo snad formou je inspirovat, vzdělávat a propojovat. Z pohledu zevnitř je peoplecomm společenstvím lidí, kteří toto poslání sdílejí. Úpravy webu www.peoplecomm.cz ve světle těchto změn nás ještě čekají.

Na www.svobodavpraci.cz v první fázi naleznete:

1. Články – Smyslem je dostat na jedno místo vše, co se o tématu nových forem podnikání a práce v ČR/SR píše. V budoucnu zde bude buď styl agregátoru článků přes RSS (á la vlastninazor) či jinak. Formu hledáme.

2. Svoboda v práci – To, jak si definujeme při–rozenější přístup k práci, s příklady a souvislostmi. Tuto část jsme přestěhovali a rozvinuli z www.peoplecomm.cz.

3. Svobodomyslné firmy –  Seznam CZ a SK firem, jimž jsou principy svobody blízké, včetně mapy a kontaktů. Připravujeme dotazník s cílem nabídnout možnost zjistit si míru svobody ve firmě.

4. Akce Přehled aktuálních akcí, především v ČR/SR. Posílejte na: info@svobodavpraci.cz, o čem víte, nebo co pořádáte. Pokud to má souvislost s tématem, rádi to zveřejníme.

5. Samostudium – Tuto část jsme přestěhovali z www.peoplecomm.cz a plánujeme se jí výhledově věnovat více. Pokud máte tipy, posílejte na: info@svobodavpraci.cz

6. E–shop – Ten vznikl kvůli našim knihám. A protože jsme měli ve skladu ještě několik dalších titulů, které se k tématu vztahují, najdete je tam též (do vyprodání zásob).

P. S.: 29. 5. od 18.45 pořádáme poslední Setkání ke svobodě. Přijede Mišo Truban z Websupportu, který mi z povzdálí přijde skoro jako takový malý slovenský Zappos. Petr Skondrojanisu se chce zamyslet na čtyřma dohodama v byznysu a já bych chtěl podumat nad překážkami svobody v práci v naší kultuře. Rádi bychom také chtěli všechna ta setkávání uzavřít. Tak jestli se chystáte, zaregistrujte se prosím ZDE, ať víme kolik nás bude a můžeme se dobře připravit. Díky!