Vybírejte svým blízkým blechy!

Vybírejte svým blízkým blechy!

Foto: click-it

Paviáni i jiní primáti prospí zhruba třetinu svého života. Druhá třetina padne na přesun, hledání a konzumaci potravy. Zbytek pak na volný čas, který tráví velmi často vybíráním blech ze srsti další paviánů.

Ne tak dávno, ještě ve třináctém století, se život našich předků v mnohém podobal tomu opičímu. Třetinu života spotřeboval spánek, třetinu obstarávání a spotřeba obživy. Volný čas trávili naši středověcí předci, možná překvapivě, také vybíráním blech a vší z vlasů svých blízkých.

Důvod, proč naši předci vybírali a primáti stále vybírají druhým blechy, není zdaleka pouze praktický. Doteky druhých nám jsou totiž povětšinou příjemné. Krví nám kolují ty správné hormony, velmi podobné těm, které nám do krve „pouští“ alkohol, chutné jídlo, milování či jiné slasti. Jen si vybavte, jak příjemné je, když na vás sahá (vám příjemný) člověk.

Dnes už blechy ve vlasech většinou nemáme a praktický důvod toho, abychom sahali na druhé, už tedy vymizel. Kromě toho: v naší části světa jsme se naučili, že dotýkat se druhých je neslušné. Až tak, že dotknu-li se jiných lidí v našlapaném metru, mám tendenci se jim omlouvat (přestože mě ty anonymní doteky spíše těší). Kromě toho, mnozí z nás pracují tak, že jim nezbude čas ani síla na nic jiného než na sledování televize (Češi před ní tráví v průměru 3,5 hodiny denně), která vyžaduje méně energie než doteky.

Doteky příjemného člověka = hormony, které způsobují pocity štěstí. Naši předci se dotýkali i několik hodin denně. Dnes je běžné, že se svých blízkých nedotkneme měsíce, někdy i roky.

Neumíme se dotýkat jeden druhého a ani nás nenapadne, jak důležité to je. Podvědomě cítíme, že něco takového potřebujeme. Mimo jiné i proto si masově pořizujeme domácí zvířata (nikdy v historii nechovali dvacátníci a třicátnící tolik psů a koček jako v dnešní době). Zapomínáme, že když jsme byli děti, dotýkat se a líbat se bylo naprosto přirozené.

Možná jste už narazili na kampaň s názvem: „Obejmu zdarma“, na akci, která začala jednoduše tak, že si chlápek na kus kartonu napsal, že obejme zdarma, a postavil se do centra Sydney. Na to, jak to vypadalo, se podívejte zde:

Dnes je z toho hnutí za objímání se, které se ze Sydney rozšířilo do celého světa. Mrkněte se na youtube a narazíte na videa z Amsterdamu, New Yorku, Korey, Číny,…

Možná se tak pomalu vrátíme k tomu, co nám bylo jako dětem přirozené. K tomu, čím naši předci a naši nejbližší příbuzní v živočišné říši trávili až třetinu života, protože věděli, jak dobře jim to dělá. A tak příště, až se vrátíte z práce domů a budete mířit k televizi, zahněte raději do ložnice a místo dívání se na váš oblíbený seriál namasírujte partnera. Do komentářů pak napište, jaké to bylo, ať máme více důkazů, že to funguje. Děkuji.