Všechno znám, od všeho mám klíč

Všechno znám. Od všeho mám klíček.

23. 8. 1996, Dakar, Senegal

Posílám Ti slunečný, trochu zpocený pozdrav ze Senegalu. Máme se výborně. A neustále na Tebe vzpomínáme. Afrika je nádherná. V životě jsem nic takového neviděl. Na jednu stranu strašná bída, ale na druhé straně lidé jsou šťastní a přátelští. Jelikož je deštivé období, teploty se pohybují okolo 35 °C. Už se těším, až Tě uvidím a budu to moci vyprávět.

08. 1. 2008, Dakar, Senegal
Posílám Ti pozdrav ze zbídačelé Afriky. Hustý prach z cest, dým z příšerně ojetých aut, tuny hořících plastů, všudypřítomný smog z vaření, zápach tlejících odpadků,… to všechno dohromady tvoří koktejl nedýchatelného vzduchu. Je to tak špatné, že jsem onemocněl. Kromě antimalarik už beru i antibiotika. Snažím se vyměnit si letenku a dostat se odsud.

Text dvou pohlednic, které jsem posílal ze stejného místa v rozmezí zhruba dvanácti let.
S odstupem času kroutím hlavou nad tím, co jsem o těch místech psal. Dakar v roce 2008 se od toho v roce 1996 zase tolik neliší. Ten nedýchatelný vzduch tam byl i tenkrát. Jak to, že jsem nejprve jásal a letos si stěžoval?

To, že jsem někde byl, něco viděl nebo absolvoval, zdaleka neznamená, že to znám.

Došla mi jedna důležitá věc: někde být, něco slyšet, vidět, cítit nebo ochutnat zdaleka ještě neznamená to znát. Uvědomil jsem si, kolikrát denně člověk prohlásí, že viděl ten či onen film, že zná nějakého člověka nebo firmu, že jedl určité jídlo nebo absolvoval nějaké školení… Připomněl jsem si, že přístup „odškrtnout – absolvováno“ nefunguje. To, že jsem někde byl, něco viděl, absolvoval, zdaleka neznamená, že to znám a mám na to definitivní názor. Zjistil jsem, že mohu pětkrát přijet do stejného místa a pokaždé si odvézt jiné dojmy. Mohu si desetkrát přečíst jednu knihu a vždy v ní najít něco nového podle toho, jak se v daný moment cítím a co právě prožívám.

Pokud máte také tendence k mentalitě „všechno znám a od všeho mám klíček“, zvažte, zda se nezkusíte opakovaně podívat na něco, co už „znáte“. Třeba vás nový pohled překvapí tak jako mě letos v Senegalu.