Váš poslední projev?

Představte si, že máte poslední šanci říci něco ostatním. Co by to bylo?  Stalo se určitou módou, že světové univerzity zvou přední myslitele a žádají je, aby si připravili přednášku s následujícím zadáním: „Jaké moudro byste chtěli sdělit světu, kdyby to byla vaše poslední šance? Na čem vám opravdu záleží?“

Randy Pausch byl profesorem na americké Carnegie Mellon University. I on dostal podobnou šanci vystoupit před aulou plnou lidí se svojí poslední přednáškou. V porovnání s ostatními to měl ovšem „snazší“. Nebylo nutné si nic představovat. V té době trpěl rakovinou slinivky a podle lékařů mu zbývalo několik měsíců života.
A proč zde zmiňujeme jeho příběh? Protože je to praktická ukázka mementa mori. Jeho přednáška i celý život jsou obrovskou inspirací všem, kteří chtějí žít. Ukázkou toho, že život začíná v bodě A a ne nutně musí končit v bodě Z. A připomínkou, že to mezi začátkem a koncem je do velké míry otázka naší volby. Proto nezapomeňme: Carpe diem!

P.S.: Pokud vás tento příběh zaujal, zde naleznete více informací o Pauschovi a zde to, jak popisuje svůj boj s rakovinou.

zde nalezn