Svoboda v práci. 5 x proč?

www.svobodavpraci.cz přistupujeme jako k "on-line platformě pro inspiraci, know-how, propojení firem a lidí stavících na principech svobody". A "Svobodu v práci" si definujeme jako jeden z přístupů k humanizaci firem s cílem nastavit firemní prostředí tak, aby většina lidí mohla dělat to v čem je dobrá a k čemu má vztah - více viz Seriál o Svobodě v práci.

Tedy, proč svoboda v práci?

1. “Přežije pouze tvořivý” Podnik přežije 21.století pouze pokud bude dostatečně inovativní a flexibilní (zdroj: Na čem dnes záleží). Inovace a flexibilita však nepřijdou bez tvořivosti. A pouze svobodný člověk může být tvořivý.

2. “Převažuje duševní práce” Dnešní firma vznikla počátkem 20.století. Tehdy vše řídil "výrobní pás". Převládaly rutinní činnosti a cílem byla především maximalizace efektivity. Dnes začíná dominovat práce duševní a dnešní uspořádání firmy tak začíná být vážnou překážkou potřebným inovacím.

3. “80% nevyužitého potenciálu” Osm z deseti lidí tvrdí, že nemá ke své práci vztah (zdroj: Gallup). Podle mnoha zdrojů se tak práci věnují v průměru na mrzkých 20% svého potenciálu.

4. “Facebooková generace” Na trh práce přichází tvz. Facebooková generace, lidé zvyklí z on-line prostředí na spolupráci, komunity, sdílení a obecně na demokracii. Struktury dnešních firem tak budoucí generace spíše odradí než přitáhnou.

5. “Závod ke dnu” Ekonomiku a obecně lidskou společnost stavící na první místo maximalizaci zisku (bez ohledu na důsledky) nazývá stále větší počet ekonomů a sociologů tzv. závodem ke dnu. Poukazují především na neférovost a neudržitelnost dnešního socio-ekonomického systému.

P.S.1: Dnes odešel do tiskárny Summerhill (v prodeji bude za 14-21 dní). Tím pro letošek s knihami končíme. Možná je to i náš poslední překlad. Uvidíme.

P.S.2: Pustili jsme můj nový web www.tomashajzler.com - naleznete na něm především přehled workshopů s přednášek na téma svobodnější práce - zde. V některém z dalších blogů napíšu proč jsme to udělali a kam to celé zapadá.

P.S.3: Blíží se nám Podnikaj a ži! 13.6. v Trnavě. Ján Košturiak je pro mě výjimečný člověk a moc se na to těším. Stále je tam hodně míst, pomozte nám proto informaci o tomto setkání dostat k lidem, pro které by mohlo být oči-otvírající nebo jakkoli jinak přínosné. Díky!

P.S.4: Sedmidenní víkend je už možné v koupit v HUBuKafíčku i v CoffeeBeans (osobně v Praze), v ČR v našem eshopu. Na Slovensku v Martinus.sk. Jakmile budete mít přečteno, podělte se o názory, ok? Děkuji!