Svoboda učení do každé rodiny aneb důležitý kontext pro domácí vzdělávání (E-kniha zdarma)

Bezmála milion českých dětí má za sebou prvních 9 dní vzdělávání bez docházení do školy. Těžko odhadovat, jak dlouho to ještě potrvá, ale např. ministr Vojtěch připouští, že bychom se do škol mohli vrátit až v září. Těch, kteří jsme na to zvyklí, je přitom naprosté minimum. Pro většinu to byla rána z nebe. Ze všech koutů slyším, jak obtížné je to pro mnohé rodiče. Přitom tzv. sebe-řízené vzdělávání není zase tak složité, pokud člověk pochopí určité souvislosti. Abychom přiložili ruku k dílu, rozhodli jsme se uvolnit elektronickou verzi knihy Svoboda učení z pera velkého propagátora učení bez školy Petera Graye, která dává učení bez školy důležitý kontext. 

Zde jsou k okamžitému stažení: 

  • Verze: Epub (ZDARMA)
  • Verze: MOBI (ZDARMA)

Kromě toho je k dispozici nadále i klasická papírová kniha za peníze:  

  • Verze: Papírová kniha (269 Kč); případně v cenově zvýhodněných balíčcích Nové vzdělávání Svoboda učení + Summerhill (579 Kč) nebo Nová škola - Svoboda učeníSummerhillCo je nového ve vzdělávání (795 Kč) - Cokoli si u nás koupíte, budeme nesmírně rádi, neboť těžká doba dopadla i na nás. 

V knize se dočtete mimo jiné i to, že "...skutečná reforma vzdělávání se odehraje vně tradičního školství a přijde ze strany rodičů" (viz citát níže). Zdá se mi, že tato epidemie nám naservírovala obrovskou příležitost změnit některé naše nefunkční systémy - mezi nimi předevevším ten školský. Jak říká Peter Gray: "Napomáhat těmto změnám je jedna z nejlepších věcí, kterou můžeme pro svoji budoucnost udělat." Proto, pokud s ním souzníte, pojďme jeho texty dostat do co možná největšího počtu českých a slovenských domácností. Neboť pokud si o reformu neřeknou rodiče, žádná nebude. 

Zde je pár fotek z naší domácí školy minulý týden. Naše dcery (4. a 8. třída) jsou na domácím vzdělávání už od 15.1. (o tom více zde). Jiné je to, že nyní se  jen znásobila komunikace s jejich učiteli z Montessori cesta. Minulý týden se přidal jejich bratranec (3. třída) a zapojli se i prarodiče a teta. Ve větší skupině funguje učení i život násobně líp než v malých jednotkách. 

Zde fotka z aplikace Zoom, přes kterou se každý podvečer scházejí děti z 1. trojročí naší školy, aby probraly den. Vyprávějí si o svých zážitcích, domácí škole, ukazují si své mazlíčky, své roušky a společně se smějí, tedy spíše překřikují. (Zdroj: Facebook)

Zde ještě dva citáty z knihy Svoboda učení vysvětlující, jak to s tím dětským učením vlastně je. Čím líp to pochopíme, tím spíš se nervy a trápení mohou překlopit v radost a klid. 

Toto je dětská/lidská podstata, o které si v knize počtete do sytosti: 

Zde si můžete knihu Svoboda učení i virtuálně prolistovat: 

Vím, že je to pro mnoho lidí nyní velmi těžké, zejména pro ty v malých rodinách, v těch s rozbitými vztahy, v těch, kteří se doposud zcela spoléhali na školní vzdělávání, v těch, kde rodiče musí odjíždět do zaměstnání, a to už vůbec nedokážu domyslet, co děti těch momentálně nejexponovanějších povolání jako jsou zdravotníci, pečovatelé, záchranáři, policie, lidi v potravinářství, na poště a v doručovacích službách, řidiči a všichni další, kteří jsou v první linii a pak přijdou domů a "padnou za vlast". Všemu navzdory je to jedinečná příležitost zkusit si, co bychom si nikdy normálně nezkusili - fungovat na dálku, naučit děti zodpovědnosti a sebe-řízení, lépe se s nimi poznat a utužit vzájemná pouta.

Co se týče přirozeného sebe-řízeného učení, v češtině naleznete další zdroje zde: Svoboda učení, Principy sebeřízeného vzděláváníNeškoláciAliance sebeřízeného vzdělávání, videa k tématusummit, asociace demokratických škol, domácí škola a pravděpodobně mnohé další, o ktreých nevím. 

Držme si palce a dejme na sebe pozor. 

........

Na Linktree najdete všechny mé články, které uveřejňuji na pěti blozích, do kterých přispívám. V případě, že čerpáte z mé práce a chtěli byste vyrovnat energie - zde je možnost poslat mi libovolný finanční příspěvek na transparentní účet číslo: 2400493472/2010. Dar za dar. Díky. 

Tomáš HajzlerLinkTreeFBIGLiYTZprávy ze životaKnihy 
Moje nová kniha: Dobrý život ve stínu konzumní společnosti