Svoboda NaŽivo 2015

Tak je to tu zas! Po 2011, 2012 a 2013 letos už počtvrté. Ve čtvrtek 4.6. 2015 v pražské La Fabrice - den plný inspirace, (cca) 18 řečníků a hromada debat na téma podnikání budoucnosti, tj. podnikání, které prospívá nejenom vlastníkům, ale i ostatním lidem a planetě (cca 150 míst). Ráno 5.6. pokračujeme dopolední debatou s výjímečným člověkem (Vincent Stanley) z výjimečné firmy (Patagonia) (cca 60 míst). Veškeré informace najdete na webu Svobody NaŽivo. Tímto blogem spouštíme registraci na oba dny: ZDE. Samozřejmě je možné se registrovat pouze

Zkušenost z minulých let napovídá, že jeden jediný den, kdy se 100+ lidí zavře do jedné místnosti nad společným tématem dokáže divy. Já osobně z toho žiju rok i déle... energeticky, inspirací, návody, propojením s novými lidmi, setkáním se starými přáteli a především ubezpečením se, že změna je možná. Zjistil jsem ale, že to má jednu podmínku, a to že se sál opět  zaplní těmi správnými lidmi - tj. podnikateli, kteří podnikají proto, aby na prvním místě vyřešili něčí problém, ne proto aby (na prvním místě) zbohatli.

Pokud s námi sdílíte pohled na svět, prosím pomozte nám tuto informaci dostat k lidem, kterým ty dva dny mohou změnit život. Slévárna v LaFabrice není Vzlet, kam se vešlo komfortně 500 lidí. Míst je tam cca 200 (s tím, že 50 rezervujeme řečníkům, doprovodům a starým kamarádům). Debata 5.6. má strop někde u 60 - 70 míst s tím, že i tam je pár rezervací. Proto, pokud tam určitě chcete být, registraci prosím neodkládejte. Prvních padesát lístků je za lehce nižší cenu.

Konference je určena především podnikatelům, kteří podnikají proto, aby na prvním místě vyřešili něčí problém, ne proto aby (na prvním místě) zbohatli. Obecně komukoli, koho zajímá, jak do DNA firem dostat gen zodpovědnosti.

Proč to děláme? 

Vy, kdo tu nejste poprvé si možná vzpomenete, jak jsem po každé Svobodě Naživo lamentoval a zaříkával se, že už to nikdy pořádat nebudu. Kdo jste někdy něco podobného organizovali víte, že je to několik měsíců mravenčí práce, tisíců e-mailů a telefonátů, schůzek, koordinace - mrkněte jen na printscreen z basecampu z dnešního rána:

Snimek obrazovky 2015-04-09 v 09.55.07

Přijde mi to tak trochu jako porod dítěte. Na jedné straně extatická radost a pocit, že život potom už nebude nikdy jako předtím (Vážně!). Na straně druhé ale mega-únava a bolest. Lidská mysl má naštěstí jednu fenomenální vlastnost - to negativní z velké části vygumuje a my tak naštěstí můžeme rodit znovu a znovu (děti i konference).

Důvod existence firmy Patagonia: "Build the best product, cause no unnecessary harm, use business to inspire and implement solutions to the environmental crisis." Vyrábět nejlepší výrobky, nepůsobit přitom zbytečnou škodu, inspirovat a zavádět řešení ekologické krize.

Kniha Zodpovědná firma mi změnila život. Patagonia je pro mě od přečtení Let my people go surfing vzorem toho, jak podnikat - na téma vnitřní organizace postavené na svobodě i co se týče zodpovědnosti vůči všem, kterých se jejich podnikání dotýká.
Když Vincent Stanley, "Chief Storyteller" Patagonie a spolu-autor Zodpovědné firmy napsal, že by přijel do Prahy ani jsme moc nepřemýšleli. Dostat sem takovouhle světovou kapacitu v oblasti firemní zodpovědnosti, navíc z firmy jako je Patagonie, to já se klidně umejluju, pár měsíců svýho života tomu v poho dám a odsunu i projekty jako svou novou knihu - omluva těm, kdo se na ní těší :-(. Ve Vincentovi jsem potkal vzácného člověka s obrovskou životní moudrostí a pokorou. Jeho návštěvu Prahy chápu jako poctu a především příležitost posunout český/slovenský byznys směrem, který nám všem může obrovsky prospět. Přišlo nám hloupé ho tahat do Prahy kvůli 15-30 minutám - proto jsme se s ním domluvili na debatě 5.6. od 9.30 do 12.00 někde v Praze. Místo ještě hledáme.

Zodpovědnost, etika, morálka, férovost, ohledu-plnnost, spo-lehnutí,... nepatří mezi hodnoty naší dnešní společnosti. Jsou to ale populární marketingové slogany rozšířené především mezi velkými firmami. Nesoulad prohlášení s činy však vede k nedůvěře, cynismu a apatii.

To, jak dnešní firemní svět chápe téma společenské odpovědnosti je - pro mě - k pláči. Možná jste si též všimli, že firmám drtícím své zaměstnance či dodavatele, manipulujím své zákazníky, ničím zdraví a planetu zcela běžně tleskáme v soutěžích o nejzodpovědnější firmu a rozdáváme medaile a diplomy za CSR. Nikdo se tomu nediví. Bez zodpovědnosti můžeme na svobodu ale zapomenout. Cítím, že nás to ničí, a že to musíme zastavit. Vím, že den jako ten 4.6. (společně s debatou 5.6.) tomu může výrazně pomoci. O důvodech proč se tématem firemní zodpověšdnosti zabývat si počtěte více zde.

Cítím, že se potřebujeme zastavit a koncept zodpovědnosti pořádně uchopit. Ne jako slogan, ne jako koncept, ale jako lidskou kvalitu, kterou potřebujeme urgentně dostat do DNA našich firem.

O co půjde? 

"Svoboda v práci" je bez zodpovědnosti líbivý, ale pouze teoretický koncept. Zodpovědnost, etika, morálka, férovost, ohledu-plnnost, spo-lehnutí,... však rozhodně nepatří mezi hodnoty naší většinové společnosti. Jsou to ale populární marketingové slogany rozšířené především mezi velkými firmami. Nesoulad prohlášení s činy vede k nedůvěře, cynismu a apatii. Cítím, že se potřebujeme zastavit a koncept zodpovědnosti pořádně uchopit. Ne jako slogan, ne jako koncept, ale jako lidskou kvalitu, kterou je nutné urgentně dostat do DNA našich firem. Proto 4.6. ráno začínáme od podlahy. Od dětí a od rodičů. Proto se chceme podívat i na zodpovědnost občana za život ve společnosti i na Zemi. Mezi řečníky tak narazíte na vzdělávatele, vědce, aktivisty, buditele, propagátory, filozofa, klimatologa a především podnikatele, kteří už dnes podnikají proto, aby měnili svět (a ne pouze tupě maximalizovali zisk) - detaily viz řečníci a první verze programu.

Pokud nám s těmi dvěma dny chcete pomoci - podívejte se do sekce - Zapojte se. Chceme si udržet nezávislost, a tak jako v minulosti neťukáme na dveře sponzorům. Vše financujeme výhradně ze vstupenek a případných darů. Při cca 150 vstupenkách je letos rozpočet napjatější než kdy předtím. Pokud nám s tím chcete pomoci, v registraci si můžete zvolit okénko "vlastní cena" a za lístek zaplatit víc než je cena vstupného. Nebo nám můžete poslat finanční dar přímo na náš transparentní účet 2400493472/2010. Já osobně ocením nejvíc, když nám pomůžete informaci o Svobodě Naživo dostat k podnikatelům, kterým to pomůže přebudovat byznys tak, aby nám ostatním prospíval mnohem více než je tomu dnes. Díky, díky, díky!

A díky především celému letošnímu manšaftu i manšaftům minulým. Díky všem řečníkům, dobrovolníkům i vám všem, ktěří nám ze 4. a 5.6. pomáháte připravit den, který nás zase trochu posune směrem ke svobodnější a zodpovědnější společnosti.

P.S.: Zde je krátký sestřih pár idejí z představení knihy Zodpovědná firma, z které letošní Svoboda NaŽivo metodicky vychází. Možná pomůže pochopit pohnutky, z kterých letos vycházíme.