S Andreou Culkovou o exekucích

Exekuce. Situace, kdy je nutné zaplatit víc, než na co máte. Situace, kdy ztrácíte pevnou půdu pod nohama. Situace, kdy se bojíte, stydíte a nevíte, co bude. Situace, v které je momentálně zhruba milion Čechů. Milion bezprostředně. Dalších pár milionů zprostředkovaně jako členové rodin těch, kteří "jsou v exekuci".

Andrea Culková je česká filmová režisérka, která proslula především svým posledním snímkem Sugar Blog. Andrea exekuci zažila. Na vlastní kůži. A protože jejím řemeslem je film, rozhodla se jeden o tématu exekucí, ve spolupráci s Českou televizí, natočit. (Ke shlédnutí ZDE). Já ho fascinovaně shlédl a požádal jsem Andreu o rozhovor (viz výše).

Předluženost, insolvence, chudoba, bezdomovectví,... to všechno jsou projevy a důsledky života v moderní korporátně-kapitalistické společnosti. Ač se to nemusí někomu zdát, týkají se nás všech. Pokud máte pocit, že se vás (ještě) netýkají, je to jen otázka času.
To, že čtyřicet procent českých domácností přežívá od měsíce k měsíci znamená, že je stále menší počet lidí, kteří přispívají na veřejné služby (zdravotnictví, školství, dopravu, soudnictví, obranu, záchranáře,...) aneb, kolik z nás si bude moci dovolit privátní školku za 15 tisíc měsíčně na ratolest nebo zákrok v soukromé zubní ordinaci za 3000 Kč?
Znamená to i to, že stále menší počet lidí platí to, aby si naši chudnoucí spoluobčané udrželi alespoň základní úroveň lidskosti. Znamená to ale na prvním místě to, čím Andrein film končí. Člověku znejistěnému chudobou, kterému je non-stop předkládán ideál šťasného, bohatého člověka (rozjuchaných celebrit, trvale bohatnoucích miliardářů a všech těch věcí a zážitků, které prostě musíte mít) se pomalu ale jistě otevírá rybička v kapse. Pak už jen stačí, aby přišel Donald Trump, Marine Le Penová, Miloš Zeman nebo Adolf Hitler a ukázal na příčinu, na nepřítele, proti kterému je třeba bojovat a odvést tak pozornost od právé podstaty, kterou je nefunkčnost kapitalistického systému povyšující egoismus nad spolupráci nebo legislativu nad morálku. Tak začínají války. Lidská historie je jimi lemovaná.

Doporučuji i Andrein rozhovor s Danielou Drtinovou DVTV:

Zde případné další rozhovory k tématu: „Oběti exekuce nemají možnost vrátit se zpátky,“ říká Andrea CulkováDokumentaristka Culková: Skoro milion Čechů je v exekuci. Stát musí mít plán, co s tímJak z dluhové pasti? Dokument otevírá kontroverzní téma exekucí; Na stránce dokumentu najdete ještě další odkazy - Český žurnál: Exekuce.

S Andreou jsme se shodli, že o tématu je třeba mluvit. Že je třeba se spojit, sdílet zušenosti a ten loupeživý systém změnit. Pokud jediným, kdo tlačí na naše zastupitele jsou lobisté exekutorů, nesmíme se divit, že tento debilizující systém přetrvává. Milión lidí + dalších pár miliónů je už přece pořádná síla. Využijme ji a zatlačme, zatáhněme nebo prostě pojďme něco udělat. Sociální sítě mohou pomoc v propojení - na facebooku vidím několik skupin, které se tématu věnují: EXEKUCE - rady, zkušenosti, diskuze, EXEKUCE - insolvence, rady, právní poradna, ale jak říká Andrea čert aby se vyznal v tom, kde lidé sdílejí zkušenosti v upřímné snaze si pomoci a kde se na té šlamastyce snaží někdo vydělat.  Andrea společně s festivalem filmů o lidských právech Jeden svět uvažuje o cyklu veřejných besed napříč ČR. Myslím, že to je oblast, kde by se jim hodil někdo se zápalem pro toto téma, kdo by to dokázal zkoordinovat. Tak se když tak ozvěte.

P.S.: Mám mraky novinek. Navzdory blížícím se vánocům se toho děje trvale hodně. O většině se snažím informovat na fejsbuku. Např. naše dvě nové knihy Budoucnost organizací a Domácnost bez odpadu jsou již tam, kde mají být - viz Kde koupit a tam, kde jsou trhají všechny naše dosavadní rekordy. Podívejte se i na několik dalších novinek ze spřátelených nakladatelství: Co je nového v managementu? a tři nové knihy s tématem hypermarketizace Česka - viz další knihy.

P.S.2: Zde se podívejte na fotky a video z velmi příjemné diskuze s názvem "Svobodná firma" v rámci podzimní trilogie věnované záludnostem života v 21.století

P.S.3: Zde je kalendář aktuálních akcí. Kdybyste se chtěli někde potkat. Mrkněte se třeba na Podivíny západu - tam je to možné i virtuálně:

Nebo na první povídání v roce 2017:

P.S.4: U nás ve škole jsme se dětí zeptali, co mají na své škole rády - ZDE. Video, které z toho vzniklo vás možná rozesměje, možná rozpláče. Každopádně doporučuji mu těch 14 minut věnovat a snad se pak i dětmi nechat inspirovat a otázku položit sobě i svým blízkým. Pokud to uděláte, podělte se o to, co z toho vyleze :-).

P.S.5: Chcete-li zůstat v kontaktu, zkuste fejsbuk nebo newsletter. A mějte se hezky!