Vyvěste tabule výsledků

Vyvěste tabule výsledků Foto: Barb

Možná jste někdy hráli fotbálek, volejbal, košíkovou nebo jakýkoli jiný skupinový sport jen tak pro radost! Pokud ano, pravděpodobně jste chvíli hráli, chvíli si povídali. Když někoho napadl fórek nebo nějaká příhoda, jednoduše se přestalo hrát a poslouchal se fórek. Když to lidi přestalo bavit, šlo se na přestávku nebo domů. Možná jste někdy podobnou hru hráli na body. Všimli jste si té změny?

Teď si představte ligový fotbalový nebo hokejový zápas bez tabule výsledků. Bez toho, že by hráči věděli, kolik času jim zbývá a pouze matně tuší, jaké je skóre. Nevědí, jak moc by měli zabrat a skórovat, jak moc bránit a jestli by si raději neměli dát pauzu. Osobně si myslím, že by rozhodčí takový zápas ani neodpískal. Prostě vrcholový (profesionální) sport se hraje na výsledek. A pokud není tabule výsledků – tedy měření –, není možné hrát.

Podle studie z roku 2005 92 % zaměstnanců českých firem tvrdí, že je za posledních sedm dní nikdo nepochválil nebo jim nepoděkoval za práci! To je spíše než vrcholový fotbal dětská hra na slepou bábu, ne?!

Stejně tak vrcholové (profesionální) podnikání (kam já řadím každý podnik, který existuje proto, aby něco prodal) hraje na výsledek. Zaměstnanci stejně jako ti hokejisté či fotbalisté mají za omezený čas dát určitý počet gólů a zároveň ubránit vlastní bránu. Na rozdíl od sportovců však valná většina lidí ve firmách hraje naslepo. Tak trochu tuší, jak se jim daří. Podle studie z roku 2005 92 % zaměstnanců českých firem tvrdí, že je za posledních sedm dní nikdo nepochválil nebo jim nepoděkoval za práci! To je spíše než vrcholový fotbal dětská hra na slepou bábu, ne?!

Pokud chcete výsledky – vyvěste tabuli výsledků. Klidně ať vypadá jako ta, kterou známe z fotbalových či jiných stadiónů.

P. S.: Fotbal a vůbec skupinové sporty přímo vybízejí k metaforám a paralelám se světem v práci. Pěkný článek na toto téma od Libora Šimona - Hrajete v práci fotbal?