Příčina úmrtí: Powerpoint

Na světě je více než 300* milionů uživatelů Powerpointu. Denně přednesou přes 30* milionů prezentací. Zhruba 1* milion prezentuje právě teď, kdy čtete tyto řádky. Cca 50 %* všech prezentací je ubíjejících. (* odhad ze 09/2007)

Ve školách jsme byli většinou nuceni mlčet a tiše si zapisovat. Učili jsme se (z tehdejšího pohledu) důležitější věci než třeba to, jak srozumitelně formulovat myšlenku. Na prezentačních školeních (mnohde již i na školách) se pak učíme osvědčené prezentační techniky, tipy a triky. Hledáme tu jednu správnou cestu. Jako zpěváci karaoke se snažíme zpívat píseň někoho jiného. Proto je většina firemních prezentací tak nepřirozená, škrobená, nepřesvědčivá a ubíjející.

Na světě je více než 300* milionů uživatelů Powerpointu. Denně přednesou přes 30* milionů prezentací. Zhruba 1* milion prezentuje právě teď, kdy čtete tyto řádky. Cca 50 %* všech prezentací je ubíjejících. (* odhad 09/2007)

Co s tím? Třeba tyhle 4 body.

a) Naučme se mluvit před lidmi (přirozeně),
b) nechoďme na prezentace, o kterých tušíme, že u/zabíjejí,
c) zamysleme se, jak jinak sdělit, co potřebujeme,
d) velmi obezřetně vybírejme prezentační školení (a školení vůbec).

Když tenhle firemní mor omezíme, získáme mnohé – čas, energii, radost, lepší vztahy… Navíc, pokud se vydáme demokratickou cestou, schopnost stručně, srozumitelně představit svou myšlenku bude patřit mezi klíčové dovednosti firmy.