Nesmáčejte zobák!

Mrkněte na žebříčky Transparency International, jak si stojíme, co se úplatkářství týče. V mnoha oborech je naprosto běžnou praxí získat zakázku a část fakturované částky poslat zpět zadavateli. Zdá se mi, že veřejným tajemstvím je to, že každá zakázka nad určitou sumu v oblastní státní správy a stavebnictví musí v kalkulaci počítat s několika procenty pro klíčové zúčastněné osoby…

Snad už konečně ustanou podivné praktiky farmaceutických firem, které odvážejí letadla plná lékařů na exotické dovolené, které v daňových přiznáních eufemisticky nazývají kongres (mimochodem krásná ukázka, jak úplatky zlegalizovat!). A příkladů by bylo! Stačí zalistovat novinami nebo si pustit televizi, vzít do ruky blok a zapisovat.

Trochu mi to připomíná scénu z trilogie Kmotr, kdy členové významných mafiánských rodin požaduji po Corleonově rodině, aby je jenom nechala „smočit zobák“. Ten termín se mi líbí.

Ale zároveň si myslím, že smočit si zobák může být pro firmu mimořádně nebezpečné. Nejde jen o to, že vás při tom můžou chytit a že vás bude možná (kéž by!) hryzat svědomí. Jestli usilujete o demokratizaci vaší firmy, smočení zobáku představuje především „megazásek“ do důvěry ve firmě. Stačí malé podezření… a křehká důvěra se podobně jako domeček z karet začne hroutit.

Říká se, že příležitost dělá zloděje. A sedět vysoko ve státní správě, stavebnictví a dalších oblastech je příležitost (jak se říká) jako kráva. Rozhodněte se, jestli jí využijete a smočíte si zobák (nebo pomůžete jiným si ho smočit). Pokud ano, získáte skvělou zakázku a práci pro své lidi. To možná ještě zopakujete. A pak ještě jednou a ještě jednou. Ale jednoho dne se vám to vrátí. Lidi vám nebudou věřit a vy nebudete věřit ani sami sobě.

A tak zvažte, zda to nezkusit bez „malé domů“. Možná to bude těžké pro byznys. Možná přijdete o velkou zakázku, budete se muset rozloučit s některými lidmi a na konci roku si nevyplatíte tučný bonus. Ale za chvíli se to o vás rozkřikne. Stejně jako se o vás dneska ví, že uplácíte, všichni budou vědět, že tahle firma je čistá a rovná. A vrátí se vám to i s úroky. Zejména v podobě důvěry. Lidé okolo vás vám budou věřit. A co je víc?

Pěkná reklama k tématu na závěr: