Králíkům trávu. Rozhodně ne kosti

Králíkům trávu. Ale určitě ne kosti.

Foto: Zesmerelda

Můj strýc Petr vždy choval různá domácí zvířata. Nejraději měl slepice a králíky. S obzvláštní pýchou se chlubil svými chundelatými samicemi. Jednou, když nám zase ukazoval svá zvířata, jsem si všiml, že ve většině kotců leží hromádka kostí a podobných zbytků od oběda. Překvapilo mě to. Vždy jsem měl za to, že králík je stoprocentní býložravec. Ptám se tedy strýce, co ho k tomu vede a jaké má se svými výkrmnými experimenty výsledky. „Moc jim to nejede, ale sežerou to,“ řekl mi tehdy.

Napadla mě paralela mezi strýcem s jeho masožravými králíky a firmami a jejich zaměstnanci. Strýcovi králíci chtějí žrát jetel, my lidé chceme dělat, co nás baví. Jasná věc.

Můj strýc ale dává králíkům místo trávy kosti. Mnohé firmy dávají lidem práci, kterou je třeba udělat. Ne tu, která je baví a naplňuje.

Strýc se musel pořádně snažit, aby býložravý králík pozřel kosti. I firmy se snaží, aby lidi přiměly k dělání práce, která je nebaví a nenaplňuje.

Stejně jako mému strýci nedocházelo, že králíci po požití kostí nevydají výkon, mnoha firemním personalistům a šéfům taktéž zdá se „nedocvakne“, že ani týden dovolené navíc, firemní sauna nebo „motivující ohodnocení“ nepřiměje lidi k tomu, aby ze sebe vydali, co v nich je.

Králíci chtějí žrát jetel, my lidé chceme dělat to, co nás baví. Můj strýc ale dává králíkům místo trávy kosti. Mnohé firmy dávají lidem práci, kterou je třeba udělat. Ne tu, která je baví a naplňuje.

Nerozumíme podstatě lidské motivace a neumíme o ní diskutovat. Proto místo toho, abychom našli správné lidi na správná místa, kupujeme si jejich čas často nesmyslnými pozlátky. Potom se divíme, že se v práci nepřetrhnou. Není divu. Jako králík bych se před hromádkou kostí nebo zaměstnanec před hromádkou práce, která mě nebaví, taky nepřetrhl.

A tak se zajímejme o to, co lidi „bere“. U čeho ztratí pojem o čase. O to, co opravdu chtějí dělat. A pokud to máte, dejte jim to. Ušetříte na pozlátkách a hlavně život a vydělávání na život se pro mnohé lidi mohou stát jednou věcí.

P. S.: O co méně rozumíme podstatě lidské motivace, o to více o ní mudrujeme. Poněkud úsměvné mi přijdou různé tipy a triky, jak na to: Devět tipů, jak motivovat zaměstnance. Sám jsem před lety tyhle „chytré“ věci taky psával.