Jezme spolu!

Jezme spolu!

Každý z nás, kdo pracoval ve větší firmě, si možná pamatuje, jak stresující jsou pondělní rána: řada porad, schůzek, projektů a neplánovaných změn. Proto jsme jednou zavedli dobrovolné společné snídaně – jeden z nás vždy v pondělí ráno přinesl domácí koláče, buchtu, bábovku a jiné laskominy.

Kolegové muži nosili dobroty od svých manželek, maminek a přítelkyň s neuvěřitelnou hrdostí a pýchou… Bylo to super a pamatuji se, že jsem v neděli večer usínal se sladkým očekáváním!

Zaveďme pravidlo, že do závodní jídelny budete chodit minimálně ve čtyřech. Výjimku udělujte pouze extrémním introvertům nebo lidem, kteří nemají svůj den.

Když už mluvíme o snídaních, podívejme se také na večeře. Až dvě třetiny britských domácností (česká realita bude velmi podobná) spolu nevečeří. Polovina zbývající třetiny sleduje u večeře televizi. Protože přes den je většina členů domácnosti v práci nebo ve škole, večeře je jedinou příležitostí být spolu a utužit vztahy. I to je jeden z důvodů rekordně vysoké rozvodovosti v Evropě či v Severní Americe.

Jestliže je doma situace takto dramatická, nedovolte, aby to dopadlo stejně i v práci. Zaveďte pravidlo, že do závodní jídelny budete chodit minimálně ve čtyřech. Výjimku udělujte pouze extrémním introvertům nebo lidem, kteří nemají svůj den. Stejně tak dělejte pravidelné přestávky na kávu, vodu, čaj, které v žádném případě nestravte v izolaci.