Práce v 20. vs. 21. století

Tohle video jsem vyrobil včera dopoledne, kousek od Safry. Kamarád mě pozval na konferenci, ale já nejsem v Praze. Tak mě požádal, ať udělám video. Nadchla mě ta možnost na té konferenci stejně být.

A myslím, že jsem tam nebyl jediný, kdo poslal svůj vzkaz z dálky – viz Robin Razska. Myslím, že to je pěkná ukázka dnešní doby, kdy je možné stále větší díl činností provozovat odkudkoli. Snažil jsem se v tom videu pojmenovat čtyři trendy, které pozoruji ve světě práce. Jeden týpek na twitteru psal, že u toho dvakrát usnul, takže asi blbý. Já si přesto myslím, že v tom pár myšlenek je a že to není ani taková nuda. Tak, když vás to zaujme, šiřte. A jakékoli postřehy k tématu bouchejte vesele do komentářů. Budu za ně rád.

A když sem něco píšu, mám ještě tři zprávy. Zaprvé hlásím, že obdivuji všechny lidi, kteří napsali smysluplnou knihu. Já tady v tom sedím bezmála od rána do večera a dochází mi na tom neuvěřitelné věci, ale přijde mi to nesmírně psychicky, fyzicky a hlavně časově náročný. Pracovní název je „Žába, štír & já“ a vzniká z toho takový můj osobní manifest za moudřejší způsob práce v 21. století. Mimochodem ty myšlenky v tom videu jsou z toho. Příští týden to chci dokončit a poslat kolegům ke čtení. Myslím, že bychom ocenili ještě jednoho šikovnýho editora/redaktora, člověka který umí česat text a dávat chaosu tvar. Kdybyste měli někdo velkou chuť, napište mi: tomas@peoplecomm.cz Jinak to chceme mít venku na podzim, nejpozději na další Svobodu NaŽivo.

#2: Rádi bychom se letos pustili ještě do jednoho knižního projektu. I ten bychom chtěli připravit na Svobodu NaŽivo. Jedná se o „bibli experimentální vzdělávání“, příběh první demokratické školy světa Summerhill. A já po asi sedmi desítkách mailů dnes konečně dostal potěšující zprávy. Je to tedy někdy síla dojednat knihu :–). Tak držte palce! Summerhil je mezi školami to, co Semco (viz Podivín) mezi firmami. A já vám mám obavu, že to, co zkazí ve škole, my už ve firmě mnohdy neopravíme. Myslím, že by nám tady takový Summerhill mohl obrovsky otevřít oči.

#3: Už jsem psal, že první dubnový týden mě čeká pár moravských přednášek – viz zde, které stojí na závěrech, které se snažím rozpracovávat v Žábě, štírovi a spol. Už je hotový i plakát k pátku 6. 4. v Ostravské Vivě – Kroky ke svobodě. To má být takový ostravský HUB, tak se tam těším i na ten prostor.

Jinak jsem tu totálně vymrzl (viz to mé oblečení) a zítra se proto raději stěhuju k moři. Tam má být tepleji.

Užívejte ať jste, kde jste!