Pár postřehů z WBAIS

IMG_4270

Přijde mi, že občas zažívám až příliš zajímavé věci na to, aby si je nechával pro sebe :-). Nechce se mi s nimi čekat na 1.6. a rozhodl jsem se proto občas něco napsat a poprosit kolegy, ať to dají sem do blogu. Minulý týden nás kamarádi vzali do WBAIS (Díky Karle. Díky Edo.). Je to škola v mnoha ohledech velmi inspirativní. Já osobně jsem tam nasbíral hromadu postřehů. Část z nich jsem včera posílal rodičům do naší školy. Pak mě ale napadlo, že by se to hodilo i sem. Mrkněte na to. Třeba vás napadne něco z toho zavést u vás ve škole či ve firmě nebo do komentářů přihodit, pro ostatní další po

Pro kontext, WBAIS je americká soukromá škola v městečku Even Yehuda, co by kamenem dohodil od Tel Avivu. Součástí je mateřská, základní a střední škola. Základem jsou americké osnovy. Vyučuje se v angličtině. Mateřský jazyk většiny (nebo velké části) žáků je ale jiný.

1. Rodičovské sdružení - Rodiče se aktivně zapojují do řízení školy. Při vstupu do školy visí fotky členů rodičovského sdružení. Adresně. Hned zkraje je jasný, "kdo za co může". Nad tím visí poslání školy. To mimochodem potkáte na každém kroku a škola ho, zdá se i  žije (více viz bod 2).

IMG_4237

2. Poslání a hodnoty - Mají to tu sepsané opravdu všude. Cokoli dělají vychází právě z těch pár vět. Smyslem je si na každém kroku připomínat proč děláme, co děláme, co je pro nás důležité a jak se k sobě chováme. Funguje to jako baterka v noci. Pomáhá to ukazovat cestu. Nebo jako magnet. Přitahuje to lidi, kteří vidí svět podobně a odpuzuje ty, kteří mají pohled jiný. Čím více se to žije (tj. není jen lejstro na zdi), tím méně je třeba vyhlášek, pravidel, zákoníků a další zpomalující a drahé (u nás doma tolik časté) byrokracie.

IMG_4255

3. Prezentace projektů - Přišli jsme tam v předvečer prezentací projektů druháčků a třeťáčků (8-9 let). Každý měl za úkol vybrat si jednoho slavného člověka a měsíc na to, aby se do vybrané postavy vcítil, sepsal "report" a připravil se na prezentaci.

IMG_4243

IMG_4254

Přátelé, žasl jsem, jak umí ti osmi, devíti-letí psát, a také jak umí psát na počítači. Mimochodem, mají tu předmět s názvem "keyboarding" (za nás se to jmenovalo "psaní na stroji") a vychvalují si ho.

Byla tam Frida Kahlo, Einstein, B.Franklin,... Úkolem bylo v první osobě napsat: "Proč jsem slavná?", "Moje osobní historie", "Co jsem se naučil" a "Použité zdroje". Vše na počítači, krásnou angličtinou (přestože rodný jazyk většiny žáčků není angličtina). Každý se měl obléci jako osoba, kterou si vybral. Zúčastnit prezetnace se může kdokoli.

Tihle dnešní druháčci dorazí na trh práce kolem roku 2030. Na téhle planetě bude v té době něco přes 8 miliard lidí. Pokud udržíme mír a i jinak to na Zemi bude ještě k žití, budou to mít někteří naši žáčci pořádně těžké. Upřímně neznám moc českých nebo slovenských druháčků, kteří by uměli v osmi letech na počítači napsat pětistránkový report v perfektní angličtině a ten pak odprezentovat (opět v angličtině ) hale plné lidí. A to jsme v Izraeli. Když by se chtěl člověk podívat na to, s kým budou naši dnešní žáčci jednou soupeřit (a s kým soutěžíme už dnes) o práci, je třeba zajet do Číny, Korei, Japonska nebo jinam v jihovýchodní Asii. Tam je asi nejlépe vidět, "zač toho bude jednou loket".

4. Školní jídelna. Tohle mě vždycky nadchne. Říkám si, jak to, že to někde jde?? Jak to, že některé školní jídelny můžou vypadat jako ty nejkrásnější restaurace zatímco v mnoha našich jídelnách se zastavil čas a stejně jako za mého dětství je tam základem staré dobré  UHO, buchtičky se šódó a stále častěji chemo-potraviny. O uniformním, institucionálním vzhledu ani nemluvím. Jak to, že jinde mají běžně vegetariánskou nebo etno kuchyni? Dokážeme tohle vůbec začít měnit? Romane?

IMG_4259

IMG_4260

Zaujalo mě bezmasé pondělí. Jak to, že to tady jde zatímco u nás to většinu lidí ani nenapadne?

IMG_4258

5. Školní zahrada - pár fotek - zaujalo mě využití paletek, jezírko, sázení stromů za stát (ČR tam má tři), věnování stromů či laviček konkrétním lidem, kteří se zasloužili o rozkvět školy,....

IMG_4263 IMG_4265 IMG_4266

6. Líbilo se mi také "umění žáků" vystavené různě po škole - např. výstava fotografií jedné žačky, linorytů druhé, obrazů další, koláží,... všechno na takové úrovni, že by člověk ani neřekl, že to dělaly děcka. Stejně tak prezentace (v paspartách), vše tak zvláštně profi.

IMG_4277 IMG_4276 IMG_4275 IMG_4273

7. Žákovský parlament. To je taky super. Stejně jako rodiče se i žáci na stejně demokratických principech zapojují do řízení školy. Jejich smyslem je to, aby do školy chodili rádi. Stejná adresnost, výuka k zodpovědnosti, dělení se o moc. Každá třída má dva zástupce. Už od prvňáčků. Díky bohu, že i tohle se u nás začíná objevovat (cedu). Jak jinak se mají děti naučit skutečné demokracii?

IMG_4286

8. Příběh školy v obrazech. Viděl jsem to třeba v IKEI - příběh firmy od začátku do dnes - ve fotkách a faktech. My lidi milujeme příběhy, ne? Přitahují nás k sobě. Často nás i rozbrečí. Každá škola, každá firma má příběh. Je to to první, co při vstupu do školy potkáte.

IMG_4292 IMG_4291

9. Apple - Zaujalo mě, že škola funguje na technologiích od Applu. Pro mě je v tom mnohem hlubší smysl než jen, že je to pro někoho třeba jen drahá a líbivá imidž. Kromě toho, že tvorba (hudba, fotky, video,..) je na macu mnohem snažší, těžkopádná PC-čka a windows jsou pro mě symbolem korporátní světa, na které se Microsoft od počátku zaměřoval. Apple na druhou stranu symbolizuje svobodu, tvorbu, měnění status qua.

IMG_4279

10. Absolventi - myslím si, že dobrá škola, dobrá firma a vlastně jakákoli dobrá (úspěšná , šťastná a zodpovědná je ve své podstatě komunitou. Důležitou součástí komunity jsou její absolventi. Musím říct, že právě pro schopnost pracovat s absolventy, americké školy obdivuju. Jsou to právě absolventi, kterým mnohdy obrovsky záleží na tom, aby škola vzkvétala, neboť vzkvétající alma mater v jejich životopise je něco úplně jiného než škola zkrachovalá. Ve firmě to v bleděmodrém platí úplně stejně. Která z našich firem ale má svůj klub absolventů (tj. bývalých zaměstnanců)?

11. Izraelská realita - Na závěr pro zajímavost tři cedulky. Odspodu Gaia sbírá peníze na ptáčky. Uprostřed škola říká žákům ať neběhají a chodí pomalu. Horní cedulka ukazuje cestu k místům, které jsou odolné vůči bombám.

IMG_4281

Toť vše. Snad vás něco z toho popostrčí. Pokud máte cokoli inspirativního odjinud, sem s tím. Myslím si, že konkrétní příklady jsou tím hlavním, co pro změnu toho, jak fungují naše školy, jak přistupujeme ke vzdělávání, k práci, podnikání a vůbec k životu, potřebujeme.

Mějte se hezky a pokud uznáte, že jsou tyhle postřehy hodné šíření, šiřte je :-).

P.S.: Tady jsou všechny fotky, který jsem tam nacvakal.