Zprávy ze života #50: Opovržení jako forma komunikace

Psal jsem tento týden do svých (jubilejních 50tých) Zpráv ze života o opovržení jako o formě komunikace. Protože mi na to přišly desítky radostných dotazů, dávám to i do blogu, kde je to krapet trvanlivější. Třeba to bude někomu k užitku.

Pro mě je to obrovsky fascinující fenomén, který jsem dřív neznal a neviděl ho. Tento týden mě opovržením zasypal fejsbuk (proto i ta úvodní fotka), a tak jsem si řekl, že k němu sepíšu pár řádků. 

Johna Gottmana možná někteří znáte...? Je to člověk, který proslul schopností na základě 15ti minutové konverzace dvou lidí poznat, zda se pár rozejde nebo spolu zůstane. Ve své "Laboratoři lásky" (Love Lab) na Washingtonské univerzitě v Seattlu během desítek let výzkumů zjistil, že existují tři základní indikátory pevnosti vztahu, na základě kterých s 94% pravděpodobností poznáte, zda vztah vydrží nebo se rozpadne. 

Jsou to: 

1) "rychlý nástup" - tj. to, že se dostanete do hádky, ani nevíte jak 

2) poměr pozitivní vs. negativní komunikace - ideál je 5:1 - 13:1

3) "čtyři jezdci apokalypsy" - s využitím biblické metafory definoval 4 druhy komunikace, které - pokud se používají dlouhodobě - ničí vztahy. Jsou to: 

     a) kritika - ve smyslu poukazování na druhého v tom, co dělá špatně

     b) bránění se - reakce na kritiku, která může mít mnoho forem od vymlouvání se, přes různé způsoby úniku až po protiútok     

     c) opovržení (angl. contempt) - je kritika z pozice "lepšího", "chytřejšího", "mocnějšího", ovšem ne s cílem změny, ale ponížení

     d) zazdění (v originále stone-walling) - ignorování emocí druhého v situaci, kdy je druhý potřebuje řešit

Pokud je jeden z těchto tří bodů (1-3) ve vztahu normou, můžete si být s 94% pravděpodobností jistí, že se váš vztah rozpadne. A může to být vztah jakýkoli - s vaším partnerem, s kamarády, kolegy, dokonce se sourozenci, rodiči nebo dětmi. 

Samozřejmě, že to funguje nejenom v individuální rovině, ale i v rovině organizace (firmy, školy,...), sousedské čtvrti, na národní nebo globální úrovni. 

Ze všeho nejtoxičtější je právě opovržení, které může mít nespočet forem od poučování druhých, přes opovržlivé grimasy, vysmívání se, urážky až po hrozby. Tam, kde je opovržení normou, tam je nedůvěra, strach, zákopová válka, rozpadlé vztahy, rozdělená společnost. 

Určitě jste si všimli, že v českém veřejném prostoru se opovržení stalo normou. Po ranných průkopnících Václavu Klausovi a Miloši Zemanovi (pusťte si většinu jejich projevů a čárkujte počet opovržení) přišli novodobí populisté, kteří jsou v disciplíně opovržení stejně zdatnými mistry. Algoritmy sociálních sítí jsou pak nastavené tak, že čím více opovržení, tím více se příspěvek zobrazuje ostatním. 

Žijeme v době, kdy "je král nahý" a my se pomalu dozvídáme o mnoha příkořích, které nám měly zůstat utajeny. Zjišťujeme, že řada aspektů moderní společnosti je opovržení-hodná. Já sám ve společenské kritice řadou jevů - jako je zabíjení, ničení, lhaní - opovrhuji, ale snažím se udržet konstruktivitu a slušnost. 

Bohužel pochopení fungování světa ztemňují dez-informace, které algoritmy sociálních sítí též mnohonásobně upřednostňují před informacemi, neboť dezinformace jsou - už ze své podstaty - více šokující. 

A proč o tom píšu? Protože potkat Johna Gottmana (zde) pro mě bylo svého času zjevení a změnilo mi to život a během let, co jsem v Česku šířil jeho evangelium vím, že nejsem zdaleka sám. 

O opovržení vám ale píšu i proto, že ve společnosti je "gin opovržení venku z lahve", a to globálně, a velkou otázkou je, jak ho zandat zpět (a zda to mírovou cestou vůbec jde). Opovržení se stalo opět normou. 

K čemu ten Gottmanův objev teda využít? Tak předně k tomu, aby si na to člověk dal bacha ve vlastním životě. Přeci jenom nejostřejší jsme na ty, kteří nás milují, a to proto, že se u nich nebojíme opuštění. Pak k tomu, abychom do politiky volili ty, kterým se daří udržet slušnost a konstruktivita a druhé neponižují. A naqkonec třeba na sociálních sítích, které k opovržení přímo vybízí. Vždy se můžeme rozhodnout na útoky ne-reagovat nebo soc. sítě opustit. Je to jako s kouřením: Když víte, že zabíjí, dáte si na to bacha. Dostat opovržení z života má vskutku terapeutické účinky. 

Tolik k dnešnímu tématu. Pokud to bylo pro někoho přínosné, napište mi, ať mám odezvu. Díky. 

____________

Na Linktree najdete všechny mé články, které uveřejňuji na pěti blozích, do kterých přispívám. V případě, že čerpáte z mé práce a chtěli byste vyrovnat energie - zde je možnost poslat mi libovolný finanční příspěvek na transparentní účet číslo: 2400493472/2010. Dar za dar. Když byste chtěli a mohli, prosím o podporu aktivit Slušné firmy ZDE - v covidu jsme přišli o velkou část financování.

Tomáš HajzlerLinkTreeFBIGLiYTZprávy ze životaKnihy 
Moje poslední kniha: Dobrý život ve stínu konzumní společnosti.