O dvou nákupech

Učil vás někdo nakupovat? Mě rodiče a prarodiče. Jenomže to bylo v době, kdy si člověk mohl vybrat z jednoho druhu chleba, dvou druhů jogurtu a dvou mlík (navíc v pytlíku). Doba se změnila, kámen nezůstal na kameni a to co mě v dětství (v tomto ohledu) naučili je mi dnes k ničemu. (Znovu se) naučit nakupovat dnes znamená naučit se hlasovat pro svět, který bychom si přáli. "Hlasování peněženkou" považuji za několikanásobně důležitější než hlasování lístkem při volbách. Už proto, že korporace mají dnes několikanásobně větší moc než většina vlád (a nůžky se dál rozevírají). Pokaždé, když někde utratíme peníze, říkáme: "Ano, toto a takto to chceme!".

Mám tu dva příklady nákupů, kdy jsem já osobně hlasoval pro zcela opačné světy.
Mrkněte na to, podělte se o své nákupy :-) ... a proberme to! Ok?

První nákup byla bunda od Patagonie. Nakupovat oblečení a "nezmrzačit přitom pár lidí (nebo zvířat)" je dnes celkem umění (viz Jak se oblékat a neškodit). Po loňské práci na projektu Zodpovědná firma jsem se rozhodl, že pokud si na sebe budu vůbec něco nového kupovat, podívám se v první řadě právě na Patagonii. Věřím tomu, že pro lidi podílející se na výrobě jejich oděvů (od pole po prodejnu) byla ta práce náplní, pomohla jim žít důstojný život a nezničili si při tom zdraví. Věřím, že při tom neutrpěl ani ostatní život - viz video nahoře vysvětlující, jaké peří Patagonia používá (a prozrazuje tím i to, jaké peří se používá běžně). Věřím tomu, že koupí čehokoli od Patagonie tak podporuji podnikání, které staví na první místo prospěch všech zainteresovaných a finanční zdraví firmy je jedním z cílů (ne tím hlavním). A v konečné důsledku věřím, že ta bunda je "na furt" (po sezóně se nerozpadne).

"Hlasování peněženkou" považuji za několikanásobně důležitější než hlasování lístkem při volbách. Už proto, že korporace mají dnes několikanásobně větší moc než většina vlád.

Druhý nákup byl odšťavňovač od firmy Cutler. Na Kasa.cz. Na rozdíl od Patagonie o Cutleru nevím zhola nic. Ne že bych se nepídil, ale nedokázal jsem nic zjistit. Nevím, zda nedrtí zaměstnance, netuším jaké používají materiály, jak nahlížejí na planetu (zda jako na bezednou ledničku, z který se bere, co tam je) a jak moc případně vyrábějí toxické věci pochybné kvality. Nevím ani, zda a co dělají pro komunity v místech svého působení. Měl jsem pouze pár zkušeností od známých a jediná moje zkušenost je tak ta s nákupem na kasa.cz. A ta snad poslouží jako příklad toho, jak (nechci) volit. Bundu z Patagonie jsem si zabalil do své textilní tašky, tedy "bez obalu". Na fotce níže vidíte, co obalu vyprodukoval jeden odšťavňovač. Co mě ale na Kase zaujalo nejvíc je to, že vám k tomu, co si kupujete přibalí ještě hromádku "dárků navíc" - (viz níže). My jsme dostali kuchyňskou váhu a nefunkční mobilní telefon. Ani jedno jsme nepotřebovali. Fascinují mě na tom dvě věci: Zaprvé jak levně dovedeme dnes podobné hračky vyrobit, že je dovedeme rozhazovat jako lízátka na pouti (proč ne, když do účetnictví nezpočítáváme zničenou planetu, vyčerpané zdroje, lidské utrpení a epidemickou nedůstojnost při výrobě). Zadruhé, jak normální je cpát někomu něco, co vůbec nepotřebuje (a tím tak nezhýrale plýtvat a škodit).

Snimek obrazovky 2015-03-05 v 15.18.09

IMG_8117

V době obří nadprodukce a reklamní "manipulace horem dolem" se může nakupování snadno stát vědou. I když vlastně to zas až tak složité být nemusí. Pomoci může následující tři otázky, které bychom si mohli před každým zamýšleným nákupem položit: Chci si něco koupit: 1. Potřebuju to? 2. Musí to být nové? 3. Můžu si to koupit tak, abych hlasoval pro to etické/zodpovědné?

do blogu - nakupovani

Jednou z nějvětších zhýralostí, kterou firemní svět vymyslel jako podporu prodeje je jednorázovost. Vkradla se nám do života tak, že ji dnes považujeme za naprosto normální. Ať už to jsou tašky, nádobí, hygienické vložky či holící strojky, nedivíme se tomu. Naopak dáváme jim přednost před těmi, které je možné použít opakovaně. Pokud vás tohle téma pálí, mrkněte na pár ukázek alternativ: Zero Waste Alternatives: The Ultimate List. K tématu doporučuji i Umění vybírat.