Moc veřejných nápisů

IMG_0824

V knize Třináct tisíc dní najdete i esej věnující se vlivu veřejných nápisů na naše nahlížení na svět. My jsme momentálně na Srí Lance, kde v mnoha částech narazíte na nápisy, které jako by byly dokonalým opakem těch našich. Pár jsem jich vyfotil a pokusil se je dát do kontrastu s těmi našimi. Nedokázal jsem se při tom vyhnout troše ironie - snad nikoho neurazí. Není to mým úmyslem.

Poprvé jsem si rozdílu mezi tím, co se píše na zdi, billboardy či plakáty v moderní kapitalistické společnosti a tím, co píšou v zemích s živou budhistickou, křesťanskou, islámskou či jakoukoli jinou pro-sociální tradicí všiml před lety v Číně (o tom píši ve své knize). Jako bych tehdy poodstoupil z toho našeho cirkusu a poprvého ho zahlédl v jiném světě. Kromě cestování mám (ne)výhodu v tom, že jsem přes osm let působil v kuchyni, kde se tyto "jedy" (ano, většinu našich veřejných nápisů považuji za jedy - viz níže) připravují". Až když jsem vylezl, zahlédl jsem, co jsem to vlastně dělal. Dnes se za to stydím.

Ať se nám to líbí nebo ne, co se píše na bilboardech nás má do velké míry v hrsti. Jak to funguje vysvětluje například v tomto videu Derren Brown:

Pokud to opravdu funguje takto (a vemte jed na to, že funguje), představte si, jaký život budete žít, když si cestou do práce či do školy připomenete, že máte respektovat potřeby druhých (viz nahoře). Nebo to, že úspěch není nikdy konečný, selhání není nikdy fatální a to hlavní, co se počítá je odvaha:

IMG_1029

Nebo alternativa respektu k druhým: "Každý člověk před vámi bude velmi důležitý člověk." Vzpomínáte na Zlaté pravidlo - viz "Od svobody ke slušnosti"?

IMG_1028

Nebo: "Platí to, že nejlépe uspějete tak, že pomůžete k úspěchu druhým."

IMG_1026

Či tradiční: "Kdo se nenaučil poslouchat, nebude nikdy dobrým velitelem." ... pro 21.století aktualizovaná verze: "Kdo se nenaučil následovat, nemůže se naučit vést".

IMG_1024

Chraňme majetek železnice!

IMG_1038

"Chovejte se slušně!" - vím, tohle může vyznít krapet nemoderně, ale já když pozoruji naší společnost, vidím jak moc by nám právě slušnost pomohla.

IMG_1091

Jaký život žijí místní lidé? I oni si tu budují svůj malý kapitalismus a mají tu svoje psychotické politiky, i podnikatele, kteří se jdou do politiky bít za svůj lid. Přesto mě tu fascinuje nespočetněkrát zažívat to, že oni ty svoje nápisy žijí. Za den se tu na mě usměje tolik lidí kolik v Čechách za půlrok. Představte si, že lidi se tu na ulici dokonce zdraví (ne, jak to děláme doma, že uhneme pohledem a přidáme do kroku).

Teď se rozhlédněte okolo sebe - obzvlášť vy, kdo jste z Prahy či některých větších měst:

Dominantní sdělení našich veřejných nápisů je: Jsi nula, žiješ v nudě, nevlastníš, co máš vlastnit. Ale nevěš hlavu. Máš na to! My ti pomůžeme. Když si nás koupíš, tvý chmury vymizí!

Abyste byli šťastní nejde vůbec o to respektovat druhé či komukoli jakkoli pomoci. Je třeba pomoci pouze sobě. Tím, že budeme víc chtít a víc mít. Jsme totiž - podle většiny sdělení na billboardech - v pořádný bryndě. Jednou nejsme dost hezcí, pak dost mladí, pak dost staří, nevlastníme to správný auto, byt či dům, nebyli jsme dlouho na exotické dovolené nebo Fénix uvnitř nás spí. Vlastně dominantní sdělení našich veřejných nápisů je: Jsi nula, žiješ v nudě, nevlastníš, co máš vlastnit. Ale máš na to! My ti pomůžeme (když si nás koupíš, tvý chmury vymizí)!

Abyste byli šťastní, u nás nejde vůbec o to respektovat druhé či jim jakkoli pomoci. Je třeba pomoci sobě. Tím, že budeme víc chtít a víc mít.

Photo1753

Sen o vlastním bydlení. Je to hodně peněz, víme. Ale nevadí! Je tu kouzelné slůvko "zdarma". Třeba auto? Což?

Photo1718

Nemáte na to? Ale máte! My vám půjčíme. Jen ze trochu zadlužte. Jedou v tom všichni. To dáte!

Photo2402

Upsss! Nevyšlo to:-(. Umíme i exekuce! No to víte, všichni nemají to štěstí. Měli jste se víc snažit. P.S.: A možná si taky lépe přečíst smlouvu - hlavně to droubňoučké písmo, ten cizí jazyk, kterým byla napsaná.

Photo2057

Jedeme dál. Hlavně se zabavte! Nakupujte hračky. Život je bez nich šííílená nuda. Máme pro vás zbrusu nový ajfoun a za šest měsíců zas a pak zase a zase. Už nikdy se nebudete nudit! To je přeci paráda, ne?

Photo2234

Užívejte se! Žijete přeci jenom jednou. Vy na to máte! Vy si to můžete dovolit! P.S.: Že jsou v tom nějaká éčka? Ale děte, to jsou pomluvy! Myslete na dnešek. Nakupujte!

Photo1717

Kvalita je s-k-v-ě-l-á! No vážně! Nevěříte? Je to poctivé, selské, farmářské, naše, české, autentické, z přírody, 100% přírodní,.... S příběhem.... Furt nic? Ale děte! Konzumujte!

IMG_6954

Máme pro vás další skvělé vychytávky, jak ušetřit další čas, jak si zařídit život ještě pohodlněji. Že máte - se všemi těmi báječnými přístroji - času stále míň? To se vám jen zdá. Kupte si tu naši vychytávku a bude to!

Photo2389

Že se vám z toho všeho točí hlava? Je vám dokonce blbě? Skákněte k doktorovi a pak určitě k nám do lékárny. Máme pro vás dnes akci - slevu a "3 za cenu 4". Pořiďte si naši slevovou kartu a nakupte do zásoby.

Photo2314

A tak dál. Co vy na to?

Mně z toho není vůbec dobře a jsem vděčný za možnost občas odcestovat někam, kde fungují jinak. Společnost, kde jeden druhému tvrdíme, že jsme v pytli, a že jedině nakupováním se z toho pytle dostaneme je společnost vážně nemocná. Já se rozhodl být této společnosti součástí. Jsem si ale vědom toho, že jsem tím s kým jsem. Mimochodem i proto jsem napsal knihu Třináct tisíc dní (pokud vám tyhle kontrasty sedí, kniha je jich plná) nebo do toho dnešního blogu vyskládal pár fotek a opatřil je trochou ironie. Proto dělám hromadu dalších věcí v naději, že se i do naší společnosti časem vkrade víc radosti, respektu a slušnosti.

Společnost, kde jeden druhému tvrdíme, že jsme v pytli, a že jedině nakupováním se z toho pytle dostaneme je společnost vážně nemocná.

Ale aby to nevyznělo jako nějaký pláč, že je to na Srí Lance lepší... Co s tím můžeme kdo udělat?

1) Jako podnikatelé můžeme budovat firmy, které buď nepotřebují klasickou reklamu nebo k ní přistupovat jako "v roce 1912" (o tom, co to znamená více zde).

2) Jako zákazníci, zaměstnanci, dodavatelé můžeme svými penězmi a energií podporovat firmy, které nepoužívají tento druh manipulativního a agresivního marketingu.

3) Jako občané můžeme podpořit politiky, kteří se snaží omezit tuto jedovatost veřejného prostoru (ve městech, podél dálnic i jinde).

P.S.: Na Tvrdě, kamarádsky nebo jinak? s termínem 11.-12.4. má uzavírku přihlášek už za týden - v neděli 20.3. Přihlášky jsou zde:

Snimek obrazovky 2016-03-13 v 10.04.42

PS2: Druhý termín jarního Důlku je 16.-18.5.2016 s uzavírkou přihlášek 15.4. Přihlášky jsou tady.

Snimek obrazovky 2016-03-14 v 12.31.07

PS3: Pokud chcete dostávat info o zprávách zde na blogu, nechte na sebe kontakt zde.