Milgramův experiment v byznysu

Všimli jste si jak často dnešní firmy používají ve své marketingové komunikaci slovíčka jako "poctivý - tradiční - přírodní - natural - skutečný - opravdový,... "?
Proč to dělají? Proč mají potřebu zdůrazňovat něco tak samozřejmého jako třeba opravdovost? A proč jim to většina z nás stejně nevěří? ... všimli jste si, že míň než korporacím věříme už jenom politikům?
Proč jsou v tolika dnešních výrobcích zcela běžná tzv. "kurvítka", smlouvy drobným písmem plné (pro zákazníka často zcela nevýhodných) podmínek nebo proč je jídlo, oděvy, nábytek a další výrobky plné zdraví škodlivých toxinů (např. Human Experiment)?
Jak je možné, že jsme tu přes dvacet let tolerovali nebetyčné ožebrač

Snimek obrazovky 2015-04-16 v 20.00.06

Nevím, jak vás - mě to pobuřuje. Strach o to, co jím, co na sebe oblékám, v čem bydlím - dle mého - do demokratické společnosti v Evropě v 21.století - prostě nepatří. Pro mě je to TEN důvod proč se 4. a 5.6. na Svobodě NaŽivo zavřít na den a půl do místnosti, to téma tam pořádně probrat a pobavit se, co s tím dál. Pokud vás to taky pálí, sejděme se tam, dejme hlavy dohromady a změňme to!!!

Snimek obrazovky 2015-04-16 v 19.59.49

Fakt je ten, že moderní hierarchicky zorganizovaná firma funguje jako jeden velký Milgramův experiment. Už ze své podstaty ubližuje a zabíjí.

Potíž tkví v lidské mysli. Ta považuje vše časté za normální. A pokud v tom jedou giganti jako třeba McDonald's (např. tlučou se do prsou, že mají recyklovatelené kelímky, ale...ve své podstatě ubližují), T-Mobile, Komerční Banka nebo třeba ČEZ tak to bude asi v pořádku... říkáme si. Píšeme o nich v novinách, tleskáme jim v soutěžích o nejziskovější nebo dokonce nejzodpovědnější firmu (viz nahoře). Studenti i ti starší sní o tom, že pro ně budou pracovat, dodavatelé se o ně perou v tendrech.

Řekněte, může to být absurdnější?

Níže jsou slajdy k přednášce nahoře. Pokud vás to pobuřuje stejně jako mě, pojďme to změnit...

Mimochodem... nikdy v historii to nebylo snažší! Hezky o tom mluví Steve Howard z IKEA - zde? Změňme to tak, že začneme volit penězi. Tak, že zcela vědomě začneme ignorovat "Milgramovy organizace" - ať už jako zaměstnanci, dodavatelé, zákazníci či třeba i přijemci darů od nadací, které tyto firmy zakládají, aby si vyčistily svědomí nebo proto, že to považují za super marketing.

Volme penězi. Ignorujme Milgramovy organizace - jako zaměstnanci, dodavatelé, zákazníci i jako příjemci darů nadací těchto firem.

Podívejte se na Svobodu NaŽivo. Pokud máte pocit, že víte o někom, jehož firmě to může pomoci přestat posílat ostatním elektrošoky, pošlete mu link. Díky.