Maestri de sci

DSCN5507

Byli jsme přes víkend v italských horách a já tam narazil na tuhle cedulku. Dávám ji sem s krátkou úvahou na téma mistrovství.

Líbí se mi ten termín - Mistři lyžování. Obzvlášť v té italštině to zní jaksi vznešeně. Tihle chlapíci, ošlehaní sluncem, se tam prohánějí po kopcích a snaží se předat část svého mistrovství těm, kteří se na lyže postavili teprve nedávno.

Miluji pozorovat lidi, kteří jsou ve svém oboru opravdu dobří.

Přemýšlel jsem u toho, jak důležité je - pro šťastný a zdravý život, aby si člověk v něčem sáhl právě na mistrovství, tj. byl v něčem opravdu dobrý. Dumal jsem tam i o tom, o co šťastnější a zdravější je společnost, která má dostatek mistrů. Být v něčem dobrý - dle mého - zvyšuje pravděpodobnost, že je člověk druhým skutečně prospěšný. Kromě toho člověk je spíše sám sebou. Není tak nucen se porovnávat, poměřovat či jakkoli jinak předhánět s druhými lidmi.

Být v něčem skutečně dobrý patří mezi důležité ingredience štěstí jednotlivce. Mít dostatek Mistrů je zároveň i důležitým pilířem každé zdravé společnosti.

A říkám si, kolik znám ve svém okolí opravdových mistrů. Třeba lékařů, kteří rozumí tělu jako celku a svou profesi milují? Nebo učitelů, pekařů, řidičů, stavařů,...? Já jejich příběhy už léta sbírám, a tak jich pár mám, ale jinak nevím, nevím... Výzkumy i zkušenost napovídají, že až osm, devět lidí z deseti je v naší části světa jaksi "mimo svůj důlek". Místo toho, aby se věnovali tomu, co je pálí, v čem jsou opravdu dobří a co je pro druhé lidi prospěšné, pracují na prvním místě pro peníze a vyšší společenské postavení. Jako zadek na hrnec o nich platí, co říká Robert Brooks:

Snimek obrazovky 2015-04-07 v 14.35.42

Poslední dobou hodně přemýšlím o veškeré té zbytečné a naprosto neprospěšné práci (v oblasti manažerské, úřednické sféry, ve výrobě a prodeji zbytečných věcí, ve velké části reklamní branže nebo finančních služeb,...)... myslím, že i ve hře, která druhým škodí se může jednotlivec stát mistrem. Je to ale skutečné Mistrovství tak, jak toto slovo chápali naši předci? Nemyslím si.

Myslím, že i ve hře, která druhým škodí se může jednotlivec stát mistrem. Je to ale skutečné Mistrovství tak, jak toto slovo chápali naši předci?

A co vy? Jste v tom, co děláte opravdu dobří? Prospívá vaše práce ostatním lidem?

P.S.: Dřeme na Svobodě NaŽivo 4.-5.6. v Praze. Tento týden chceme spouštět registrace. Pokud se tam chystáte, sledujte tento blog, facebook nebo na sebe nechte kontakt na prozatímních stránkách zde. Užívejte!