Liberecký Summerhill

Je to už měsíc, co jsem se byl v Liberci podívat na místní "Summerhill" (viz jejich facebook nebo web), který se tam začíná zajímavě klubat. Záminkou byl cyklus přednášek, které škola uspořádala k tématu svobodného vzdělávání - viz záznam z povídání nahoře. K tomu jsem ještě cestou navštívil staré kamarády v Turnově (Vítku, Honzo, Péťo, mávám) a celý den mi sedl jako nějaký krásný film. Film, který vás vtáhne do děje. Film, který ale jaksi nejste schopni převyprávět, jen se cítíte plní toho krásného pocitu. V tomhle blogu dovolte tedy jen pár fotek a pocitů. V závěru i několik málo informací z mého současného fungování.

V té škole mi bylo dobře. Moc dobře. Byl to pro mě takový malý splněný sen. Obrázky řeknou víc než slova. Podívejte se na jejich facebook nebo zde na pár fotek:

linbere

Zahraju vám píseň:

lierece

Proberme to. Dohodněme se:

lierec

Sídlí na farmě, a tak ke zvířátkům je to vždy jen pár kroků:

libert

Proběhnout se mezi stájema, kalužema, do deště je tak snadné...

liberr

Dívejte, co dokážu!

liberecHH

Moštujeme:

liberec

Pečeme:

liber

V úvodu jsem psal, že to pro mě v té liberecké škole byl takový malý splněný sen. Co tím myslím? Po letech strávených v našem vězeňském školství je pro mě cokoli svobodného slovy těžko popsatelná radost. Když jsem před lety narazil na příběh Summerhillu, nadchlo mě to. Byla to ukázka světa, po kterém toužím a který si představuji. Jenomže to byla ukázka vzdálená a do určité míry pro nás ve střední Evropě i teoretická. O to víc miluji, když si na nějaký Summerhill můžu "sáhnout". Před lidmi, kteří najdou odvahu vzdělávat děti po svém, mimo většinový školský systém, hluboce smekám. A za každý konkrétní příklad jsem obrovsky vděčný.

Když už je řeč o Summerhillu, v pondělí nám z tiskárny dovezli druhé vydání knihy jejího zakladatele A.S.Neilla. 13.11. do ČR přijíždí jeho vnuk Henry Readhead (syn současné ředitelky, Neillovy dcery Zoe), absolvent a dnes učitel Summerhillu (více o zde).

Snimek obrazovky 2015-11-05 v 18.57.24

S kamarády ze Svobody učení připravujeme vedle Summerhillu druhé, rozšířené vydání textů Petera Graye, autora blogu Freedom to learn pod názvem Svoboda učení. Tato kniha mi též obrovsky otevřela oči. Peter působí mimo jiné v Sudbury Valley, která je další obrovskou inspirací k tomu, jak přistupovat ke vzdělávání dětí bez násilí a manipulace.

Snimek obrazovky 2015-11-06 v 09.55.54

A když už je řeč o vzdělávání dětí, nemůžu nezmínit besedu s Ondřejem Hausenblasem 19.11. od 17.30 u nás ve škole v Modřanech. Pro mě osobně je to jeden z nejispirativnějších lidí, kteří se u nás věnují tématu vzdělávání, školství a dětství. Je to otevřené komukoli, zdarma. Kvůli kapacitě registrace nutná: zde. Přijďte!

Když už sem dávám video z nějakého svého povídání, je třeba říct, že je to na nějakou dobu poslední. Objevily se mi nějaké zdravotní trable a potřebuji si proto některé věci v životě  srovnat. Předevčírem jsem skončil s letošními workshopy (parádní dva dny s lidmi z Avast.com). Momentálně pracuji na vydání třech knih (co čert nechtěl, sešlo se nám to všechno najednou): Svoboda učení - Peter Gray, Vlastní cestou - Ján Košturiak a mých 13000 dní. Uvidíme, co z toho se nám podaří do vánoc. Nejbližší je Svoboda učení, ta jde do konce týdne na sazbu.

Co tím chci říct: Jsem teď nucený do odvolání odmítat všechna pozvání a ze zdravotních důvodů jsem se dokonce omluvil ze všech svých závazků do konce roku a v roce 2016. Chci dotáhnout ty tři knížky a kromě sebe a svého zdraví se věnovat zase trochu víc rodině, kamarádům, sousedům a také naší škole (viz třeba náš skolní blog nebo žákovský parlament, který tam provozujeme).

Mějte se hezky!