Lemniskáta: Chráníme citlivé lidi před volným trhem

Objevil jsem další nádhernou firmu jménem Lemniskáta - další příklad podnikání do doby po kolapsu konzumní civilizace. O tom, jak fungují a také o životě jako takovém jsme si povídali s jejich ředitelkou Vlastou Urbanovou. Zaposlouchejte se. 

Žijeme v době, kdy ideologie volného trhu (eufemistický název pro systém povyšující svobodu korporací a oligarchů nad svobody nás ostatních) je nám vydávána za ideální či spíše za jediné řešení našich potřeb. Základním stavebním systémem volno-tržního náboženství je korporace. Korporace je stroj, uvnitř plný (lidských) zdrojů - stroj, jehož cílem je přeměňovat vše živé na peníze. Měsíc od měsíce, rok od roku víc a víc. Čím je tento stroj větší, tím (pro tento systém) líp.

Důsledky "volného trhu" známe všichni ze svých životů: Volnost pro korporace a jejich vlastníky znamená pro nás ostatní nárůst toxicity, nerovností, chudoby, extremismu, válčení a také stále zničenější přírodu a kolabující klima. Život lidského zdroje v konzumní společnosti nejlépe popisuje Tyler Durden, nesmrtelná postava z filmu Klub rváčů: 

Ve volnotržním světě jsme i jeden pro druhého navzájem zdroji, které se navzájem "těží" pro maximalizaci užitku každého z nás. Jsme prý totiž tzv. Homo economicus - člověk dravý, na sebe zaměřený, sobecký. Žádný Homo sapiens, čili člověk moudrý, jak jsme se tomu učili ve škole. 

Lemniskáta je firma, která vyrábí prvotřídní, užitečné věci - diáře a sešity způsobem, které jen minimálně zatěžují planetu, tak aby práce byla pro lidi uvnitř maximálně smysluplná, využívala jejich dary a aby lidé našli ve svých kolezích svou druhou rodinu. 

Lemniskáta je firma, která vyrábí prvotřídní, užitečné věci - diáře a sešity způsobem, které jen minimálně zatěžují planetu, tak aby práce byla pro lidi uvnitř maximálně smysluplná, využívala jejich dary a aby lidé našli ve svých kolezích svou druhou rodinu. 

Zaposlouchejte se: V rozhovoru padla z Vlastiných úst spousta mimo-řádně silných myšlenek, alespoň pro mě. A určitě si pročtěte jejich web - též je mimo-řádně inspirativní. Myslím, že Lemniskáta je jedno z míst, kam se můžeme chodit učit podnikat, učit se mezilidským vztahům a životu. 

Chcete-li je podpořit, řekněte o nich lidem okolo. Pokud se vám líbí jejich výrobky, pořiďte si nějaký. 

Další podobné firmy a jiné organizace najdete ve spolku Slušná firma.  

____________

Kde se můžeme vidět: Akce
Moje knihy: Knihy
Peoplecomm: zde - Pomozte nám šířit důležité knihy. Díky.