KZP – Konečně zase pátek!

tgif

Američané mají své TGIF – Thank God It’s Friday neboli Díkybohu, že je pátek. My máme své KZP – Konečně zase pátek!, nebo častěji Kurva, zase pondělí.

Bez pohledu do kalendáře nebo na ostatní lidi nejsme schopni rozlišit jeden den od druhého. Přesto některé dny milujeme a jiné doslova nenávidíme. Někdy se nám chce létat, jindy je nám spíše na zvracení.

Většina zemí má dny pracovní a dny odpočinkové. V Evropě, v Americe, ve východní Asii praktikujeme systém pondělí – pátek = práce; sobota – neděle = víkend. Například na Středním východě se pracuje nejčastěji od soboty do středy nebo do čtvrtka. A jsou místa na této planetě, kde se lidé podle kalendáře neřídí vůbec.

Před časem jsme se zeptali na nejoblíbenější den v týdnu. Odpovědělo téměř 900 lidí.

Výsledky nejsou překvapivé (tu pracovní část nesnášíme a odpočinkovou milujeme), přesto vedou k zamyšlení. Z pohledu pracujícího člověka vypadá náš týden nejčastěji takto:

  1. Čtvrtek: Protože milujeme víkend a klídek, svobodu a volnost, náš týden začíná čtvrtkem. Tento den se totiž už dá vydržet a po čtvrtku spolehlivě přichází pátek. A to už je malý víkend. Čtvrtek považuje za nejoblíbenější den 3,7 % lidí. Pracující Američané o čtvrtku říkají: „So Horrible It's Thursday“, tj. „Do Prčic! Teprve čtvrtek.“ Myslím, že pěkně vystihuje náš vztah k tomuto dni. Máme ho rádi, ale na pátek nemá.
  2. Pátek: Nejoblíbenější den. Pár hodin se dá vydržet a jde se domů. Často je nutné zabrat, abychom dodělali, co jsme nestihli za celý týden. Porovnat věci a rychle pryč. Pátek považuje za svůj nejoblíbenější den 51 % lidí. Anglická fráze „Thank Goodness It's Friday“ označuje asi nejlépe, o co v pátek jde. Konečně skončila ta hrůza a hurá domů. Pro zajímavost, Havajci mají svou frázi „Pau Hana“, což znamená konec práce.
  3. Sobota: Mottem mnoha krysích závodníků je: Dospat se! A pak rychle stihnout, co jsme za celý týden zameškali. Na kola/lyže, kámoši, kino… Sobotu považuje za nejoblíbenější den 34 % lidí.
  4. Neděle: Ráno dobrý. Ještě se dá něco stihnout. Po obědě už ale začíná mnohé z nás bolet břicho. S končícím dnem býváme podráždění. Mluví se o nedělní depresi. Není divu, že neděle je nejméně oblíbený den v týdnu. Mizivých 1,8 % lidí ji považuje za svůj den.
  5. Pondělí: Peklo! Zase nanovo. Pondělí považuje za svůj den 2,6 % lidí. Můj tip stejně jako u neděle je, že to byli vtipálci, kteří si zahlasovali jenom tak. Američané hovoří o tzv. „Blue Monday“ nebo „Mondayitis“, což vystihuje stav únavy, apatie a špatné nálady, kterou pociťuje v tento den řada z nás.
  6. Úterý: Proboha! Teprve úterý. Pro úterý hlasuje 2,2 % lidí. Tento den se od pondělka příliš neliší. Není to takový šok po neděli, ale víkend stále daleko.
  7. Středa: To už se dá vydržet. Pro 4,6 % je středa nejoblíbenější den. Středě se v angličtině říká „Hump day“. Myslí se tím, že jestliže jel pracovník od pondělka do kopečka (do středy), od středy dál už je to sjezd z kopce do pátku a pak hurá na víkend.

Co vy na to? Máte to takhle nebo jinak?