Jsme v prdeli?

Raduji se, že se v našich končinách vyrojilo za poslední dobu pár dobrých protest–songů. Kromě toho nahoře jsou to především písně od Tomáše Kluse nebo Xindla X. Lehce mi to připomíná staré dobré časy Karla Kryla a dává mi to naději, že se míra ovčanství v naší zemi snad začne snižovat a že by třeba časem mnohem větší počet našinců dokázalo vzít život do svých rukou.

Řekl bych, že v porovnání s mnoha místy na naší planetě se máme lépe než prasata v žitě. Většina z nás se zbavila starostí o nejzákladnější potřeby – z kohoutku teče voda, v obchodech hromada jídla, většina z nás má kde bydlet nebo čím se přemisťovat a na ulicích se běžně nestřílí. Snad ale právě proto máme prostor si všímat toho, že náš blahobyt je veličina velmi relativní, že se tak nemusíme mít navždy a že se někteří z nás obohacují na úkor ostatních více, než by bylo zdrávo.

Líbí se mi proto, když Barbora Poláková, David Koler, Tomáš Klus nebo Xindl X dělají to, v čem jsou nejlepší a nebojí se prostřednictvím toho dělání angažovat za změnu. Říkám si, že si mohli zpívat jen tak pro zábavu (nebo pro peníze), ale jim stojí za to vyjádřit svůj názor. Mám z toho radost. Přemýšlím, jak by se daly věci do pohybu, kdybychom i my další osedlali své nadání a dělali to, v čem jsme nejlepší s přesahem těchto lidí. A tak nějak mám pocit, že se to už začalo dít.

Raduji se z toho, že stále větší počet lidí dělá to, v čem je nejlepší s přesahem Tomáše Kluse. Co dělají, nedělají pouze pro zábavu či peníze, ale ve snaze ovlivnit dění okolo sebe.

V úterý jsme se setkali s Karlem Janečkem a já v něm našel přesně tohoto člověka. Podnikatele, který dělá to, v čem je nejlepší (a je v tom mimořádně úspěšný), a který se už léta angažuje za změnu chodu některých neduhů v naší společnosti. Podobně jako Tomáš Klus tedy pouze nezpívá, ale zpívá s přesahem ve snaze ovlivnit chod dění u nás. Nadchla mě (a to doslova) jeho vize charty za změnu politického systému. A říkám si, že po minulých volbách a po záplavě korupčních afér, je na podobnou aktivitu naše společnost více než zralá. Mám pocit, že je to první skutečná naděje. Přál bych si, aby se mu (a nám společně s ním) jeho plány podařilo zrealizovat.

Mrkněte na video, ve kterém vysvětluje své představy a prima víkend!

http://www.apple.com/qtactivex... name="autoplay" value="false">http://video.impuls.cz/2854.mp... style="width: 560px; height: 340px;" type="video/quicktime" width="560" height="340" src="http://video.impuls.cz/2854.mp4" scale="tofit" kioskmode="true" autoplay="false">