Henry Kissinger - velký státník, nositel Nobelovy ceny za mír a jeden z největších válečných zločinců jako unikátní příležitost prohlédnout hry mocných

Zemřel Henry Kissinger. Jeho odkaz ve světových médiích je unikátní lekcí fenoménu "vytváření souhlasu" a fungování globálních struktur moci. 
Zde jsou jen dva/tři z mnoha titulků z dnešních médií, která na Kissingera vzpomínají:  

"Válečný zločinec milovaný americkou vládnoucí elitou konečně zemřel" Rolling Stone (viz v úvodu). 

V podobném duchu na Kissingera vzpomínají i mnohá další média, např. Huffington Post:  

V ČT 24 je to úplně jiný svět: "Zemřel Henry Kissinger. Americkému diplomatovi s neobyčejným vlivem bylo sto let, byl to známý diplomat a držitel Nobelovy ceny za mír" 


IRozhlas.cz "informuje" ve stejném duchu:

Zde výčet jeho dobrodiní na Novinky.cz:

Fakt je ten, že málokdo ovlivnil stav světa od 70.let do dneška jako tento muž. Zde je jen pár bodů z dlouhého seznamu zločinů, za kterými Kissinger stál:

- Byl architektem převratu v Chile - desítky tisíc zavražděných, mučených, unesených lidí; tento převrat byl začátkem rozmachu dnešních ekonomického řádu, kterému dominují korporace a oligarchové

- Dal zelenou argentinských diktátorům v únosech, mučení, zabíjení tisíců lidí

- Řekl Suhartovi: "Cokoli uděláte, udělejte to rychle", předtím než indonéská armáda zmasakrovala čtvrt milionů obyvatel Timoru, který Indonésie okupovala

- Bránil mírovým rozhovorům ve Vietnamu a přenesl válku do Laosu a Kambodže, kde se proslavil sloganem "Bombardujte cokoli se hne". 2 miliony mrtvých ve Vietnamu.

- Kobercové bombardování v Kambodži, kde se cíleně bombardovaly civilní oblasti. Stovky tisíc mrtvých.

- Mrtví za Kissengerem zůstali na Kypru, v Bangladéši, Jižní Africe, Kongu, Iráku, Afghánistánu,...

- Mimo jiné, položil i základy dnešní vleklé krize na středním východě - např.: "How One Man Laid the Groundwork for Today's Crisis in the  Middle East"

Podle Democracy Now se odhaduje se, že Henry Kissinger má za sebou 3 - 4 miliony zavražděných lidí. 

Velmi doporučuji vlastní rešerši této osoby - jednak toho, jak ho dnes budou velebit naši politici (až se dnes probudí a zasednou ke svým twitterům) a pak jejich média. Doplňuji příklad člověka, který nezklamal: 

Potom velmi doporučuji podívat se i na to, jak na Kissingera vzpomínají v zemích, v kterých - pro americké elity - řídil vraždění, mučení, únosy, atentáty a převraty. Zde je jeden z jeho faktických medailonků:

K zamyšlení je rozhodně ta Nobelova cena za mír. Mimochodem není to jediný válečný zločinec, který tento odznak dostal. A pak je pozoru-hodné i to, že američtí váleční zločinci nejsou nikdy trestaní. U toho bychom měli zpozornět a ptát se, kdo (skutečně) šéfuje Mezinárodnímu soudnímu tribunálu v Haagu a dalším mezinárodním strukturám jako jsou OSN a spol. 

Naše poslední kniha je přesně o tomto tématu: Propast Skutečný příběh rozdělení světa na bohatý sever a chudý jih 
Tam se dočtete mnohem, mnohem víc o tom, jak svět skutečně funguje - vs. to, jaké o sobě vytváří PR. - tj. i o tom, zda byl Kissinger nositel Nobelovy ceny míru nebo jeden z největších válečných zločinců, kterého kdy tato planeta poznala. 

A proč to číst? Proč si Kissingera rešeršovat? Proč se něčím takovým vůbec zabývat? 

Protože to může být jeden z exitů z dnešní (nebezpečné) iluze, v které jsme cíleně udržování proto, abychom podporovali bohatnutí oligarchů, jejich války a obecnou destrukci blahobytu, mezilidských vztahů, našeho zdraví a přírody. Může to být začátek tolik důležité dez-iluze. 

Dez-iluze se od iluze odlišuje v tom, že v deziluzi je člověk řádově svobodnější, zatímco v iluzi je jím manipulováno. Na příkladu Kissingera můžeme pochopit i mnohé fenomény poslední doby jako jsou covid, Ukrajina, Palestina, ale třeba i "zachraňování státního rozpočtu" spolkem Petra Fialy. 

Dez-iluze se od iluze odlišuje v tom, že v deziluzi je člověk řádově svobodnější, zatímco v iluzi je jím manipulováno.

Nebo polopaticky: Protože je nám ve velkém lháno a je námi hýbáno jako kdybychom byli figurky na šachovnici (z pohledu mocných jsme). Chci říct, že ti z nás, kteří nechtějí, aby námi mocní hýbali, máme dnes další unikátní příležitost tyto hry mocných/lži prohlédnout a osvobodit se. 

Využijme toho!

______________
Zprávy ze života
 - zůstaňme v kontaktu
Naše knihy - pomozte nám je šířit