Cyklodoprava vs McDonalds: Co prospívá ekonomice víc (16. díl seriálu o car-free životě)

Je to fakt: Cyklistika je pro ekonomiku hotová katastrofa. Ovšem jen pro ekonomiku dnešní, která musí růst, aby nezkolabovala a jejíž životaschopnost se poměřuje přes HDP. Cyklistika tak, jak jsme ji pojali my Češi (drahá kola, dresy z lycry, přilby, tretry, rukavičky,...) ještě něco přispívá, ale pokud by kola sloužila ve velkém jako dopravní prostředek, tak jak to známe z Holandska, Dánska a dalších zemí (foto výše je z Kodaně), byla by to hotová pohroma.  

Možná jste to už někde četli (nevím, kdo je autorem), ale je to více než trefné: 

Cyklodoprava je katastrofou pro ekonomiku. 

Cyklisti nekupují auta. 
Nemusí si proto půjčovat peníze. 
Nekupují drahé pojistky. 
Nekupují palivo, mazivo, nejezdí s autem do servisu ani na opravy. Nepotřebují placené parkování, nezpůsobují vážné dopravní neohody. Nepotřebují několika-proudové dálnice, obří podzemní parkoviště a další infrastrukturu
Netloustnou, trpí méně civilizačními chorobami - cukrovkou, nemocemi srdce a oběhové soustavy. 
Zdraví lidé ekonomice prospívají jen minimálně. Nekupují léky, nepotřebují nemocnice a doktory. 
HDP přispívají minimálně. 

Pro kontrast: Každá nová pobočka McDonalds vytváří mimo vlastních zaměstnanců v průměru 30 pracovních míst - 10 kardiologů, 10 zubařů a 10 odborníků na výživu a diety. 

Takže co je (pro ekonomiku) prospěšnější: kolo nebo McDonalds? 

P.S.: Nejhorší jsou chodci. Ti nekupují ani kola. 

P.S.2: Smyslem příspěvku je poukázat na absurditu ekonomického systému posedlého růstem, který používá měřítko vyvinuté pro potřeby války. Netřeba polemizovat s tím, kolik pracovních míst McDonalds vytvoří, o to vůbec nejde. Stejně tak netřeba říkat, že i cyklisti v některých případech něco kupují. Jde o to odejít od ekonomické globalizace (zde) k lokalizaci (zde) a od posedlosti růstem níčícím život na planetě před očima k nerůstu (zde). 

Zde jsou další díly seriálu O car-free životě

____________

Kde se můžeme vidět: Akce
Moje knihy: Knihy
Všechny moje články: Linktree 
Peoplecomm: Zde - Pomozte nám šířit důležité knihy. Díky.