Co píšeme na cedule?

Co píšeme na cedule?

V Kdo tu parkuje, je kretén jsem zmiňoval, jak moc mě baví pozorovat, co píšeme na cedule. Myslím, že je to obraz naší duše a našeho pohledu na svět. Říká o nás možná víc než to, jak se tváříme nebo co si oblékáme. Proto jsem vybral přes třicet, podle mého úsudku, povedenějších cedulí/nápisů, které jsem vyfotil (nebo obdržel od přátel) za poslední rok, a rozdělil je do čtyř příspěvků. Snad pro vás budou stejně poučné i zábavné jako pro mě. Toto je první z nich:

„Prosím, nevenčete vašeho psa u našeho domu.“ Cedule pochází z Králík, městečka v Orlických horách. Myslím, že pěkný příklad slušnosti a vtipu. Nejsem si však jist funkčností.

„NO TIKETS, NO INFORMATION, NO CHANGE.“ Pražské Metro, stanice Pražského povstání. Děs a hrůza. Na mě z toho jde strach. Říkám si, že to musel psát člověk, který miluje svou práci nebo lidi, nebo obojí. Nebo spíš neumí anglicky a interakce s „otravnými“ cizinci ho stresuje. Cizojazyčné nápisy je možná přínosné si nechat přečíst rodilým mluvčím (viz slovíčko TIKETS).

„Milí hosté, pokud si chcete vzít ze snídaňového bufetu svačinu, nahlaste a zaplaťte ji u číšníka.“ Podle mého názoru krásný příklad, jak se vypořádat se známým nešvarem slušnou a férovou cestou. Pochází z penzionu Hančova Bouda na Benecku.

„Nebojte se nás na cokoli zeptat.“ Pražská ZOO je místy jako z jiného světa. Mám pocit, že kdybych si všímal pouze jejích cedulí, cítil bych se daleko svobodnější než za branami zahrady.

„Toto je pláž, která získala ocenění. Prosíme, neodhazujte odpadky.“ Krásný případ z britského Walesu. Proč krásný? Místo pustého zákazu je tam prosba a důvod. Člověk hned ví, proč neodhazovat odpadky a více se snažit.

„Děkujeme, že třídíte odpad a házíte plastové a skleněné lahve do patřičných kontejnerů!“ Nápis z jednoho domu na pražském Pankráci. Na první pohled paráda. Na druhý bohužel nezdařený pokus o (svým způsobem) manipulaci spoluobyvatel domu, kteří notoricky nerecyklují…

„Jako zdvořilost k dětem a nekuřákům, prosíme, nekuřte v čekárně.“ Jedna z povedených výzev/proseb kuřákům z ostrova Oahu na Havaji.

„Kouření zakazuje zákon.“ Jaký rozdíl mezi tímto suchým zákazem (pochází z New Yorku) a havajskou prosbou (výše)!

Toť vše. Další cedule budou následovat. Jestli narazíte na nějaké zajímavé, vyfoťte je a pošlete, prosím (kontakt). Děkuji.